Sağ hepatektomi öncesi portal ven embolizasyonunun sol lob üzerindeki hipertrofik etkisinin araştırılması
Investigation of the hypertrophic effect of right portal vein embolization on left lobe before right hepatectomy
- Tez No: 203160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS ERHAN ÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Portal ven, embolizasyon, karaciger, bilgisayarlı tomografi, Portal vein, embolization, liver, computed tomography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Karaciger kitlesi nedeniyle sag hepatektomi planlanan hastalarda rezidü sol lobu büyütmek amacıyla yapılan portal ven embolizasyonu islemi ile ilgili deneyimlerimiz retrospektif olarak degerlendirildi. Aralık 2003 ve Subat 2007 tarihleri arasında ünitemizde yapılan 11 portal ven embolizasyon islemi çalısmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yası 59 idi (yas aralıgı:45-70). slem perkütan transhepatik yolla sag portal vene girilerek koil, polivinil alkol, saf alkol, siyanoakrilat gibi embolizan ajanların kombinasyonları kullanılarak gerçeklestirildi. Hastaların islem öncesi ve islemden 4-6 hafta sonrası bilgisayarlı tomografi ile total karaciger hacmi, rezidüel parankim hacmi ve tümör hacimleri ayrı ayrı hesaplandı. Portal ven embolizasyonu sonrasında isleme baglı komplikasyon olmadı. Sadece bir hastanın 1 ay sonraki kontrol tomografisinde asemptomatik parsiyel portal ven trombozu saptandı. Portal ven embolizasyonu sonrasında sol lob hacminde ortalama %12.7 (%4.2- %26.1) artıs saptandı. Bu artıs istatistiki olarak anlamlı bulundu (P:0.003, Wilcoxon testi). Portal ven embolizasyonu ile kontrol tomografi arasındaki süre 37 gündü. Portal ven embolizasyonu ile cerrahi operasyon arasındaki süre 48 gündü. Sonuç olarak, literatürdeki portal ven embolizasyonu islemleri ile karsılastırıldıgında hipertrofi oranının birçok çalısmada elde edilenden daha yüksek oldugu saptandı. Bununla birlikte 5 hastada yeterli rezidüel hacim olmasına ragmen serebrovaskuler olay, insidental over metastazı saptanması ve peritoneal karsinomatozis gibi sebeplere baglı olarak planlanan operasyon yapılmadı. Bu nedenle literatürde de belirtildigi gibi portal ven embolizasyonu ile operasyon arasındaki süreyi mümkün oldugunca kısa tutmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We retrospectively evaluated our experience in portal vein embolization which induce hypertrophy of future liver remnant before right hepatectomy. Eleven portal vein embolization procedures performed in our institution between December 2003 and February 2007 were included in this study. The average age of the patients was 59 years (range: 45- 70 years). Embolization was performed through a right portal vein percutaneous access with use combination of several agents including metalic coil, polyvinyl alcohol, absolute alcohol, cyanoacrylate. Computed tomography volumetry was performed before and 4-6 weeks after the procedure to measure total liver volume, future liver remnant and tumor volumes. There was no major complication after embolization. Only one patient had asymptomatic partial portal vein thrombosis detected on the 1-month follow up computed tomography. After embolization, future liver remnant/total liver volume ratio increased to 12.7% (range: 4.2%-26.1%) which was statistically significant (P:0.003, Wilcoxon test). The mean time interval from portal vein embolization to control computed tomography and from portal vein embolization to surgery were 37 and 48 days, respectively. In conclusion, our results regarding the mean increase in the size of the future liver remnant were higher to those reported in previous studies of portal vein embolization. Although five of our patients had sufficient future liver remnant, they did not undergo subsequent hepatectomy. These may have based on several other reasons including peritoneal carcinomatosis, incidental over metastasis, serebrovascular incident. Time intervals between embolization and surgery should be kept as short as possible according to our experience.