Annenin aile işlevselliği algısına yönelik bir araştırma
A study about mother's perception on family functionning
- Tez No: 203104
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Annenin Aile slevselligi Algısı, Kadına Yönelik Aile çi Siddet, Mc Master Aile slevselligi Modeli, Sistemik Yaklasım, Family, Mother?s Perception on Family Functioning, Domestic Violence, Mc Master?s Model of Family Functionning, Systematic Approach
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Arastırmanın amacı ailede kadına yönelik siddet olgusunun annenin aile islevselligi algısı üzerindeki etkisini incelenmektir. Ailede kadına yönelik siddet olgusu annenin çocuklugunda maruz kaldıgı siddet ve evliliginde maruz kaldıgı siddet olmak üzere iki boyutta incelenmistir. Arastırmanın hipotezleri ?Annenin çocuklukta siddet görmüs olması, annenin aile islevselligi algısı üzerinde olumsuz yönde etkilidir.? ve ?Annenin evlilikte siddet görüyor olması, annenin aile islevselligi algısı üzerinde olumsuz yönde etkilidir.? olarak belirlenmistir. Arastırma 156 kisilik örneklem grubu ile yürütülmüstür. Veri toplama aracı olarak ?Bilgi Formu? ve uyarlaması Bulut, I. (1990) tarafından yapılan ?Aile Degerlendirme Ölçegi (ADÖ)? kullanılmıstır. Çocukluklarında siddet olgusuna maruz kalan ve siddet olgusuna maruz kalmayan anneler aile islevselligi algısı yönünden incelenmistir. Bu inceleme sonucunda çocuklukta siddete maruz kalan annelerin çocuklukta siddete maruz kalmayan annelerle kıyaslandıklarında iletisim, roller, duygusal tepki verebilme, davranıs kontrolü ve genel fonksiyonlar alt ölçeklerinden aldıkları puanlar arasındaki fark istatistiki düzeyde anlamlı çıkmıstır. Çocukluklarında siddete maruz kalan annelerin bu alt ölçeklere iliskin algıları siddet görmeyenlere kıyasla daha saglıksızdır. Problem çözme ve gereken ilgiyi gösterme alt ölçeklerinde ise çocuklugunda siddete maruz kalan annelerin aldıkları puanlar çocukluklarında siddete maruz kalmayan annelerden daha saglıksızdır ancak bu fark istatistiki düzeyde anlamlı degildir. Evlilikte siddet gören anneler ile siddet görmeyen annelerin ADÖ alt ölçeklerinin 7'sinden de aldıkları puan açısından anlamlı fark vardır. Siddet gören annelerin aile islevselligine iliskin algıları, siddet görmeyen annelerden daha saglıksızdır. Böylelikle arastırmanın her iki hipotezi de dogrulanmaktadır. Çocukluktaki ve evlilikteki siddet olguları annenin aile islevselligi algısı üzerinde olumsuz yönde etkilidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the role of violence against women on mothers? perception on family functioning. `Violence against women? was analyzed in 2 dimensions, which were determined as `violence in marriage? and `violence in childhood?. The hypotheses of this study were determined as follows: ?If a mother was a victim of violence in her childhood, her perception on family functioning will be affected in a negative way? and ?If a mother was a victim of violence in her marriage, her perception on family functioning will be affected in a negative way.? The study was carried out with 156 participants and ?Information Scale? and ?Family Functioning Scale?, which was adapted by Bulut (1990), were administered to participants. Mothers who are victims of violence in childhood and those who are not were analyzed according to their perception on family functioning. The results revealed that, the difference between the participants? score on the subscales of problem solving, communication, roles, affective responsiveness, affective involvement, behavior control and general functioning are statistically significant. Given that, it can be stated that mothers who are victims of violence in their childhood are less functional than mothers who are not. However, mothers who are victims of violence in childhood scored higher on the subscales of problem solving and affective involvement but the difference was not statistically significant. In addition to these, mothers who are victims of violence in marriage and those who are not were analyzed according to their perception on family functioning. The results revealed that, the difference between the participants? score on all of the 7 subscales are statistically significant. It can be stated that mothers who are victims of violence in their marriage are less functional than mothers who are not. From these results, it can be seen that both of the hypotheses are verified. Violence against women in childhood and marriage have negative effects on a mother?s perception on family functioning.