Farklı dentin bağlayıcı sistemlerin süt ve sürekli dişlerdeki makaslama bağlanma kuvvetlerinin karşılaştırılması ve rezin-dentin ara yüzeylerinin taramalı elektron mikroskobu (SEM)ve geçirmeli elektron mikroskobu (TEM)ile incelenmesi
Comparison of different dentin bonding agents' shear bond strengths on primary and permanent teeth and investigation of the resin-dentin interface by scanning electron microscope (SEM)and transmission electron microscope (TEM)
  1. Tez No: 203113
  2. Yazar: BARIŞ KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. FİRDEVS TULGA ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin baglayıcı sistem, total-etch sistemler, self-etch sistemler, instron cihazı, makaslama baglanma kuvveti, stereomikroskop, kırık tipleri, SEM, TEM, Dentin bonding agent, total-etch systems, self-etch systems, instron device, shear bond strength, stereomicroscope, fracture types, SEM, TEM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısmanın amacı; üç basamaklı total-etch, iki basamaklı total-etch ve tek basamaklı self-etch sisteme örnek olmak üzere farklı dentin baglayıcı sistemlerin süt ve sürekli insan molar disi dentinlerindeki baglanma etkinliklerinin karsılastırılmasıdır. Bu amaçla süt ve sürekli dis gruplarına dislerin yüzeyleri prepare edildikten sonra rastgele olmak üzere belirtilen farklı dentin baglayıcı sistemler uygulanmıs ve daha sonra baglayıcı uygulanmıs yüzeyler üzerine silindirik kalıplar içerisinde ısıkla sertlesen restoratif rezin materyal uygulanmıstır. Öncelikle makaslama baglanma kuvvetlerinin elde edilebilmesi amacıyla örneklere makaslama baglanma kuvveti testi uygulanmıstır. Elde edilen degerler MPa cinsinden kaydedilmistir. Daha sonrasında olusan kırık yüzeyleri, stereomikroskopta incelenerek olusan kırık tipleri tespit edilmistir. Çalısmanın ikinci bölümünde, rezin-dentin arayüzünde olusan hibrit tabakası ve rezin uzantıların incelenmesi amacıyla hazırlanan örnekler SEM ve TEM'de incelenmistir. Çalısmanın sonucunda makaslama baglanma kuvveti testi sonuçları ve incelenen kırık yüzeylerinin birbirlerini destekler nitelikte oldugu gözlenmistir. Buna göre total-etch baglayıcı sistemler hem süt hem de sürekli dislerde self-etch baglayıcı sisteme oranla daha basarılı bulunmustur. TEM ve SEM'de yapılan incelemelerde de total-etch baglayıcı sistemler ile hibrit tabakası olusumu gözlenirken self-etch baglayıcı sistemde belirgin bir bosluk olusumu oldugu izlenmistir. Bu durum totaletch sistemlerde her basamagın ayrı ayrı uygulanması dolayısıyla rezin için yeterli penetrasyon zamanının saglanmasına baglı olabilir. Ancak klinik uygulama adımlarını kısaltan self-etch baglayıcı sistemlerin de avantajları oldugu ve daha ileri çalısmalarla gelistirilmelerinin faydalı olacagı sonucuna varılmıstır. Süt dislerinde baglanmanın sürekli dislere nazaran daha basarısız oldugu gözlenmis, bu durumda asit uygulama süresinin kısaltılması gibi farklı klinik uygulamaların yararlı olabilecegi düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare different dentin bonding agents? adhesive efficacy on human permanent and primary molar teeth dentin. A three-step, a two-step total-etch system and a self-etch system were used. For this aim, different dentin bonding agents were applied on permanent and primary molar teeth dentin randomly after the surfaces of the teeth were prepared. Following this procudure light-curing restorative resin material were applied by the help of cylinderical molds on to the bonding agent applied dentin surfaces. Shear bond strength test was applied and the results were obtained in MPa. Occured fracture surfaces were investigated using a stereomicroscope and fracture types were obtained. In the second part of the study, prepared samples were investigated by the help of SEM and TEM in order to evaluate the formed hybrit layer and resin tags at the resin-dentin interface. It was found that, the results of the shear bond strength test and the investigated fracture surfaces were in accordance with each other at the end of the study. According to this, totaletch bonding agents were found to be more successful than the self-etch bonding agent both in permanent and primary teeth. Corraborating this while hybrit layer formation was observed with total-etch systems, an obvious gap formation was seen with the self-etch system during the investigations with SEM and TEM. This may due to the separate application steps of the total-etch systems and at the same time obtaining the enough penetration time for the resin. But at the same time it was concluded that, self-etch systems which shorthen the clinical application steps have also got their own advantages, so further studies dealing with the development of these agents would also be helpful. Adhesion to primary teeth were found to be less successful when compared with permanent teeth and it was decided that different clinical applications like shorthened acid etching application periods could be helpful.