Yenidoğanların anestezisinde morfin ve remifentatinilin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison Using Morphine and Remifentanil İnfusion As The Maintenance Anaesthesia İn Neonates.
  1. Tez No: 203302
  2. Yazar: ÇİĞDEM SİLİBULDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamin, morfin, remifentanil, Ketamine, morphine, remifentanil
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda, yenidoğanların anestezisinde morfin ve remifentanilin etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun ve ebeveynlerin onayı ile torakotomi veya laparatomi uygulanacak, yaşları 0-28 günlük, Amerikan Anestezi Cemiyeti Sınıflaması (ASA) I-II sınıfına giren, 43 hasta çalışma kapsamına alındı. Rastgele iki gruba ayrılan hastalarımızda anestezi indüksiyonu 1 mg/ kg ketamin ile sağlandı. Anestezi idamesinde Grup 1'de (n=20) 30 ?g/kg morfin tek doz, Grup 2'de (n=23) 0,25 ?g/kg/dk remifentanil infüzyonu uygulandı. Elektrokardiyografi, sistolik, diyastolik arter basınçları, periferik oksijen satürasyonu, end-tidal karbondioksit, operasyon sonu idrar miktarı, ekstübasyon süresi ve yoğun bakımda kalış süreleri kaydedildi.Bulgular: Grupların demografik özellikleri benzerdi (p>0,05). Çalışmamızda 1 m/kg ketamin ile indüksiyon sonrası hemodinamik değişikliklerin (KAH, SAB, DAB) başlangıç değerleri ile indüksiyon ve entübasyon sonrasındaki değerlere göre farklılık göstermediği saptandı. Yenidoğanlara entübasyon sonrasında tek doz morfin 30 ?g/kg uygulandı, operasyon süresince hemodinamik stabilitenin sağlandığı ve SAB, DAB, KAH değerlerinin preoperatif değerler ile benzer olduğu saptandı. Diğer gruba ise entübasyon sonrasında 0,25 ?g/kg/dk remifentanil infüzyonu uygulandı. Bu gruptada hemodinamik stabilitenin sağlandığı ve SAB, DAB, KAH değerlerinin preoperatifdeğerler ve morfin grubundaki hemodinamik veriler ile benzerlik gösterdiği saptandı. Her iki grupta postoperatif ekstübasyon süresinin morfin grubunda 9,86±13,42 dk, remifentanil grubunda 19,95±28,83 dk olduğu ve istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını saptandı (p>0,05). Yoğun bakımda kalış süresini morfin grubunda 165,1 saat, remifentanil grubunda ise 86,7 saat olarak saptandı. Her ne kadar remifentanil grubunda daha kısa kalış süresi saptanmış olmasına rağmen, yoğun bakımda kalış süreleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptandı (p>0,05).Sonuç: Torakotomi veya laparatomi operasyonu geçiren yenidoğanlarda ketamin ile indüksiyon sonrası tek doz morfin ve remifentanil infüzyonu ile sağlanan anestezi yöntemlerinin intraoperatif yeterli anestezi derinliği ve hemodinamik stabilite sağladığı, postoperatif ekstübasyon ve yoğun bakımda kalış sürelerinin benzer olduğu, ciddi yan etkilere yol açmadığı, bu nedenle yenidoğan anestezisinde genel anestezi yöntemi olarak güvenle kullanılabilecekleri kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison Using Morphine and Remifentanil İnfusion As The Maintenance Anaesthesia İn Neonates. Aim: In our study we aimed to compare using morphine and remifentanil infusion as the maintenance anesthesia in neonates. Material ang Method: After the approval of Çukurova Universty Medicine Faculty Ethics Commitee and parents , 43 patients who are American Society of Anesthesiologists (ASA) class I-II ,aged 0-28 days and undergoing thoracotomy or laparotomy were taken in the study. Randomly patiens were parted in two equal groups. After 1mg/kg ketamine induction, 30 ? kg-1 unique dose morphine to Group I patients (n=20) and 0,25 ? kg-1min-1 remifentanil infusion to Group II patients (n=23) were applied. Electrocardiography, systolic and diastolic blood pressures, peripheral oxygen saturation ,end-tidal carbon dioxide and ,amount of urine values were observed continually. Induction, maintenance and awakening features were recorded.Results: Demographic properties of kle groups were similar (p>0.05). İn our studies hemodynamic ratios of patients with induction of 1mg kg-1 ketamin and begining induction and entubation were not different. Only one dose 30 mg kg-1 morphine was used after entubation to the newborn. During the operation heart rate (HR), sistolik arterial pressure (SAP), diastolik arterial pressure (DAP) ratios were similar to the preoperative ratios. Remifenthanil 0.25 ?g kg-1min-1 infusion was apply to the second group. Hemodynamical stabilities was secured in the second group and HR, SAP, DAP ratios were similiar to the morphine group. Extubation time in morphine group was 9.86±13.42 min in remiphentanil group was 19.95±28.83 min. Statistically there was not a sensible difference (p>0.05). Hospitalisation time in intensive care ünit at morphine group was 165.1 hours and remiphentanile group was 86.7 hours. Thisstudy provided that hospitalisaton time in intensive care unit is different in two groups but statistically there was not a sensible difference (p>0.05). Conclusion: Using morphine or remifentanil infusion as the maintenence anesthetic in neonates undergoing thoracotomy or laparotomy supplies enough hemodynamic stability and causes no difference between postoperative extubation times and intensive care unit staying times.