Artroskopik diz cerrahisinde intraartiküler uygulanan levobupivakain ve levobupivakaine eklenen ketaminin postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effect of intraarticularly delivered levobupivacaine and levobupivacaine plus ketamine on postoperative analgesia following arthroscopic knee surgery
  1. Tez No: 203303
  2. Yazar: ERSEL GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ T. ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntraartiküler enjeksiyon, Ketamin, Levobupivakain, Postoperatif ağrı, Intraarticular injection, Ketamine, Levobupivacaine, Postoperative pain
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Artroskopik Diz Cerrahisinde İntraartiküler Uygulanan Levobupivakain ve Levobupivakaine Eklenen Ketaminin Postoperatif Analjezik Etkinliklerinin KarşılaştırılmasıAmaç: Artroskopik diz cerrahisinde bir lokal anestezik olan levobupivakain ile levobupivakaine eklenen ketaminin intraartiküler uygulamasının postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem: Klinik İlaç Araştırmaları ve Yerel Etik Kurulunun ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra diz artroskopisi uygulanacak 50 olgu çalışmaya alındı.Tüm olgulara standart genel anestezi indüksiyonu ve idamesi uygulanarak rastgele iki grup oluşturuldu. Grup I'de 50 mg levobupivakain, grup II' de 50 mg levobupivakain+0,7 mg/kg ketamin turnike açılmadan 10 dakika önce intraartiküler yolla uygulandı. Preoperatif dönemde hemodinamik parametreler izlendi.Postoperatif 5, 15, 30, 60, 120. dakikalarda, 4, 5, 6, 12. saatlerde ve 1. ile 3. günlerde VAS değerlendirildi.VAS 5 ve üzerindeki değerlerde ek analjezik uygulandı. Analjezik uygulama saatleri kaydedildi. Ayrıca postoperatif hemodinami ve sedasyon takibi yapıldı.Bulgular: Grupların demografik özellikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Hemodinamik veriler karşılaştırıldığında parametreler grup II' de daha düşük olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p0,05).Sonuç: Artroskopik diz cerrahisinde intrartiküler levobupivakain, levobupivakain-ketamin uygulamalarının etkin bir postoperatif analjezi sağladığı ancak her iki grup arasında istatistiksel olarak postoperatif 5. saatten sonra anlamlı bir fark saptandığı ve VAS değerlerinin sadece levobupivakain uygulanan grupta daha yüksek olması nedeni ile bu dönemde de etkin bir analjezi sağlanabilmesi amacıyla levobupivakaine ketamin eklenmesinin yararlı olacağı düşünüldü
Özet (Çeviri)
Comparison of Effect of Intraarticularly Delivered Levobupivacaine and Levobupivacaine plus Ketamine on Postoperative Analgesia Following Arthroscopic Knee SurgeryObjective: We aim at comparison of effect of intraarticularly delivered levobupivacaine who is a local anesthetic agent and levobupivacaine plus ketamine on postoperative analgesia following arthroscopic knee surgeryMethods: After approval by the ethic committee and a writen informed consent were taken from the patients, 50 patients undergoing arthroscopic knee surgery included in the study. Patients were randomized into two groups following standart general anesthesia induction and maintenance. Patient in group I received 50 mg levobupivacaine, group II received 50 mg levobupivacaine+0,7 mg/kg ketamine via intra-articular route 10 minutes before tourniquet deflation. Hemodynamic parameters were monitorized peroperatively.VAS scores were recorded at 5th, 15th, 30th, 60th and 120th minutes, 4th, 5th, 6th, 12th hours and on 1st and 3rd postoperative days. Additional analgesic was administered to patients whom VAS was ?5.Times of administration of additional analgesic and side effects were also recorded. The patients were also evaluated regarding hemodynamic parameters and sedation postoperatively.Results: No difference was found regarding demographic data (p>0,05). There were difference statistically between groups in hemodynamic data (p0,05).Conclusions: We concluded that administration of sole levobupivacaine and levobupivacaine plus ketamine intraarticularly during arthroscopic knee surgery provided effective postoperative analgesia, however, VAS scores were found lower than other in group II and at 5th hours and subsequent VAS scores were found difference statistically between two groups; thus it would be beneficial for postoperative analgesia that suplementing ketamine to levobupivacaine.