Hindi rasyonlarında kullanılan inulin ve ß-glukan'ın besi performansı, serum kolesterol düzeyi, bağırsak uzunluğu ve immun sistem üzerine etkileri
Effects of inulin and ß-glucan used in turkey rations on performance, serum cholesterol, gut length and immun system
  1. Tez No: 203112
  2. Yazar: BUĞRA GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hindi, performans, immun sistem, inulin, ß-glukan, kan parametreleri, Turkey, performance, immune system, inulin, ß-glucan, blood parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısma hindi rasyonlarına ilave edilen ß-glukan, inulin ve ß-glukan+inulin ürünlerinin verim özellikleri, bağırsak uzunluğu, bazı kan parametreleri, immun sistem, kan serumu toplam kolesterol ve toplam trigliserit değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıstır. Arastırmada hayvan materyali olarak toplam 48 adet 48 günlük Hibrid Converter erkek hindi palazı kullanılmıstır. Deneme her biri 12 adet erkek palazdan meydana gelen 1 adet kontrol ve 3 adet deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüstür. Her grup 3 palazdan olusan 4 tekrar grubuna ayrılmıstır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına etken madde bazında sırasıyla % 0.014 ß-glukan, % 0.70 inulin, ve % 0.014 ß-glukan+% 0.70 inulin ilave edilmis ve hiçbir katkı yapılmayan kontrol grubu ile karsılastırılmıstır. Deneme 8 hafta sürdürülmüstür. Çalısma süresince %23,5 HP 3050 kcal/kg ME; %21,50 HP, 3200 kcal/kg ME; %19.50 HP, 3325 kcal/kg ME; %18.00 HP, 3475 kcal/kg ME içerikli karma yemler sırasıyla 7.-9., 10.-12., 13.-14., 15.-16. haftalarda kullanılmıstır. Rasyonlara ilave edilen 7.00 g/kg inulin katkısının CA, CAA, yem tüketimi, karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve oranları üzerine bir etkisi gözlenmemistir. YYO ise inulin katkılı rasyon tüketen grupta 5. Haftada ve toplam YYO hesaplamasında, kontrol grubuna göre daha yüksek düzeyde bulunmustur (p0.05) rağmen deneme sonundaki ölçümde iki maddeninde birlikte kullanıldığı grupta, antikor seviyesinin matematiksel olarak yüksek çıkması, koruyucu hekimlikte bu iki maddenin birlikte kullanımının faydalı olabileceğini göstermektedir. Arastırma sonunda elde edilen veriler ısığı altında her iki maddenin de hayvan türü ve cinsiyeti dikkate alınarak, belirtilenlerden daha farklı düzeylerde kullanımı ile bu konuda daha derinlemesine arastırmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of the ß-glucan, inulin and ß-glucan + inulin preparations, added into turkey rations, on performance, gut length, some blood parameters, immune system, and total serum cholesterol and triglyceride levels. In this research fourty eights and 48- days-old Hybrid Converter male turkey goslings were used. The experiment was designed as one control and 3 treatment groups. Each group was assigned to four replicates of three goslings. Treatment group 1,2,3 diets were supplemented with 0.014 % ß-glucan, 0.70 % inulin, and 0.70 % inulin+0.014 % ß- glucan respectively, and compared to unsupplemented control group. The experiment was lasted 8 weeks. During the study those feeds were used containing 23,5 % CP, 3050 kcal/kg ME, ; 21, 50 % CP, 3200 kcal/kg ME,19,50 % CP, 3325 kcal/kg ME,18.00% CP, 3475 kcal/kg ME in the 7th-9th, 10th -12th, 13th-14th, 15th-16th weeks respectively. No effect of the inulin added into the rations (7.00 g/kg) was observed on the live weight, weight gain, feed consumption, carcass yield, innards weights and ratios. However, feed conversion was found in a higher level in the 5th week and in the end of the study in the group fed by the ration containing inulin additive in accordance with the control group (p0.05). However, using both of these materials together may be recommended for protection against diseases in terms of preventive medicine according to mathematical rising on anticor values. According to the data obtained research, it can be said that in defference to the animal?s species and the gender, by using both of the materials in different levels than the stated, there may be a necessity of doing more detailed.