Anneliği deneyimlemiş kadınların anneliğe ve doğum sonrası süreçlere ilişkin algılarının incelenmesi
Investigation of mothers' perceptions about maternity and post-natal processes
- Tez No: 684786
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: doğum, annelik, hamilelik, depresyon, kişilik, birth, motherhood, pregnancy, depression, personality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı kadınların annelik algısını, bu algıyı şekillendiren unsurları belirlemek, kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası hangi hususlarda desteklenmek istediklerini ortaya koymaktır. Fenomenolojik araştırma deseni kullanılan nitel bir çalışmadır. Kolayda örnekleme yöntemi ile sosyal medya platformunda, 52.223 üyeye sahip Facebook grubuna dahil olan, katılımcı niteliklerine uygun 26 kadınla görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen verilerin içerik analizi, Nvivo Nitel Analiz Programı ile yapılmıştır. Verilen cevaplar metin kodlaması aracılığı ile araştırma soruları doğrultusunda gruplanarak temalar oluşturulmuştur. Yapılan analiz neticesinde görülmüştür ki, katılımcıların genel annelik algısının, kadının kişilik özelliklerine, anne çocuk ilişkisinin niteliğine ve anneliğin işlevselliğine göre farklılaşırken, bazı katılımcılar anneliğin belli tanımlamalar içerisine sığdırılmasına karşı çıkmışlardır. Katılımcıların annelik algısını şekillendiren unsurun, büyük ölçüde geçmişte kendi anneleriyle kurdukları bağ olduğu, reklam ve sosyal medyada yer alan anne figürlerini inandırıcı bulmadıkları, kendi anneliklerini olumlu, olumsuz ve karmaşık şeklinde tarif ettikleri görülmüştür. Doğum öncesi ve doğum sonrası süreçte geleneksel uygulamalara daha fazla başvurulduğu, aile bireylerinin, lohusalık döneminin hassasiyetlerine ve psikolojik rahatsızlıklarına yönelik bilgilerinin fazla olmadığı, bebeğin bakımı ve ev işleri hususunda iş bölümünün yapılmasının, annenin sürece daha kolay uyum sağlamasını kolaylaştırabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the women's perception of motherhood, the factors that shape this perception, and to reveal the prenatal and postnatal issues women want to be supported. It is a qualitative study using a phenomenological research design. Participants were determined using convenience sampling method. Interviews were held with 26 participants who are members of a social media group. Semi-structured form was used in the interviews. The content analysis of the obtained data was made with the Nvivo Qualitative Analysis program. The themes were created by encoding the text of the answers given. According to the results of the analysis, the participants defined motherhood on personality traits, mother-child relationship, and functionality of motherhood. Some participants refused to limit and define motherhood in certain patterns. It was understood that the factor that shaped the participants' perception of motherhood was largely the bond they established with their mothers in the past. Participants expressed that the mother models in the media were not believable and their motherhood was positive, negative and complex. It has been revealed that traditional practices are used more frequently in the prenatal and postnatal period, the family members do not have much information about the sensitivities and psychological disorders of the postpartum period, and the division of labor in the care of the baby and housework can facilitate the mother's adaptation to the process.