Helikopter uçucularında işitme kayıplarının incelenmesi
Analysis of hearing loss among helicopter flight personnel
- Tez No: 203097
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET DUYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Duyma esigi, gürültü, isitme kaybı, titresim, uçucu personel, Hearing threshold, noise, hearing loss, vibration, flight personnel
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
sitme kayıplarının bazı mesleklerde daha yaygın oldugu bilinmektedir. Bu meslekler arasında uçus mürettebatı da yer almaktadır. Bu çalısmada, helikopter uçus mürettebatında (pilot ve teknisyen) isitme kayıplarının ne düzeyde oldugunun belirlenmesi arastırılmıs ve isitme saglıgının korunmasına yönelik alınması gereken tedbirler tartısılmıstır. Bugüne kadar yapılan isitme kayıpları çalısmalarında genellikle kesitsel (cross-sectional) nitelikteki veriler kullanılmıstır. Bu çalısmada ise uzunlamasına (longitudinal) inceleme teknigi tercih edilmistir. Çalısma iki grup uçus personeli üzerinde yürütülmüstür. Birinci grubu, yasları 27?53 arasında degisen 55 helikopter pilotu olusturmustur. Pilotların uçus geçmisleri 500?4750 saat arasında degismektedir. kinci grubu ise, yasları 23?50 arasında degisen ve uçus geçmisleri 350?4250 saat olan 75 helikopter teknisyeni olusturmustur. sitme kayıplarına iliskin veriler, helikopter uçucu personelinin uçus dosyalarındaki odyometrik ölçüm sonuçlarının retrospektif olarak toplanmasıyla elde edilmistir. Odyometrik veriler sırasıyla 256 Hz, 512 Hz, 1024 Hz, 2048 Hz, 4096 Hz ve 8192 Hz frekanslardaki ölçüm sonuçlarını içermektedir. Pilotlara iliskin veriler 1981?2004, teknisyenlere iliskin veriler ise 1978?2004 yılları arasındaki ölçümlere dayanmaktadır. Sonuçlarımız, uçus mürettebatında hem toplam uçus süresine hem de yas faktörüne baglı olarak isitme esiklerinde bir degisme (yani isitme kaybı) oldugunu göstermistir. Bu degisimin en fazla pilot isitme esiklerindeki orta ve yüksek frekans aralıklarında oldugu, en fazla sol kulagın ve havayolunun zarar gördügü sonucuna varılmıstır. Gürültüden kaynaklanan kayıplar yaslanmadan olusan kayıplardan daha belirgindir. Pilotlar ile teknisyenler arasında düsük frekanslarda belirgin bir ayrım yoktur. Ayrım, orta ve yüksek frekanslarda ortaya çıkmaya baslamaktadır. Diger yandan yüksek frekanslarda pilotlarda, sag ve sol kulak arasında farklılasma görülmektedir. Sol kulakta isitme kaybı daha ileri boyutlardadır. Yapılan çalısmalar helikopterdeki gürültünün yakın gelecekte tamamen ortadan kaldırılamayacagını ortaya koymaktadır. Bu nedenle uçucu personelin gürültüden korunabilmesi için kisisel koruma sistemlerini kullanması gerekmektedir. Bu yöntem, uygulanabilir olan en pratik ve en etkili yöntemdir.
Özet (Çeviri)
It is known that hearing loss is more common in some occupations. Flight crew is one of them. In this study, we search level of hearing loss of helicopter crew (pilot and mechanic) and discuss the protective measures for auditory health. Cross-sectional data is used usually in hearing loss studies so far, but in this study we select longitudinal search technique. In this study there are two groups. First group consist of 55 helicopter pilots on the age of 27 to 53. Their flight hours were between 500 and 4750. And the second group consist of 75 helicopter mechanics, having 350-4250 flight hours, on the age of 23 to 50. Data on hearing loss is obtained from the crew flight dossiers, which include audiometric test results. Audiometric data include the result of tests on the frequencies of 256 Hz, 512 Hz, 1024 Hz, 2048 Hz, 4096 Hz and 8192 Hz. Data of pilots is based on the test results of years between 1981 and 2004 and the mechanics for between 1978-2004. The results we have reached showed that a change in hearing threshold occured in relation with age and total flight hours. This change, mostly occured in pilot?s hearing threshold?s medium and high frequency, the most damaged area is left ear and it?s airway. The losses resulting from noise is more obvious than aging. In low frequencies the difference between pilot?s and flight mechanic?s is not clear enough to distinguish. The difference begins to be clear in medium and high frequencies. On the other side, in high frequencies at pilots, there occurs a difference with left and right ear. The hearing loss is much obvious in left ear. The studies on noise in helicopters show that in near future, it doesn?t seem to be possible to get rid of noise totally in helicopters. For this reason flight crew has to use their own self protection measures. This method seems to be more efficient and practical for the near future.