Türkçe güçler ve güçlükler anketi'nin ileri psikometrik özellikleri
The advanced psychometric properties of turkish SDQ
  1. Tez No: 203228
  2. Yazar: ŞERMİN YALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Güçler ve Güçlükler Anketi, psikometrik özellikler, Strengths andDifficulties Questionnaire, SDQ, psychometric properties, Strengths and Difficulties Questionnaire
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkçe Güçler ve Güçlükler Anketi'nin ileri psikometriközelliklerinin değerlendirilmesidir.Yöntem: Çalışmanın örneklemini 1 Ocak 2005-31 Aralık 2005 tarihleri arasında Dokuz EylülÜniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine (DEÜTF ÇERSHPolikliniği) ilk kez başvuran, 4-17 yaş arası 565 olgu oluşturmakta olup, ilk başvuru sırasındaklinik değerlendirmeden önce işaretledikleri GGA formları çalışmaya dahil edilmek üzeredeğerlendirilmiştir. Ölçeğin psikometrik özellikleri değerlendirildiği gibi bu olguların klinikdeğerlendirme sonucu aldıkları tanılar GGA'nın öngördüğü tanılar ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Sonuçlar GGA ebeveyn ve ergen formlarının, akran sorunları alt testi dışında,yüksek bir iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. 11 yaş üstü çocuk ve gençlerinişaretledikleri GGA ergen formları ve aynı gençlerin ebeveyn formlarına ait toplam güçlükpuanı, etkilenme puanı ve alt grup puanları arasındaki korelasyon değerleri 0.402 ile 0.573arasındadır. Tüm olguların dahil olduğu grupta GGA'nın öngördüğü tanılar ile klinikdeğerlendirme sonucu konulan tanılar için korelasyon katsayıları 0.15 ile 0.34 arasındadeğişmiştir. GGA ebeveyn ve ergen formları toplam güçlük puanı hem de etkilenme puanıortalaması ve GGA ergen formu DEHA belirtileri alt grubu dışında her iki forma ait tüm altgruplar klinik olarak GGA'nın öngörebildiği tanıları alan ve almayan grubu ayırt edebilmiştir.Sonuç: Türkçe GGA birçok alanda geçerli ve güvenilir olarak bulunmuş olup, Türk çocuk veergen popülasyonunda ruh sağlığı bozukluklarını tarama ve klinik değerlendirme amacıylakullanılabilecek bir ankettir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is of this study is to evaluate the advanced psychometric properties of TurkishSDQ.Method: The sample consists of 565 cases aged between 4 and 17 who applied Dokuz EylülUniversity Faculty of Medicine, Child and Adolescent Psychiatry Department between01.01.2005 and 31.12.2005 for the first time and whose SDQ, (scored before clinicalassessment) were evaluated to be included in this study. The diagnosis predicted by the SDQwere compared with the diagnosis predicted by clinical assessment and the psychometricproperties of SDQ were evaluated.Results: The results indicated that the parent and self-report SDQ had high internalconsistency except peer problems subscale. The correlation value between the SDQ formsscored by children and adolescents over age 11, and the same cases? parent forms? totaldifficulties score, impact score and subgroup scores was between 0.402 and 0.573. In thegroup of all cases; the correlation score between psychiatric diagnosis predicted by SDQ andthe diagnosis predicted by clinical assessment varied between 0.15 and 0.34. SDQ parentand self report forms? total difficulties score, impact score and all the subscale scores (exceptSDQ self report form hyperactivity inattention score) were able to distinguish between thegroup which received a clinical diagnosis and the group which didn?t receive a clinicaldiagnosis.Conclusion: Turkish SDQ is proved to be a valid and reliable scale and it can be used inscreening and assessment of clinical psychopathology in Turkish child and adolescentpopulation.