Türkiye süper liginde mücadele eden bir futbol takımın iç saha ve dış sahalarda yaptığı maçların analiz sonuçlarının karşılaştırılması.
The comparison of analysis results of home and away matches of a football team in turkish super league
  1. Tez No: 203084
  2. Yazar: İBRAHİM BAKIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Futbol, Taktik, Soccer, Tactics, Match Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, İç sahada ve Dış sahada yapılan maçların belirlenen parametreler doğrultusunda bilgisayarlı ortamda maç analizi yapılarak karşılaştırılmasıdır. Türkiye Süper Liginde mücadele den bir futbol takımı aynı ligde mücadele eden 14 futbol takımı araştırmaya katılmıştır. İncelenen futbol takımının 14 iç sahasında ve 14 rakip sahada yaptığı toplam 28 maç aynı antrenör, aynı yöntemler ve aynı parametreler doğrultusunda analiz edilerek kayıt altına alınmıştır. Televizyondan, ARÇELİK VD 1143 marka video ile VHS bantlara kaydedilen maç görüntüleri, Snazzi III USB2 capturing device ile bilgisayara aktarıldı ve E Analiz maç analiz programı kullanılarak, her bir maç ayrı olarak analiz edildi. İstatistiksel olarak olumlu kısa paslar haricinden, parametreler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. İç sahada ve dış sahada oynanan müsabakalarda olumlu ve olumsuz kısa paslar, uzun paslar, sağ ortalar, sol ortalar, sağ kornerler, sol kornerler, şutlar ve ayrıca top kazanma, top kaybı, atılan gol, yenilen gol, kazanılan faul, yapılan faul, sarı kart, kırmızı kart ve Ofsayt gibi parametreler incelendi. Bu araştırma sonucunda iç sahadaki maçlarda: kısa pas 2833(%51,7),uzun pas uzun pas 483 (%51,6), kornerler 58 ( % 49,1), ortalar 207 (%53), şutlar 59 (%46), atılan gol 22 (%51), yenilen gol 16 (%42,1), top kazanma 413 (%46,9), top kaybı 417 (%49,7), ofsayt 26 (%43,3), kazanılan faul 233 (%50,9), yapılan faul 227 (%52,3), sarı kart 29 (%46) , toplanan puan 25 olarak kırmızı kart 3 (%75) olarak bulunmuştur. Dış sahada ise: kısa pas 2650(%48,3),uzun pas uzun pas 453 (%48,4), kornerler 60 ( % 50,9), ortalar 183 (%47), şutlar 69 (%54), atılan gol 21 (%49), yenilen gol 22 (%57,9), top kazanma 467 (%53,1), top kaybı 421 (%50,3), ofsayt 34 (%56,7), kazanılan faul 224 (%29,1), yapılan faul 207 (%47,7), sarı kart 34 (%54), kırmızı kart 1 (%25) ve toplanan puan olarak bulunmuştur. İç sahada ve dış sahada atılan ve yenilen gol sayısı arasındaki farkın, her iki sahada elde edilen puanları ve gösterilen performansı etkileyen bir durum olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare and to analyze home and away matches within the determined parameters by using computer systems. This research includes football teams participated inTurkish Super League Season and other 14 more teams of the same League. The analyzed football team?s 14 home and 14 away, total 28, games have been recorded by the same trainer, same methods and same parameters. Games were captured from TV with ARÇELİK VD 1143 and then recorded to VHS tapes. These files then transferred to the PC by means of Snazzi III USB2 Capturing device and analyzed one by one with E-Analyze Computer software. Statistically, there are no logical results except for positive short passes results. At home and away games, positive and negative short passes, long passes, right crosses, left crosses, right corners, left corners, shoots, tackling, ball loses, goals, faults, faults committed, yellow cards, red cards and offside have been analyzed. As the result of this research at home games: the rates are in short passes 2650(%48,3), long passes 453 (%48.4), corner kicks 60 ( % 50.9), crosses 183 (%47), shoots 69 (%54), goals 21 (%49), tackling 467 (%53.1), ball losses 421 (%50.3), offsides 34 (%56.7), faults 224 (%49.1), committed faults 207 (%47,7), yellow cards 34 (%54), red cards 1(%25). At away games the rates are as follows: short passes 2833(%51.7), long passes 483 (%51.6), corners 58 ( % 49,1), crosses 207 (%53), shoots 59 (%46), scored goals 22 (%51), conceding goals 22 (%57,9), tackling 413 (%46,9), ball losses 417 (%49,7), offside 26 (%43,3), faults 233 (%50,9), committed faults 227 (%52,3), yellow cards 29 (%46), red cards 3 (%75). As a result of this analysis, the difference between the number of scored goals and conceding goals at both away and home games is a reason of the difference between the points gained and shown performances at both away and home games.