Batıkent İlköğretim Okulu sekizinci sınıf öğrencilerinde mükemmeliyetçiliğin akademik başarıya etkisi
The influence of perfectionism on academic achievement of eight grade students at Batikent Primary School
- Tez No: 203101
- Danışmanlar: PROF. ABDÜLKADİR ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Eğitim, Ergenlik, Kişilik, Mükemmeliyetçilik, Academic Achievement, Education, Adolescence, Personality, Perfectionism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada mükemmeliyetçi kişilik özelliği ile akademik başarı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma örneklemini Ankara ilindeki Batıkent İlköğretim Okulu sekizinci sınıfta öğrenim görmekte olan 69'u kız, 68'i erkek olmak üzere toplam 137 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak üzere daha önce Türkçeye uyarlanan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (Özbay & Mısırlı-Taşdemir, 2003) uygulanmıştır. Öğrencilerin özlük bilgileri için kişisel bilgi formu oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde çoklu regresyon analizi, ortalama, standart sapma, korelasyon, varyans analizi teknikleri kullanılmış ve tüm veriler .05 düzeyinde test edilmiştir. Araştırmanın bulguları öğrencilerde mükemmeliyetçilik ile akademik başarı arasında bir ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur. Çoklu regresyon analizi sonucunda, mükemmeliyetçilik alt boyutlarından ailesel eleştiri ve davranışlardan şüphe boyutları akademik başarı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationship between the dimensions of perfectionism and academic achievement. The sample consisted of eight grade secondary school students who attended Batıkent Primary School in Ankara, and the total student participated in the study were 137, 69 females and 68 males. Turkish version of Multidimensional Perfectionism Scale (Özbay & Mısırlı- Taşdemir, 2003) was used in order to collect the necessary data for the research. A personal data form was designed for identity information. Data analysis of the study was conducted with multiple hierarchic regression analysis, mean, standard deviation, correlation, ANOVA and all Hypotheses were tested at ?=.05 significance level. Results of the study revealed significant relationship between academic achievement and perfectionism. In the regression model, parental criticism and doubtfulness an behaviors type perfectionism were found to have predictive value for academic achievement.