Bilişim cihazlarındaki sayısal delillerin tespiti ve değerlendirilmesinde iş akış modelleri
Models of flowchart for detecting and evaluating digital evidences in IT equipments
  1. Tez No: 203124
  2. Yazar: MUSTAFA İLKER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZZET DUYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli bilisim, delil, sayısal delil, sayısal delil tespiti, veri analizi ve degerlendirmesi, bilisim suçu, bilisimle ilgili suç, olay yeri inceleme, Computer forensic, evidence, digital evidence, determination of digital evidence, data analysis and evaluation, cyber crime, cyber related crimes, crime scene investigation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilisim teknolojilerinin günlük yasama biçimlerinde ve yönetim felsefesinde yarattıgı büyük degisimden insana dair her husus etkilenmistir. nsan olmanın sosyal bir tezahürü olarak suç, bilisim çagında daha da çesitlenmis, karmasıklasmıs ve etkinligini artırmıstır. Üstelik tehdit kapsamı kolayca ve hızla genislemis, sadece bireyler degil kurumlar ve devletler de hedef haline gelmistir. Suç artık bilisim teknolojileri ile iliskilidir. Dolandırıcılıktan hırsızlıga, politik cinayetlerden organize suçlara kadar pek çok önemli suçun bir yerinde cep telefonu, bilgisayar veya internet yer almaktadır. Gelisen ve degisen suç ortamı, adli süreçle ilgili kavramları ve görevleri de degistirmistir. Delil sayısallasmıs, bilgisayar suç unsuru olmus, internetin sanal dünyası bir olay yeri haline gelmistir. Sayısal delil, sayısal delillerin tespiti ve adli bilisim laboratuvar incelemeleri ve verilerin bilgisayar destekli analizi ve degerlendirilmesi kavramları adli sürece yeni dâhil olan temel kavramlardır. Adli bilimler ile bilisim bilimlerini esas alan adli bilisim disiplininin ana çalısma sahalarını olusturan bu yeni kavramların ticari kaygılardan arınmıs, her sartta uygulanabilir, uzmanlık gerektirmeden anlasılabilir ve genel esaslara kavusturulması gereklidir. Bu hedefle yola çıkan çalısmamızla, bilisim ve hukuki konularda eksik ve yetersiz bilgilere sahip bilisim ve adli personeli ?sayısal delil nedir?, sayısal delil nasıl tespit edilir?, sayısal delil nerelerden bulunur?, olay yeri inceleme esnasında sayısal delil tespiti ve müdahale esasları nelerdir?, sayısal delil içeren cihazların laboratuvar incelemesinde esaslar nelerdir?, sayısal delillerin bilgisayar destekli analizi ve degerlendirilmesinde kullanılan teknikler nelerdir?? sorularına uzmanlık gerektirmeyen, anlasılır ve temel cevaplar bulacaktır. Bu çalısmamızın adli bilisim ile dogrudan ilgili hukuk ve bilisim personeli için basvuru kaynagı olarak; olay yeri incelemesi ve veri analizi ile ugrasan sorusturmacılar, kolluk birimleri ve adli bilisim uzmanları için ise temel egitim kaynagı seklinde kullanılacagı degerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Every matter of human was affected by the great changes that information technologies (IT) created in daily life styles and management philosophy. As a social appearing of being a human, crime, in cyber age became more varied, complicated and increased its effectiveness. Moreover, the range of threat became vast easily and rapidly and not only the individuals but also the organizations and countries became the target. Now, the crime is related to the information technologies. Cell-phone, computer or internet takes part in many important crimes from fraud to theft, political murders to organized crime. The improving and changing crime environment changed the terms and duties related to judicial process too. The evidence digitalised, computer became an element of crime, the virtual world of internet became a crime scene. The digital evidence, determining of digital evidences and computer forensic laboratory studies, the computer aided analysis of data and evaluation are the main concepts which have just included in judicial process. These new concepts which form the computer forensic discipline's main working areas, based on the forensic and the information technologies should be purified from commercial concerns, understanding without expertise and related to main bases. With our study, which aims this target, the cyber and judicial staff who is inadequate in cyber and legal issues, will give understanding without expertise and main answers to the questions such as“what is digital evidence?, how can a digital evidence be detected?, what are the bases of interference and digital evidence determination during the crime scene process?, what are the bases of the devices which include digital evidences in the laboratory examination?, what are the computer aided techniques used for during the analysis and evaluating digital evidences?”. It is evaluated that our study will be used as a main reference for the judicial and IT staff who is directly related to computer forensic; investigators working on the crime scene investigation and data analysis and main training material for the law enforcement units and IT experts.