Süte katılan mannan-oligosakkarit ve kromun buzağılarda performansa etkisi
Effects of mannan oligosaccharides and chromium in performance of calves consuming milk
- Tez No: 203274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mannanoligosakkarit, krom, buzağı, Mannanoligosaccharite, chromium, calf
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı buzağılara süt ile birlikte verilen mannanoligosakkarit (MOS) ve kromun (Cr) buzağı performansına etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada her grupta 20 adet olmak üzere toplam 60 adet yeni doğmuş Holstein buzağı kullanılmıştır. Buzağılara doğduktan sonra 3 gün kolostrum verilmiştir. 3. günden sonra buzağıların canlı ağırlıkları alınarak sütten kesilinceye kadar sırasıyla sadece süt, MOS ve MOS+Cr ilaveli süt tüketmeleri sağlanmıştır. Buzağılara sütün yanı sıra buzağı başlangıç yemi ve yonca verilmiştir. Buzağı başına krom 0.5 ppm/gün, MOS ise 6 gr/gün kullanılmıştır. Grupların başlangıç ve çalışma sonu canlı ağırlığı arasındaki farklar önemli bulunmamıştır (P>0.39). Cidago yükseklikleri değerlendirildiğinde kontrol ve kombinasyon şeklinde buzağılara verilen MOS ve Cr'un grubunu daha fazla büyüme sağladığı görülmüştür (P=0.01). Buzağıların kalça ölçüsü MOS ve MOS+Cr verilen gruplarda daha fazla bulunmuştur (P=0.001). Göğüs ölçüleri buzağı grupları arasında benzer değerler ifade etmiştir (P>0.05). Çapraz vücut uzunluğu MOS+Cr verilen grupta diğer gruplara oranla daha yüksek bulunmuştur (P=0.009). Serum kalsiyum ve kolestrol düzeyleri hem MOS uygulaması ile hem de MOS+Cr uygulaması ile yükselmiştir (P=0.001). Serum trigliserit düzeyi MOS uygulaması ile yükselmiştir (P=0.004). Glikoz ve protein düzeyi gruplar arasında farklı bulunmamıştır (P>0.05). Tek başına MOS büyüme performansını ve kan parametrelerini olumlu etkilemiş ancak krom ile kombine kullanıldığında ise performans artışı ve kan parametrelerindeki olumlu sonuçlar daha da belirginleşmiştir. Çalışma sonuçlarına göre yeni doğan buzağıların sütlerine MOS ve kromun, sırasıyla 6 gr/gün ve 0.5 ppm/gün düzeyinde kombine şekilde ilave edilmelerinin uygun olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study was to investigate the effects of mannanoligosaccharides (MOS) and chromium (Cr) on performance of calves consuming milk. A total of 60 Holstein calves (male and female mixed) were fed colostrums on first 3 days after delivery and assigned into 3 groups 20 per group, namely control (no supplement, only milk), milk plus MOS, and milk plus MOS and Cr until weaning (8 weeks). The calves were offered calf starter diet and alfalfa ad libitum besides milk. Chromium (Crom-Metiyonin) was supplemented at 0.5 ppm and MOS 6 g/day. Body weight changes were similar between groups (P > 0.39). A combination of MOS and Cr in milk provided more growth in terms of hip heights (P = 0.01) and hip widths (P = 0.001). Heart girths were similar among groups (P > 0.05). Body length differences between the beginning and end of the study were higher for calves drinking milk with both MOS and Cr supplements (P = 0.009). Both serum Ca and P concentrations were greater when either MOS alone (P = 0.001) or MOS plus Cr was offered to the calves (P = 0.002). Serum cholesterol concentrations increased with both supplements (P = 0.002). Serum triglycerides concentrations decreased with the both treatments (P = 0.004). Serum glucose concentrations remained unchanged with treatments (P > 0.05). Results of this study indicated that MOS alone improved the growth parameters; however, when MOS is combined with Cr, the performance improved better. Therefore, it is recommended that new born calves should be supplemented with MOS at 6 g/day with Cr at 0.5 ppm for a better growth performance.