Overin seröz borderline tümör tiplerinde p16, p53, WT-1, c-erbb-2, CD24, Ep-CAM ve kalretinin ekspresyonu
Expression of p16, p53, wt-1, c-erbb-2, cd24, ep-cam and calretinin in subtypes of ovarian serous borderline tumors
- Tez No: 203158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP USUBÜTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Mikropapiller, mikroinvaziv, over dıúı lezyon, immünohistokimya, Micropapillary, microinvasive, extraovarian lesion, immunohistochemistry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Over kanserinin patogenezi kesin olarak anlaúılamamıú olmakla birlikte en son önerilen modele göre Tip I seröz over yüzey epitel tümörleri borderline tümörlerden geliúen düúük dereceli karsinomlardır . Bu tümörigenez yola÷ında, bir seröz borderline tümör (SBT) invaziv olmadan önce, noninvaziv mikropapiller aúamaya geçer veya tipik bir SBT zemininde mikroinvazyon yaparak invaziv aúamaya geçer.Tüm seröz neoplazilerin sadece %9- 15'ini oluútursa da, tümörigenezdeki rolleri ve eúlik eden over dıúı lezyonları ve bunlar ile ilgili tartıúmalı veriler nedeniyle SBTler araútırmaya de÷erdir. Tipik, fokal mikropapiller, mikropapiller, mikroinvaziv, kistadenom ve düúük dereceli karsinom alanları içeren 46 vakalık seröz borderline tümör grubuna p16, p53, WT-1, c-erbB-2, CD24, Ep-CAM ve kalretininden oluúan immünohistokimyasal bir panel uygulandı. Tümör supresör gen grubunda de÷erlendirilen 3 iúaretleyicinin sonuçları: diffüz, kuvvetli p53 ekspresyonu hiçbir vakada saptanmazken vakaların tümünde p16 ile kuvvetli, heterojen ve WT-1 ile yaygın, kuvvetli ekspresyon izlendi. Terapötik açıdan de÷erli olabilecek c-erbB-2 ile yaygın, kuvvetli sitoplazmik ekspresyon ve %8 oranında fokal ve inkomplet membranöz boyanma saptanırken, terapi açısından anlamlı komplet çembersel membranöz boyanma izlenmedi. Kalretinin ile mikropapiller tümörlerde fokal kuvvetli ekspresyon izlenirken, Ep-CAM ile aynı alanlarda ekspresyon kaybı saptanmadı. Hücre adezyon moleküllerinin ekspresyon lokalizasyonlarındaki de÷iúikliklerin fenotipte de÷iúme ve tümör progresyonu ile iliúkili olabilece÷ini destekler úekilde, peritoneal implantların saptandı÷ı vakalarda sitoplazmik ve kuvvetli CD24 ekspresyonu görüldü. Lenf nodu tutulumu ve mikroinvazyon alanlarında çembersel membranöz ve sitoplazmik CD24 ve Ep-CAM ekspresyonu görülmüútür. Bulgular, tümör progresyonunun farklı aúamalarına immünohistokimyasal ekspresyon patern de÷iúikliklerinin eúlik edebildi÷ini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Although the pathogenesis of ovarian cancer is not fully understood, according to the recently proposed model, Type I serous ovarian surface epithelial tumors are lowgrade carcinomas arising from borderline tumors. According to the proposed tumorigenesis pathway, a serous borderline tumor (SBT) becomes invasive either by progressing into a noninvasive micropapillary tumor or directly through microinvasion. Even though they compose only 9-15% of all serous neoplasia, SBTs are worth investigation because of their role in tumorigenesis and accompanying extraovarian lesions. An immunohistochemical panel of p16, p53, WT-1, c-erbB-2, CD24, Ep-CAM and calretinin was applied to a SBT group of 46 consisting of typical, focal micropapillary, micropapillary, microinvasive, cystadenoma and lowgrade carcinoma cases. The results for 3 markers which are considered to be tumor supressor genes are: no diffuse and strong expression of p53, strong although patchy/heterogenous expression of p16 and diffuse and strong expression of WT-1 in all cases. Expression of c-erbB-2, which is a potential therapeutic target, was diffusely and strongly cytoplasmic and was focally and partially membranous in 8% of the cases. But circumfrential membranous expression was not present in any of the cases. Focal and strong calretinin expression was detected in micropapillary tumors while expression of Ep-CAM was lost in the same areas. Strong cytoplasmic CD24 expression was detected in cases with peritoneal implants, favoring the theory that change of expression localization of cell adhesion molecules is in accordance with phenotypical changes and tumor progresssion. Furthermore, circumfrential membranous and cytoplasmic expression of CD24 and Ep-CAM was detected in neoplastic cells in lymph nodes and microinvasion areas. Results show that different levels of progression are accompanied by changes in the expression pattern of the markers.