Akut lenfoblastik lösemi ve kronik myeloid lösemi'de imatinib mesilat ile 'hedeflenmiş tedavi'.
'targeted therapy' with imatinib mesylate in acute lymphoblastic leukemia and chronic myeloid leukemia.
- Tez No: 203161
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM C. HAZNEDAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kronik myeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi, imatinib, philadelphia kromozomu, chronic myeloid leukemia, acute lymphoblastic leukemia, imatinib mesylate, philadelphia chromosome
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
İç Hastalıkları uzmanlık tezi olarak hazırlanmıştır, Ankara 2007. Sinyal iletim inhibitörü İmatinib'in Kronik Myeloid Lösemi (KML) tedavisine girişi bir devrim olmuştur. Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastalarında yapılan birçok çalışmada ?Philadelphia? kromozomun (Ph*) varlığı kötü prognostik faktör olarak belirlenmesi ile, bu tür hastalarda imatinibin konvansiyonel tedaviye göre ek yarar sağladığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı hastanemize başvuran erişkin ALL ve KML hastalarda imatinibin etkinliğini değerlendirmekti. Ocak 1970-Eylül 2005 tarihleri arasında KML, Temmuz 2002 ile Şubat 2007 tarihleri arasında ALL tanıları ile izlenmış ve halen izlenmekte olan hastaların kayıtları incelendi. ALL hastaları prekürser-B, prekürser-T ve Burkitt-tip ALL olarak, ve prekürser-B hastalar ayrıca Ph* pozitif veya negatif olarak sınıflandırıldı. ALL tanısı alan 72 hastanın ortanca yaşı 30 yıl (16-74) olup %65.3 erkek idi. 52 hasta prekürser-B, 15 hasta prekürser-T ve 5 hasta Burkitt-tip ALL olarak sınıflandırıldı. Prekürser-T tanısı alan hastaların tanı anında anlamlı olarak daha genç oldukları gözlendi (p=0.016). Ruhsatlandırma ile ilgili sorunlardan ötürü sadece 3 hasta İmatinibi düzensiz olarak aldığı gözlendi. H-CVAD ve CALGB alan hastaların CR oranları %73.3 ve %57.9 (p=0.261), ortanca hastalıksız sağ kalım 14.64 ve 10.37 ay idi (p=0.5). Her iki tedavi grubunda genel sağ kalım %50 idi. Prekürser-T, Ph* pozitif ve negatif prekürser-B hastaların ortanca hastalıksız sağkalımları sırasıyla 3.57, 12.3 ve 22.97 ay idi (p=0.0316). Ph* negatif hastalarda sağ kalımın T-ALL ve Ph* poztif hastalara nazaran daha iyi olduğu gözlendi. KML hastalar için interferon alfa (aIFN), aIFN + düşük doz sitarabin, hidrokiüre ve busulfan için tam hematolojik yanıt oranları sırasıyla %50, %65.2, %13.3 ve %19 iken, imatinib ile bu oran %83.8 idi. Ayırca imatinib ile tam sitogenetik ve moleküler yanıt oranları %54.5 ve %48.5 olarak hesaplandı. Ph* ALL ve KML hastalarında İmatinib'in öncelikli olarak ele alınmalıdır. Başta genç hastalar olmak üzere seçilmiş hasta gruplarında ise küratif potansiyeli bildirilmiş olan HSCT gündeme gelmelidir.
Özet (Çeviri)
The introduction of Imatinib, a signal transduction inhibitor, for the treament of Chronic Myeloid Leukemia (CML) has been revolutionary. Several studies on Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) patients have reported the presence of the ?Philadelphia? chromosome (Ph*) as a poor prognostic factor, and the addition of imatinib to standard therapy has shown promising results. The aim of this study was to evaluate the effects of imatinib in our ALL and CML patient population. The records of CML patients between January 1970 and September 2005, and ALL patients between July 2002 and February 2007 were evaluated. ALL patients were classified as precursor-B, precursor-T ve Burkitttype ALL, and precursor-B patients were further classified as either Ph* positive or negative. Seventy-two patients with ALL had a median age of 30 years and 65.3% were male. Fifty-two patients had precursor-B, 15 patients precursor-T and 5 patients Burkitt-type ALL. Precursor-T patients were signficiantly younger at the time of diagnosis (p=0.016). Due to licensing issues regarding imatinib, only 3 patients managed to recieve this treament, albeit irregularly. CR rates with H-CVAD and CALGB were 73.3% and 57.9%, respectively (p=0.261), while median disease survival were 14.64 and 10.37 months (p=0.5). Both treatments had an overall survival of 50%. The median disease free survival for precursor-T, and Ph* positive and negative precursor-B patients was 3.57, 12.3, and 22.97 months, respectively (p=0.0316). Ph* negative patients had more favorable outcome when compared to TALL and Ph* positive patients. For CML patients, complete hematological response rates with interferon alpha (aIFN), aIFN + low dose cytarabine, hydroxyurea and busulfan were 50%, 65.2%, 13.3% and 19%, respectively, while for imatinib it was 83.8%. İmatinib was also associated with a complete cytogenetic response rate of 54.5% and a molceular response rate of 48.5%. For Ph* ALL and CML patients, imatinib should always be considered as a treatment option at the onset. Especially for young and specific groups, the curative potential of HCST should be utilized.