Kutanöz leyişmanyozlu hastalarda etken türlerin PCR-RFLP ile tanımlanması
Kutanöz leyişmanyozlu hastalarda etken türlerin PCR-RFLP ile tanimlanmasi
  1. Tez No: 203322
  2. Yazar: FADİME EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. SONER KOLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Kutanöz Leyişmanyoz, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR), Restriksiyon Fragment Length Polimorfizm (RFLP), Cutaneous Leishmaniasis, Polymerase Chain Reaction (PCR), Restriction Fragment Lenght Polymorphısm (RFLP)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Leyişmanyoz, Leishmania cinsi zorunlu hücre içi protozoonların neden olduğu bir grup hastalıktır. Bunların üç faklı şekli vardır: Viseral Leyişmanyoz, Kutanöz Leyişmanyoz ve mukokutanöz leyişmanyozdur. Kutanöz leyişmanyoz enfekte tatarcık sineği ile bulaşan bir deri hastalığıdır. Kutanöz Leyişmanyoz tanısı sıklıkla klinik değerler ile konur ve tipik akut lezyonlar sporotrikoz gibi diğer dermatolojik problemler ile karışabilir. Kutanöz leyişmanyoz Çukurova bölgesinde Leishmania tropica ve Leishmania major'un neden olduğu önemli bir sağlık problemidir.Serolojik testler, indirekt immunflorasan antikor testi (IFAT), enzim-sıvı immun sorbent assay (ELISA), direk mikroskop tanısı ve kültür Kutanöz Leyişmanyoz tanısı için kullanılan geleneksel yöntemlerdir. Bu teknikler Kutanöz Leyişmanyoz tanısı için kesin ve hızlı değildir. Ayrıca bu teknikler Leishmania türlerinin morfolojik benzerliklerden dolayı tiplendirme yapmak için de uygun değildir. Bu yüzden son zamanlarda çeşitli hastalığın tanımı ve tür tayini yapmak için özellikle Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR)'na dayalı yöntemler geliştirilmiştir.Bu amaçla, bu çalışmada kliniği Kutanöz Leyişmanyoz'a uyan 64 smear örneği ve 50 aspirasyon sıvısı (toplam 114) PCR-RFLP yöntemi ile çalışıldı. Çalışma sonunda PCR smear örneklerinde 100% özgül, 58,8% duyarlı, aspirasyon sıvılarında 100% özgül, 68,4% duyarlı saptandı. Bu çalışmadaki en ilginç bulgu, Viseral Leyişmanyoz hikayesi olmaksızın Kutanöz Leyişmanyoz olgularında Leishmania infantum türü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The group of disease the leishmaniasis is caused by obligate intracellular protozoa of genus Leishmania. These are present in 3 different forms: Visceral Lesihmaniasis ( VL), Cutaneous Leishmaniasis (CL) and Mucocutaneous Leishmaniasis (MCL). The Cutaneous Leishmaniasis is skin disease transmitted by infected sand fly. Cutaneous leishmaniasis (CL) is most frequently diagnosed by clinical evaluation and is typical acute lesions can be confused with other dermatological problems, such as sporotrichosis. The Cutaneous Leishmaniosis caused by Leishmania tropica and Leishmania major is a health problem in Çukurova region.Serological tests, Indirect Immunofluorescence Antibody Test (IFAT), the Enzyme-linked Immunosorbent Assay (ELISA), direct microscopic examination of smears and culture are use conventional methods for diagnosis of Cutaneous Leishmaniosis. None of these techniques isn?t a rapid and definite diagnosis metods for CL. Furtermore, these techniques are not adequate for species identification due to the morfological similarity of different Leishmania species. Therefore, recently several molecular methods, especially those based on the Polymerase chain reaction (PCR) have been developed for the diagnosis and identification of Leishmania species.For this purpose,in this study it has studied 64 smear samples and 50 aspirate material (totally 114) whose clinical findings were positive for Cutaneous Leishmaniosis by PCR-RFLP. End of the study, it has been found that PCR is 100% sensitivite and 58.8% specific of smear sample and 100% sensitivite 68.4 % specific of aspirate material. Our most interesting finding is the presence of Leishmania infantum isolates in CL cases without Visceral Lesihmaniosis history.