Karadeniz bölgesinde koyunlarda peste des petits ruminants (PPR) enfeksiyonunun epidemiyolojisi
Epidemiology of ppr virus infection on sheep in black sea region
  1. Tez No: 203125
  2. Yazar: HARUN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: C-ELISA, koyun, PPRV, RT-PCR, virus izolasyon, C-ELISA, sheep, PPRV, RT-PCR, virus isolation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Karadeniz Bölgesinde Koyunlarda Peste des Petits Ruminants (PPR) Enfeksiyonunun Epidemiyolojisi Bu çalısmada son yıllarda Karadeniz Bölgesinde koyunlarda PPR süpheli vakaların sıklıkla bildirilmesi nedeniyle, sözkonusu bölgede enfeksiyonun durumunun serolojik ve virolojik olarak arastırılması ile virus izolasyonu ve RT-PCR yöntemlerinin tanısal degerinin karsılastırmalı olarak degerlendirilmesi gerçeklestirilmistir. Bu amaçla Orta ve Dogu Karadeniz Bölgesinde yer alan il ( Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya, Tokat) ve ilçelerden klinik ve nekropsi bulgularına göre süpheli olarak degerlendirilen 34 enfeksiyon odagı virolojik çalısmalar için örneklenmistir. PPRV antikorlarını saptamak için, 49 koyunculuk isletmesinden toplam 892 kan serumu kullanılmıstır. Virus izolasyon çalısmalarında ise, 34 süpheli odaktan 57 koyun ve kuzuya ait 41 akciger, 31 dalak, 10 lenf yumrusu, 22 defibrine kan, 20 oral swap, 20 nasal swap ve 20 konjunktival swap olmak üzere toplam 164 materyal saglanmıstır. Kan serum örneklerinin PPR C-ELISA testi kontrolü sonucunda; seropozitiflik oranı illere göre (%3,5-38,2) degismekle birlikte, örneklenen populasyon için %14,9 olarak saptanmıstır. Vero hücre kültüründe virus izolasyonu yapılamamıs olmasına karsın, RT-PCR ile 164 materyalden 26 adedinde PPRV nükleik asidi tespit edilmistir.Bu sonuca göre PPRV enfeksiyonu süpheli odakların %44,1 (15/34) ve bu odaklardan örneklenen hayvanların %31,5'inde PPRV enfeksiyonu tanısı konulmustur. RT-PCR testinde nekropsi örnegi olarak sırasıyla lenf yumrusu, dalak ve akciger; klinik olarak enfekte canlı hayvanlardan saglanan sırasıyla nasal ve konjunktival swap örneklerinin yüksek tanısal degerde oldugu belirlenmistir. Elde edilen verilere göre, Orta ve Dogu Karadeniz Bölgesi'nde PPRV enfeksiyonunun yaygın düzeyde varlıgı, enfeksiyonun bölgedeki durumunun yerlesim birimleri bazında cografi kosullar (iklim, v.b) ve yetistirme sekli gibi faktörlere baglı olarak degiskenlik gösterdigi belirlenmistir. Ayrıca RT-PCR testinin PPRV enfeksiyonunun tanısında yüksek tanısal degerlilikte oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Epidemiology of PPR Virus Infection on Sheep in Black Sea Region Due to frequent reports of suspected PPR cases, the cases of infection were investigated serologically and virologically, the diagnostic values of virus isolation and RT-PCR methods were compared and assessed. In this study, suspected 34 infection focuses as a result of the clinical and necropsy findings were sampled for virological investigation in 8 cities (Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya, Tokat), including their towns in the Middle and Eastern Black Sea Region. Serum samples were collected from 892 sheep in 49 herd and tested for antibody prevalance. Forty one lungs, 31 spleens, 10 lymph nodes, 22 non-coagulated blood, 20 oral swap, 20 nasal swap and 20 conjunctival swap from 57 sheep in suspected 34 infection focuses were used for virus isolation investigation. The total number was 164. As a result of PPR C-ELISA test of serum samples; Although the proportion of seropositive animals vary according to the provinces (%3,5-38,2), the average figure was %14,9 for the sampled population. Although virus isolation could not be established in Vero cell cultures, PPRV nucleic acid was detected by RT-PCR in 26 materials out of 164. According to this result, suspected focuses of PPRV infections and sampled animals from this focuses were diagnosed PPRV infection %44,1 (15/34) and %31,5 (18/57), respectively. Necropsy materials such as lymph node, spleen and lung respectively, clinical samples such as nasal swap and conjunctival swap respectively had been determined by RT-PCR as high diagnostic value. According to obtained data, PPRV infection was widespread in the Middle and East Black Sea Region. The prevalence of the infection in the region vary in accordance with the factors such as geographical conditions (climate, etc.,), the method of breeding. In addition, RT-PCR test offers more reliable results in the diagnosis of PPRV infection.