Afyonkarahisardaki dört farklı hastane ortamlarında Aspergillus araştırması ve izole edilen Aspergillus'ların antifungal duyarlılıklarının saptanması
Aspergillus investigation in Afyonkarahisar at four different hospital environment and detecting the isolated Aspergillus antifungal susceptibility
- Tez No: 203258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus, hastane, nem, antifungal duyarlılık, Aspergillus, hospital, humidity, antifungal susceptibility
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Aspergillus'lar, dünyanın özellikle kuzey yarım küresinde, Antartika dahil olmak üzere dünyanın her tarafında yaygın olarak bulunan küf grubu filamantöz mantarlardır. Bu cins içinde patojen ve fırsatçı patojen olan türler bulunmaktadır. Özellikle immün sistemi baskılanmış hastalarda, yüksek mortalite ile sonuçlanan invaziv hastalıklara yol açabilmektedirler. Çalışmamızda Afyonkarahisar bölgesinde, merkeze bağlı dört hastanenin on farklı ünitesinden hava örnekleri toplayarak, ortamda bulunan Aspergillus türleri ile ısı ve nem gibi çevre şartlarının Aspergillus spor yoğunluğu üzerine olan etkilerinin araştırılması, izole edilen Aspergillus'ların CLSI M38-A mikrodilüsyon yöntemiyle antifungal duyarlılıklarının saptanması amaçlanmıştır.Hava örnekleri, Air/IDEAL 90 mm biocollector (BioMerieux, Fransa) cihazı kullanılarak toplanmıştır. Bu örneklerin ilk kültürleri 40 mg Gentamisin ilaveli PDA ve subkültürleri ise Czapex-Dox agarda gerçekleştirilmiştir. Mikolojik yöntemler ile toplam 118 Aspergillus suşu [%59'u A. fumigatus, %12'si A. niger, %16'sı A. versicolor, %4'ü A. terricola, %1'i A. flavus, %1'i A. parvulus, %1'i A. ochraceus, %1'i A. sydowi, %1'i A. fischeri, %2'i A. aureolatus, %2'de A. carneus] izole ve identifiye edilmiştir. Çalışmamızda A. fumigatus, A. niger ve A. versicolor en sık izole edilen türlerdir.Tüm Aspergillus suşlarının %72'si ANS Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesinden izole edilmiştir. Aspergillus'ın %48'i sonbahar, %15'i de yaz döneminde izole edilirken, A. fumigatus'ların %64'ü sonbahar, A. versicolor'ların %53'ü de yaz dönemindeki çalışmalarda saptanmıştır. Sonbahar döneminde, 8 farklı türde, 57 Aspergillus suşu izole edilmiştir. Hastane bölümlerinde yapılan çalışmalarda, tüm izolatların %38'i hastane içinden, %14'ü göğüs hastalıkları servisi hasta odasından, %24'ü yoğun bakımlardan ve %6'da diyaliz ünitelerinden saptanmıştır.İzole edilen tüm suşlarda, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol ve amfoterisin B'ye karşı antifungal duyarlılık çalışması yapılmıştır. Duyarlılık sınırı ?2 ?g/ml kabül edildiğinde tüm suşların %100'ü flukonazol'e dirençli saptanmıştır. Sırasıyla itrakonazol, vorikonazol ve amfoterisin B en etkili antifungaller olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aspergillus are mould group filamentous fungus that are found on every part of the earth including Antarctica and especially on Northern hemisphere. In this genus, there are patogen and opportunistic patogen species. Especially in immunocompromised patients, it can lead to invasive illnesses caused in high mortality. In this study air samples were collected from ten different units of four hospitals in Afyonkarahisar region. The aim of the study was investigation of Aspergillus species found in the environment, the effects of humidity and heat on the Aspergillus spor density and the detection of antifungal susceptibility of Aspergillus by CLSI M 38-A microdilution method.Air samples were collected by using AIR/IDEAL 90 mm biocollector (BioMerieux, France). First cultures of these samples were inoculated in 40 mg Gentamicin added PDA and their subcultures were inoculated in Czapex-Dox agar. Totally 118 Aspergillus strain [%59 A. fumigatus, %12 A. niger, %16 A. versicolor, %4 A. terricola, %1 A. flavus, %1 A. parvulus, %1 A. ochraceus, %1 A. sydowi, %1 A. fishcheri, %2 A. aureolatus, %2 A. carneus] were isolated and identified by mycologic methods. In our study, A. fumigatus, A. niger and A. versicolor were the most isolated species.Total of %72 Aspergillus strains were isolated from Afyon Kocatepe University hospital and Chest Diseases Hospital. While %48 of all Aspergillus were isolated in the autumn and %15 in the summer, %64 of A. fumigatus were detected in the autumn and %53 of A. versicolor were detected in the summer periods. In the autumn period, 57 Aspergillus strain in 8 different species were isolated. In the studies carried out in the hospital units, %38 of all isolates were detected inside the hospital, %14 of the isolates from chest diseases ward room, %24 from the intensive care unit and %6 from the dialysis units.In all the strains which were isolated, itraconazol, voriconazol, fluconazol, amfoterisin B, antifungal susceptibility study were performed. In case of susceptibilty threshold accepted ? 2?g/ml, %100 of all the strains were detected resistant to fluconazol. It was found that itraconazol, voriconazol and amfoterisin B are the most effective antifungals, respectively.