Farelerde deneysel olarak oluşturulan kolon kanseri üzerine angiostatin'in etkileri
Effects of angiostatin on experimentally induced colon cancer in mice
- Tez No: 203273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT EKİNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fare, 2 dimetilhidrazin, kolon kanseri, anjiostatin, anjiogenezis, Mouse, 2 dimethylhydrazine, colon cancer, angiostatin, angiogenesis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Anjiogenezis tümör büyümesi, metastazı ve invazyonundaki basamaklardan biridir. Antianjiogenik uygulamanın tümör tedavisinde cazip bir yaklaşım olduğu düşünülür. İnsan plazminojeninden elde edilen anjiostatin K1-3 şu ana kadar bilinen en kuvvetli antianjiogenik ajanlardan birisidir. Bununla beraber anjiostatinin kolon kanseri oluşumu üzerinde koruyucu etkisinin olup olmadığı bilinmemektedir. Bu yüzden biz 1,2 dimetilhidrazin indüksiyonu ile oluşturulan kolon tümörünün deneysel fare modelinde anjiostatinin tümör büyümesi üzerinde koruyucu etkisini araştırdık. 8 haftalık Balb-c farelerine 12 hafta süresince haftada bir kez 20 mg/kg 1,2 dimetilhidrazin (DMH) subkutan tarzda uygulandı. Anjiostatin grubunda farelere son DMH injeksiyonundan 6 hafta sonra ilk başta bir kere 20 ?g anjiostatin intraperitoneal olarak uygulandı ve daha sonra 48 saatte bir 5 ?g anjiostatin 12 hafta boyunca subkutan tarzda verildi. DMH grubuna bu süreçte fosfat tampon solusyonu (PBS) verildi. Hayvanlar son DMH injeksiyonundan 18 hafta sonra öldürüldü. Histopatolojik lezyonlar; hafif displazi, şiddetli displazi ve kötü huylu tümöral lezyon şeklinde sınıflandırıldı. Her iki gruptaki hayvanlarda bu lezyonların geliştiği belirlendi ve hafif displazi, şiddetli displazi ve kötü huylu tümöral lezyonların ortalama sayıları sırasıyla DMH grubunda 2,28±1,79, 3.14±2,67 ve 4,42±2,29 şeklinde ve anjiostatin grubunda ise 2,71±1,38, 2,28±1,49 ve 3,71±2,29 olduğu belirlendi. Anjiostatin grubunu DMH grubu ile karşılaştırdığımızda şiddetli displazi ve kötü huylu tümöral lezyon sayısında bir azalma olmasına rağmen hafif displastik lezyonlar da ise bir artış vardı. Bu azalma ve artışlar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Bizim sonuçlarımıza göre uyguladığımız bu dozlarda anjiostatin çok az koruyucu etkiye sahipti, fakat yüksek dozlar kullanılarak ve sistematik uygulama ile bu etkilerin artırılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Angiogenesis is one of the steps in tumor growth, invasion and metastasis. Antiangiogenic therapy is supposed to be an attractive approach for antitumor treatment. Human plasminogen-derived angiostatin K1-3 is one of the most potent antiangiogenic agents currently known. However, it is unclear whether angiostatin has got protective effects on colon cancer formation. So we investigated the protective effects of angiostatin on tumor growth in experimental mouse model of colon tumorigenesis using 1,2-dimethylhydrazine (DMH) induction. Eight weeks old Balb/c mice were treated with subcutaneous DMH solution (20 mg/kg) once weekly throughout a period of 12 weeks. In angiostatin group, 6 weeks after the last DMH injection the animals were firstly treated with angiostatin (20?g/Mouse) intraperitoneally and then subcutaneously every 48 hours (5?g/Mouse) throughout a period of 12 weeks. During this time, phosphate buffered saline (PBS) was used for DMH group. The animals were killled at the eighteenth week after the last DMH injection. Histopathological lesions were classified as mild dysplasia, severe dysplasi and malign tumoral lesion. Both groups developed these lesions and mean numbers of mild dysplasia, severe dysplasia and malign lesions were 2,28±1,79, 3.14±2,67 and 4,42±2,29 in DMH group and 2,71±1,38, 2,28±1,49 ve 3,71±2,29 in angiostatin group, respectively. Although in angiostatin group, there was a decrease in severe dysplasia and malign tumor lesions number compared with the DMH group, this decrease was not statistically significant (p>0.05). However there was an increase in mild dysplasia but it wasn?t significant (p>0.05). Our results show that angiostatin has got little protective effects in these doses but these effects are thought to be increased by using higher doses and systematic administration.