Düz ve eğimli yerleştirilmiş farklı implant tasarımları üzerine yapılan sabit restorasyonların fotoelastik stres analizi ile incelenmesi
Photoelastic stress analysis of fixed restorations over straight and inclined implants with different macro-designs
  1. Tez No: 203100
  2. Yazar: SERHAT EMRE ÖZKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Egimli Yerlestirmis mplantlar, Fotoelastik Stres Analizi, mplant Tasarımları, Biomechanics, Inclined Implants, Photoelastic Stress Analysis, Implant Designs
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dis kaybı, çigneme güçlügü gibi fonksiyonel problemlerden, estetik kaybı sonucu gelisen psikolojik problemlere kadar birçok soruna neden olur. Tek dis eksikliginden parsiyel ve total dis eksikliklerine kadar her türlü vakada, kesin kontrendikasyonlar yoksa implant uygulaması düsünülebilir. mplant destekli sistemlerin uzun dönemdeki basarısını etkileyen en önemli faktör biyomekaniktir. Protezler teslim edildikten sonra uzun dönemdeki implant basarısızlıkları genel olarak biyomekanik komplikasyonlara dayanır. Çalısmada fotoelastik stres analizi yöntemiyle 4 degisik tasarıma sahip, düz ve egimli yerlestirilmis implantların çesitli restorasyon tipleriyle gelen kuvvetlere verdikleri cevap karsılastırmalı olarak incelenmistir. ncelenen implant tipleri, vidalı silindir, basamaklı silindir, kök formunda ve boyun bölgesi mikro yivli silindiriktir. Hazırlanan modellerde implantlardan biri düz, digeri kullanılacak destege göre mesiale 15° egimli yerlestirilmistir. Üst yapılar tek kron ve üç üyeli köprü tarzında hazırlanmıstır. Yükleme 150N ile yapılmıstır. Yapılan gözlemler sonucunda, egimli yerlestirilen implantlarda düz yerlestirilen implantlara göre daha düsük derecede stres biriktigi ancak dagılımının homojen olmadıgı, splintlenmis implantlarda yükleme gövde üzerinden yapıldıgında gelen yükün her iki implant tarafından paylasıldıgı ancak tek implant üzerinden yapılan yüklemelerde yüklenmeyen implantın yük paylasımında çok etkili olmadıgı gözlenmistir. mplant tasarımları arasında yapılan karsılastırmada dik yerlestirilen implantlar arasında önemli farklar gözlenmemis, egimli yerlestirilen implantlar arasında yüklemede en iyi sonuçları basamaklı silindir yapısındaki implant vermistir. En olumsuz stres birikimi kök formundaki implantlar çevresinde gözlenmistir. mplantın boyun bölgesindeki mikro yivlerin stresin daha homojen dagılmasında etkili oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Implants are indicated in many cases from single tooth loss to partial or total edentulouism if there are not certain contrindications. Biomechanics is the main factor for achieving long term success of implant supported prostheses. In this study the photoelastic response of four different types of implants which were inserted with different angulations and restored either with single crown or three unit fixed partial denture were comparatively analyzed. The implant types investigated were screw cylinder, stepped cylinder, root form, cylindiric implant with micro-threads on implant neck. In the test models, one of the implants was inserted straight while the other one was aligned mesially with 15° angles. Superstructures were prepared as either single crown or three unit fixed patial restoration. A 150N loading was applied to the restorations through-out the test. Observations showed that misaligned implants caused less stresses than the straight implants but the stress concentrations were not homogenous. On the splinted implants, both implants shared the load when the loading was performed on the pontic, but when the loading was applied on one of the implants, the remaining implant was not very effective. The comparison of implant designs showed that there were no significant differences between straight implants; however between angled implants, the most favorable stress distribution was seen with the stepped cylinder implants. The least favorable stress concentration was observed around the root formed implants. Micro threads around the implant neck apperared to be effective in homogenous stress distribution.