Kalça artroplastisinde preemptif ve peroperatif uygulanan parasetamolün postoperatif morfin tüketimi üzerine etkisi
The effect of paracetamol postoperative morphine consumption in application of preemptive and perioperative hip replacement
- Tez No: 203304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ T. ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta Kontrollü Analjezi, Morfin, Preemptif Analjezi, Parasetamol, Total Kalça Artroplastisi, Patient Controlled Analgesia, Morphine, Preemptive Analgesia, Paracetamol, Total Hip Replacement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Kalça artroplastisi uygulanacak hastalarda postoperatif ağrı ve beraberindeki emosyonel degişiklikler, hemodinamik instabilite sık karşılaşılan problemlerdir. Bu operasyonlarda postoperatif ağrı kontrolünde sık kullandığımız yöntemlerden biride hasta kontrollü analjezi uygulamasıdır. Biz bu çalışmada preemptif ve peroperatif i.v. yoldan tek doz parasetamol uygulamasının postoperatif morfin tüketimi üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık. .Gereç ve Yöntem: Fakültemiz Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra kalça artroplastisi uygulanacak toplam 60 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Grup I'e; preemptif 30 mg/kg parasetamol 15 dk. i.v. infüzyon şeklinde verilip, operasyon bitiminden 30 dk. önce 0,2 mg/kg morfin i.v. bolus yapıldı. Grup II'ye; peroperatif operasyon bitiminden 45 dk. önce 30mg/kg parasetamol i.v. infüzyonu verilip, takibinde 0,2 mg/kg morfin i.v. bolus yapıldı. Grup III'e; operasyon bitiminden 30 dk. önce 0,2 mg/kg morfin i.v. bolus yapıldı. . Her üç gruba da postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulaması ile morfin (100cc SF içine 40 mg konulup, 0,02 mg/kg HKA doz,15 dk kilitli kalma süresi) infüzyonuna başlandı ve antiemetik olarak ondansetron i.v. (4 mg) yapıldı.Postoperatif sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp hızı, O2 saturasyon değerleri, VAS skorları, HKA morfin total dozu ve oluşabilecek yan etkiler not edilerek değerlendirildi.Bulgular: Gruplarin demografik özellikleri, operasyon süreleri, hemodinamik parametreleri birbirine benzerdi. İlk 24 saatteki total morfin tüketimi grup I'de 11,8±8,6 mg, grup II'de 18,20±10,9 mg, grup III'de 23,40±11,2 mg olarak saptandı. Grup III'deki morfin tüketimi, grupI'den istatistiksel olarak daha yüksekti. Yan etkiler açısından, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç:Total kalça artroplastisinde, postoperatif ağrı yönetiminde, tek doz preemptif olarak uygulanan parasetamolün yan etkilere yol açmaksızın postoperatif morfin tüketimini azalttığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Postoperative pain with emotional changes and hemodynamic instability are frequently observed problems in total hip replacement surgery. Patient Controlled Analgesia is also after used method in postoperative pain management. In this study, we aimed to determine the effect of postoperative morphine consumption in applying preemptive and perioperative paracetamol via i.v.Material and Methods: After approval of Faculty Ethical Commitee and patient consent, 60 patients who are applied total hip replacement surgery were included the study. Patients randomly divided into three groups. Group I were received preemptive 30mg/kg paracetamol in 15 minutes via i.v. infusion. Then, 0,2 mg/kg morphine was administered via i.v. bolus on 30 minutes before the end of operation. Group II were administered 30 mg/kg paracetamol via i.v. infusion on 45 minutes before the end of perioperative operation. Also, 0,2 mg/kg morphine was administered via i.v. bolus. Group III were received 0,2 mg/kg morphine via i.v. bolus on 30 minutes before the end of operation. Morphine (40 mg diluated with 100 cc SF, 0,02 mg/kg PCA, 15 minutes locked in time) infusion started with PCA for the all three groups and (4 mg) ondansetron was administered via i.v. Postoperative systolic and diastolic blood pressures, heart rate, O2 saturation values, VAS scores, PCA morphine total doses and posible side effects were recorded.Results: Demografic data, operation times and hemodynamic parameters of groups were similar. Total morphine consumption was recorded in 24 hours for group I was 11,8±8,6 mg, group II was 18,20±10,9 mg, group III was 23,40± 11,2 mg.Morphine consumption of group III was statisically higher than group I. However there were not any significantly difference in side effects between the groups.Conclusions: We concluded that single dose preemptive paracetamol management reduce postoperative morphine consumption without side effects in total hip replacement surgery.