Hava aracı kaza ve olaylarında çevresel faktörlerin analizi
The analysis of environmental factors in aircraft accidents
- Tez No: 203098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Sivil Havacılık, Accidents, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Hava Aracı, Kaza, KuşÇarpmaları, Meteoroloji, KuşGöç Yolları, Aircraft, Accident, Bird strikes, Meteorology, Migratory Birds Routes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Modern havacılığın başlangıcından itibaren değişik etkenlerden dolayıhava aracı kaza ve olaylarıolmaktadır. Çevresel faktörler bunlardan bir tanesidir. Kuş çarpmalarıve meteorolojik hâdiseler çevresel faktörlerin alt başlıklarıdır. Kuş-hava aracıçarpışmalarınıönlemek maksadıyla pasif metotlar ve aktif metotlar kullanılmaktadır. Pasif metotlar, ileri teknoloji gerektirmeyen teknikleri içermektedir. Aktif yöntemler ise kuşizleme radarları, gözlem istasyonlarıgibi vasıtalarla kuşhareketleri pozitif olarak takip edebilmeyi ve elde edilen bilgileri anında uçuculara iletebilmeyi içermektedir. 1992?2005 yıllarıarasında Türk Hava Sahasındaki kuş-hava aracıçarpışma olaylarının sayısı144 adettir. Toplam hava aracıkaza ve olaylarının %28'ini oluşturmaktadır. Türkiye'de ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde kuşgöç hareketleri üst noktaya ulaşmaktadır. Kuş-hava aracıçarpışmalarıda göç mevsimlerinde artış göstermektedir. Ayrıca gündüz şartlarıve uçuşun iniş-kalkışsafhalarıkuşçarpmaları için hassas dönemi oluşturmaktadır. Meteoroloji etkeni yüzünden Türk Hava Sahasında, 1992?2005 yıllarıarasında 26 hava aracıkaza ve olayımeydana gelmiştir. Toplam hava aracıkaza ve olaylarının %5'ini oluşturmaktadır. Kışmevsimi periyodunda görüşve yıldırım, ilkbahar-yaz-sonbahar mevsim periyotlarında, rüzgâr ve rüzgâr kesilmesi, türbülans ve yıldırım hâdiseleri nedeniyle hava aracıkaza ve olaylarımeydana gelmiştir. Bu durum Türkiye'de her mevsim periyodunda değişik meteorolojik hâdiselerden dolayıhava aracıkaza ve olayının meydana gelebilmektedir.
Özet (Çeviri)
There have been many aircraft accidents for the reason of different factors since the beginning of the modern aviation. One of these factors is environmental. Bird strikes and meteorological events are subtitle of the environmental factors. Passive and active methods are used to prevent the bird strikes. Passive methods include techniques which don?t need of technology. Active methods include radars, bird observation stations etc. With these instruments, system follows the bird movements and transmits the data to the airmen in real time. From 1992 to 2005, number of the bird strikes is 144 in the Turkish airspace. The percentage of the bird strike is %28 of the total aircraft accidents. Bird movements reach top level during the spring, summer and autumn seasons in Turkey. In addition to these bird strikes are increased these seasons. Besides, during day light, landing and take off parts of the flight are dangerous periods due to the bird strikes. From 1992 to 2005, number of the aircraft accidents is 26 in the Turkish airspace for the reason of meteorological events. The percentage of the meteorological accidents is %5 of the total aircraft accidents. The causes of the aircraft accidents are manner of seeing and lightning during the winter. The causes of aircraft accidents are wind and windshear, turbulence, lightning during the spring, summer and autumn. This situation shows that aircraft accidents can come into existence for the reason of meteorological events during the all seasons.