Kimyasal sistit oluşturulan deneysel hayvan modelinde; intravezikal ozon uygulamasının mesaneye topikal etkisi
The chemical cystitis induced on experimental animal model; the topical effect of ozone applied by intravesically
- Tez No: 203111
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET ERBAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Üroloji, Pathology, Urology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel, Kimyasal sistit, Ozon, Experimental, Chemical cystitis, Ozone
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Denekler üç gruba ayrıldı. Grup I ve II'deki deneklerde transüretral intravezikal hidroklorik asit(HCI), (0.2 ml, 0.4 N) instillasyonu ile kimyasal sistit oluşturuldu. Grup I'deki deneklerde transüretral intravezikal olarak haftada iki kez ozonlu serum fizyolojik (20-25 mcg/mL ozon içeren 2 ml % 0.9 NaCl solüsyonu), grup II'deki deneklere ise transüretral intravezikal % 0.9 NaCI instillasyonu uygulandı. Grup III'deki deneklere ise aynıstresi oluşturmak amacıyla kimyasal sistit oluşturulmaksızın, transüretral intravezikal olarak % 0.9 NaCI instillasyonu uygulandı. Çalışmanın erken dönem sonuçlarınıgöstermek amacıyla gruplardaki deneklerin yarısına (grup Ia, IIa, IIIa) 2 doz tedavi sonrası, geç dönem sonuçlarını göstermek amacıyla da kalan deneklere (grup Ib, IIb, IIIb) 6 doz tedavi sonrasısistektomi ve takibinde sakrifikasyon uygulandı. Mesanedeki değişiklikleri göstermek amacıyla histopatolojik inceleme yapıldı. Çalışmamızda ozon tedavisi alan grup Ia ve Ib'de bazal membran ve mukozal bütünlüğün korunduğu, enflamatuar hücrelerin baskılandığıgörüldü, ancak % 0.9 NaCI uygulanan grup IIa ve IIb'de mukozal bütünlüğün bozulduğu, bazal membranda çok sayıda enflamatuar hücre birikiminin olduğu gözlendi. Bulgularımız ışığında, intravezikal ozon tedavisi, düşük maliyet ve kabul edilebilir yan etkisiyle, kimyasal sistit tedavisinde yeni tedavi yaklaşımıolabilir. Deneysel hayvan modelimiz dikkate alındığında, ozon IC tedavisinde alternatif seçenek olabileceğine, ancak bunun ileri çalışmalarla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
According to our study desing, we set three groups. Group I and II got hydrocloric acide (HCI) intravesically in consantration of 0.4 N, 0.2 ml. In the next step, group I treated by ozone intravesically in consantration of 20-25 mcg/ml plus 2 ml isotonic saline solution at two times a weak. However, group II treated by sole 2 ml isotonic saline solution intravesically. Group III was set as sham group and got only isotonic saline solution intravesically. Moreover, we subdivided each group as group Ia, IIa, IIIa and group Ib, IIb, IIIb in order to outline short term versus long term therapeutic effects. According to methodology; the experimental animal on each group were applied cystectomy and sacrified after one weeks (two doses treatment) and 3 weeks (six doses treatment). The material were eveluated histopathology. According to our result, group Ia and Ib had showed that mucosal integrity and the basement membrane of bladder were protected well enaugh aditionally the cells related with inflamation were seen attenuated. Hovewer, in group IIa and IIb, it was clearly evident that mucosal integrity and the basement membrane destroyed. Likewisely, cells releated with inflamation were accumulated at the basement membran at aforementioned group. In the light of our findings, intravesically ozone being with its lower cost and acceptable side effect, could be new modality on treatment of chemically induced cystitis. Being related with experimental model, we believe it could be as alternative treatment for interstitial cystitis. However it will needed more complicated and detailed investigated study.