Ataksik yürüme bozukluklarında yürüme ve postürün değerlendirilmesi
Evaluation of the gait and posture in patients with ataxia
  1. Tez No: 203297
  2. Yazar: FİGEN ÖZCAN KARAKELLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DEMİRKIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Çift görev çatışması, çoklu görev çatışması, postürografi, Spinoserebellar ataksi, yürüme, Double task interference, gait, multiple task interference, posturography, Spinocerebellar ataxia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Ataksi; primer motor işlevlerdeki bir kayba bağlı olmaksızın ortaya çıkan hareket koordinasyon bozukluğu olarak tanımlanır. Serebellum, spinal kord, periferik duyu sistemi kayıplarından veya bu üç durumun kombinasyonundan kaynaklanabilir. Bu çalışmada yürüme ataksisi olan, spinoserebellar ataksi tanısı klinik olarak konulmuş olan olgularda postüral denge ve stabilitedeki değişiklikler ve yürüme özelliklerinin araştırılması planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ç.Ü.T.F. Nöroloji Anabilim Dalı Polikliniklerinde izlenen 30 Spinoserebellar ataksili (15 erkek, 15 kadın) ve 30 sağlıklı kontrol (15 erkek, 15 kadın) çalışmaya alındı. Olgulara nörolojik muayene ve Mini Mental Test yapıldı, Uluslararası Ataksi Değerlendirme Skalası ve Tinetti Denge Skalası uygulandı. Daha sonra çift görev çatışması için planlanmış yürüme testleri uygulandı. Yürüme sırasında motor, kognitif ve hem motor hem kognitif görev ek olarak verildiğinde ortaya çıkan yürüme hızı ve adım sayısı değişiklikleri belirlendi. Daha sonra statik postürografik ölçümler göz açık, göz kapalı ve göz kapalı iken verilen ek kognitif görev sırasında değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS programı 16. sürüm kullanıldı.Bulgular: Ataksili olguların yürüme sırasında ek görev sayısı ve tipine bağlı olarak yürüme hızlarının azaldığı, adım sayılarının arttığı belirlendi. Yürüme hızı üzerine ek kognitif görevin ek motor görevden daha etkili olduğu ancak multipl görevlerin ek kognitif görevden daha fazla yürüme hızını yavaşlattığı belirlendi. Postüral stabilitenin ataksik olgularda kontrol grubuna göre belirgin derecede bozuk olduğu, göz kapalı durumda azaldığı, ek kognitif görev ile etkilenmediği saptandı. Polinöropati varlığının yürüme üzerinde etkisi olmadığı, ancak postüral stabiliteyi etkilediği görüldü.Sonuç: Ataksilerde eş zamanlı ek görev, görevin tipine ve sayısına bağlı olarak yürüme performansını azaltmaktadır. Ayrıca ataksilerde postural stabilite görsel inputlar elimine edildiğinde ve polinöropati varlığında belirgin derecede azalmaktadır. Ataksili olgularda multipl görevlerin yürüme üzerindeki olumsuz etkilerini ve postural instabilitenin yarattığı denge sorununu düzeltmeye yönelik çözümler üretmek, bu hastaların yaşam kalitelerini iyileştirmek adına adımlar atılmalıdır. Bunu sağlayabilmek için ataksili olguların yürüme ve postüral stabilitelerini etkileyen faktörlerin incelenmesine yönelik yeni çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ataxia is a lack of movement coordination in the absence of primary motor dysfunction. It is usually due to lesions of cerebellum, spinal cord and/or peripheral sensory system. This study is planned to evaluate the features of gait and postural stability in patients with spinocerebellar ataxia during dual and multipl task interferance.Method: Thirty patients (15 male) with spinocerebellar ataxia who were followed at the Cukurova University School of Medicine Neurology clinic were enrolled in this study. The control group included 30 healthy subjects. We performed complete neurological exam and Mini Mental Status test for each subject. International Cooperative Ataxia Rating Scale and Tinetti Balance Scale were applied. Then gait tests which were planned for double task interference were carried out in each subject. The changes in the gait speed and step frequency were evaluated during additional motor, cognitive and simultaneous motor and cognitive tasks. After that, static posturography was performed with eyes open, eyes closed and eyes closed together with a cognitive task. The SPSS 16 was used for statistical analysis.Results: In ataxic patients the gait speed decreased and the step frequency increased in relation to the number and type of the additional task. Cognitive task slowed the gait speed more than the motor task in these patients. Postural stability was significantly impaired in patients with ataxia compared to the healthy subjects. It was particularly abnormal with eyes closed. However cognitive task did not have an additional effect on the postural stability in both groups with eyes closed. Furthermore, polyneuropathy altered the postural stability, but not the gait speed.Conclusions: Further gait disturbance occurs in patients with ataxia when the patients were expected to complete additional tasks simultaneously. This depends on the type and the number of task. Moreover postural stability was significantly impaired with the elimination of visual inputs and in the presence of polyneuropathy. In order to improve the quality of life in patients with ataxia, we should find better strategies to eliminate the negative impact of multi tasking on the gait and postural stability. For that, new studies must be designed to determine other factors, which may impair the gait and postural balance in patients with ataxia.