Farelerde deneysel olarak oluşturulan kolon kanseri üzerine endostatin'in etkileri
Effects of endostatin on experimentally induced colon cancer in mice
- Tez No: 203275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anjiogenezis, kolon kanseri, 2 Dimetilhidrazin (DMH), Endostatin, Angiogenesis, colon cancer, 2 Dimethylhydrazin (DMH), Endostatin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Solid tümörlerin büyümesinde ve metastazında önemli rolü olan anjiogenezis, mevcut damar yatağından yeni kan damarlarının şekillenmesi şeklinde tanımlanır. Anjiogenezis, insan vücudunda, endojen anjiogenik (bFGF, aFGF, VEGF vs.) ve antianjiogenik (endostatin, angiostatin, interferon vs.) faktörler arasındaki denge ile kontrol edilmektedir. Antianjiogenik faktörlerden biri olan endostatin, anjiogenezisi inhibe ederek tümör büyümesini ve metastaz gelişimini engelleyen doğal bir maddedir. Laboratuar hayvanlarında deneysel olarak oluşturulan kanserlerde, 10-20 gün aralığında 0.3-20 mg/kg/gün dozlarda, intraperitoneal ya da subkutan yoldan verilen endostatinin antianjiogenik etki gösterdiği rapor edilmiştir. Çalışmamızda, 20mg/kg dozunda, subkutan yoldan 12 hafta boyunca enjekte edilen DMH ile kolon kanseri indüklenen 30 adet Balb/C türü erkek farelerde, endostatinin anti tümör etkisi araştırıldı. Bu amaçla son DMH dozundan 12 hafta sonra, 7 ?g endostatin, 6 hafta boyunca ve her gün subkutan yoldan enjekte edildi. Çalışma sonucunda DMH ve endostatin grubunda %100 tümör geliştiği gözlendi. DMH grubunda toplam 77 lezyon görülürken, endostatin grubunda ise toplam 57 lezyon tespit edildi. DMH grubundaki 77 lezyonun %36,3'ü hafif displazi, %22'si şiddetli displazi ve %41,5'si ise karsinom olarak tespit edildi. Endostatin grubunda ise 57 lezyonun %31,5'i hafif displazi, %17,5'i şiddetli displazi ve %50,8'i karsinomdu. Lezyonların kolonda dağılımına bakıldığında, DMH grubunda görülen lezyonların %74'ünün, endostatin grubunda ise %75,4'ünün distal kolonda geliştiği gözlendi. Çalışma sonucunda endostatin grubunda, DMH grubuna göre toplam lezyon sayısında bir azalma tespit edildi, fakat bu azalma istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Özet (Çeviri)
The growth of solid tumors and their metastases is dependent on angiogenesis, the formation of new capillaries from pre-existing vessels. Angiogenesis is regulated by a shift in the balance of endogen angiogenic (bFGF, aFGF, VEGF vs.) and antiangiogenic factors (endostatin, angiostatin, interferon vs.) in human body. Endostatin, one of the most potent negative regulators of angiogenesis, is naturally occurring inhibitor of angiogenesis capable of inhibiting tumor growth and their metastases. It is reported that Endostatin used between 10-20 days 0.3-20 mg/kg/day doses giving intraperitoneal or subcutan has coused antiangiogenic effect in the experimental cancers carried out on the lab animals. In our study, DMH injected 20mg/kg/week dose by subcutan induces colon cancer on 30 Balb-c male mice durig the 12 weeks. 12 weeks after the last DMH dose, 7 ?g/day endostatin was injected subcutaneously to seven animals to search its antitumor effect. As a result of our study, it was found out that tumor occured 100% in the group of DMH-treated mice and endostatin-treated mice. While there are 77 lesions in the group of DMH, there are 57 lesions in the group of endostatin. It was found out that there is 36,3% low displasi, 22% high displasi and 41,5% carcinom of the 77 lesions in the group of DMH. On the other hand there is 31,5% low displasi, 17,5% high displasi and 50,8% carcinom in the group of endostatin. When we have a look the distribution of the lesions in colon, 74% of the lesions of DMH group and 75,4% of the lesions of endostation group occured in the distal colon. In the end of our study, we noticed that the number of lesions decreaed in the group of endostatin, considering the number of the lesions in the group of DMH. But there was no statistically difference between the mice treated with endostatin and those treated with DMH.