Dr. Zekâi Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki örgütsel öğrenme etkinliklerine ilişkin bir değerlendirme
An evaluation related to organizational learning activities at dr. Zekai Tahir Burak Women Health Education and Research Hospital
  1. Tez No: 203099
  2. Yazar: DEMET GÖKMEN KAVAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET MÜNİR ACUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Ögrenme, Örgütsel Ögrenme, Ögrenen Örgüt, Hastane Yönetimi, Organization, Learning, Organizational Learning, Knowing Organization, Hospital Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu arastırma, Dr. Zekâi Tahir Burak Kadın Saglıgı Egitim ve Arastırma Hastanesi'ndeki örgütsel ögrenme etkinliklerine iliskin bir degerlendirme yapmak amacıyla yapılmıstır. Arastırma grubu Dr. Zekâi Tahir Burak Kadın Saglıgı Egitim ve Arastırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan 478 isgörenden olusturulmustur. Arastırmada hastanenin örgütsel ögrenme etkinliklerini belirlemek için ?Örgütsel Ögrenme Ölçegi? ve arastırmacı tarafından olusturulan kisisel bilgi formu kullanılmıstır. Bu ölçegin uygulanması sonucunda elde edilen veriler, ortalama, yüzde, t-testi, tek yönlü varyans analizi, tukey testi, pearson korelâsyon analizi ve dogrusal regresyon analizi kullanılarak analiz edilmistir. Arastırmada, bilen ve ögrenen örgüt yaklasımlarının, isgörenlerin ögrenim durumlarına, hizmet gruplarına, hastanede çalısma sürelerine, toplam hizmet sürelerine, örgüt içindeki pozisyonlarına ve hiyerarsik olarak baglı bulundukları birimlere göre farklılastıgı bulunmustur. sgörenlerin bilen örgüt puanları arttıkça ögrenen örgüt puanları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is made as an assessment for organizational learning activities at Dr. Zekâi Tahir Burak Women Health Education and Research Hospital. The research group is consist of 478 employees who work at Dr. Zekâi Tahir Burak Women Health Education and Research Hospital. In this research, to determine organizational learning activities of the hospital, ?Organizational Learning Scale? and personel information form the is prepared by the researcher are used. The data that is achieved by applying this scale are analyzed by using average, percentage, t-test, one way ANOVA, tukey test, pearson correlation analyze and linear regression analyze. In the research, it is found that, knowing and learning organization approachs differentiate according to educational status of the employees, profession group, working duration at the hospital, total employment duration, the position in the organization and the unite that is hierarchical dependent. While the poith of knowing organization of the hospinal increases, the poith of learning organization increases, too.