Merkepte (Equus asinus) arteria celiaca ve dallarının makroanatomik incelenmesi
Macroanatomic investigation of the celiac artery and its branches in donkey (Equus asinus)
  1. Tez No: 203092
  2. Yazar: EMİNE KARAKURUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, arteria celiaca, merkep, Anatomy, arteria celiaca, donkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Merkepte (Equus asinus) Arteria celiaca ve Dallarının Makroanatomik İncelenmesiBu çalışmada 10 adet merkebin arteria celiaca'sı makroanatomik olarak incelendi. Materyallerin tümü latex ile dolduruldu ve diseksiyon yapıldı.A celiaca'nın, hiatus aorticus düzeyinde, aorta abdominalis'in ventral duvarından orijin aldığı, a. celiaca'dan ilk olarak a.hepatica'nın daha sonra a. gastrica sinistra'nın ayrıldığı ve damarın a. lienalis olarak devam ettiği gözlendi.A. hepatica'nın, a. celiaca'dan tek başına, ilk olarak ve kökün sağ tarafından orijin aldığı saptandı.A. hepatica'nın pancreas'a rr. pancreatici'yi verdiği, ventral'e yöneldiği, porta hepatis'in hizasında r. hepaticus'u verdikten sonra a. gastroduodenalis olarak devam ettiği, a. gastroduodenalis'in de a. gastroepiploica dextra ve a. pancreaticoduodenalis cranialis'e ayrılarak sonlandığı tespit edildi. A. gastroduodenalis ve a. pancreaticoduodenalis cranialis'ten de rr. pancreatici'nin ayrıldığı belirlendi. A. gastrica dextra'nın 1 adet materyalde a. hepatica'dan, 1 adet materyalde a. gastroduodenalis'ten, 3 adet materyalde r. hepaticus'un lobus hepatis sinister'e giden dalından, 5 adet materyalde r. hepaticus'tan orijin aldığı gözlendi.A. gastrica sinistra'nın, a. celiaca'dan ayrılan a. hepatica ve a. lienalis'e göre daha ince olduğu, a. lienalis ile ortak bir kökten orijin aldığı gözlendi.A. gastrica sinistra'nın gaster'in pars cardiaca'sının dorsal ve caudal'inde r. parietalis ve r. visceralis'e ayrıldığı, r. esophageus'un 4 adet materyalde r. parietalis'den, 6 adet materyalde r. visceralis'ten orijin aldığı belirlendi.A. lienalis'in a. celiaca'nın devamı şeklinde bulunduğu, a. hepatica ve a. gastrica sinistra'ya nazaran daha kalın olduğu saptandı. A. gastrica sinistra ile ortak bir kökten orijin aldığı tespit edildi.A. lienalis'in pancreas'a rami pancreatici'yi verdikten sonra lien'in extremitas dorsalis'ine geldiği, hilus lienis boyunca lien'in extremitas ventralis'ine ilerlediği, bu seyri sırasında aa. gastricae breves'i, rr. splenici'yi, ve rr. epiploici'yi verdiği gözlendi. A. lienalis'in, lien'in extremitas ventralis'inden sonra a. gastroepiploica sinistra adını aldığı, bu damardan da aa. gastricae breves ve rr. epiploici'nin ayrıldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMacroanatomic Investigation of the Celiac Artery and Its Branches in Donkey (Equus asinus)In this study arteria celiaca of ten donkeys was investigated. All materials were filled with latex and dissected.It was observed that a. celiaca was originated from ventral wall of aorta abdominalis at the level of hiatus aorticus. Firstly a. hepatica leaved and after this a. gastrica sinistra leaved and runs as a. lienalis.It was determined that a. hepatica was first leaved a. celiaca alone and originated from the right root.It was detected that a. hepatica gives rr. pancreatici to pancreas, runs ventrally and at the level of vena porta gives r. hepaticus and runs as a. gastroduodenalis, finally a. gastroduodenalis separated to a. gastroepiploica dextra and a. pancreaticoduodenalis cranialis. It was determined that rr. pancreatici took also origin from a. gastroduodenalis and a. pancreaticoduodenalis cranialis. It was observed that in one material a. gastica dextra originated from a. hepatica, in one material from a. gastroduodenalis, in three materials from the branch of r. hepaticus which courses to lobus hepatis sinister and in five materials from r. hepaticus.It was seen that a. gastrica sinistra was thinner when compared with a. hepatica and a. lienalis, and also originated from a common root with a. lienalis.It was determined that a. gastrica sinistra seperated to r. parietalis and r. visceralis at dorsal and ventral aspect of pars cardiaca of gaster. In four materials r. esophageus originated from r. parietalis, in six materials from r. visceralis.It was established that a. lienalis runs as a part of a. celiaca and when compared thicker than a. hepatica and a. gastrica sinistra. It was determined that a. lienalis originated from a common root with a. gastrica sinistra.It was observed that a. lienalis gives rr. pancreatici to pancreas and after runs to extremitas dorsalis of lien, courses to extremitas ventralis at hilus lienalis and during this course it gives aa. gastricae breves, rr. splenici, and rr. epiploici. It was determined that a. lienalis runs as a. gastroepiploica sinistra after extremitas ventralis of lien and from this vessel aa. gastricae breves and rr. epiploici originated.