Leishmania türlerinin DNA dizi analizi ile tanımlanması
Identification of leishmania species by DNA sequencing
- Tez No: 306656
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SONER KOLTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Leishmania, Leyişmanyoz, DNA Dizi Analizi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Leyişmanyoz etkeni olan Leishmania türlerinin tanımlanması hastalığın klinik özelliklerini belirlemek, hastalığın seyrini takip etmek ve hastalara uygun tedavi uygulamak için çok önemlidir. Leyişmanyoz'un epidemiyoloji ile ilgili klasik bilgilerde Leishmania tropica (L. tropica) ve Leishmania major (L. major)'un Kutanöz Leyişmanyoz'a, Leishmania infantum (L. infantum) ve Leishmania donovani (L. donovani)'nin ise Visseral Leyişmanyoz'a neden olduğu bildirilmektedir.Son yıllarda, Leishmania türlerinin genotiplerinin ve patojenitesinin belirlenmesinde polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) dayalı moleküler yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda KL hikâyesi olmayan VL olgularında L. tropica, VL hikâyesi olmayan KL olgularında ise L. infantum türleri izole edilmiştir. Bu durum literatürde rapor edilen klasik bilgilerin doğru olmadığı, L. infantum ile L. tropica'nın her iki formdaki Leyişmanyoz'a neden olabileceği ihtimalini ortaya çıkartmıştır.Bu çalışmada Kutanöz Leyişmanyoz'lu olgulardan L. tropica (%49), L. infantum (% 36), L. major (%15), Visseral Leyişmanyoz'lu olgularda L. infantum (%56), L. donovani (%31) ve L. tropica (%13) türleri izole edildi. Kutanöz Leyişmanyoz'lu olgulardan izole edilen L. infantum ve L. major'un haplotip, L. tropica'nın heterotip olduğu tespit edildi. Visseral Leyişmanyoz'lu olgulardan izole edilen L. infantum, L. donovani ve L. tropica'nın haplotip olduğu tespit edildi. Kutanöz Leyişmanyoz'lu olgulardan izole edilen L. infantum'lar ile Visseral Leyişmanyoz'lu olgulardan izole edilen L. infantum'ların nükleotit dizileri arasında benzerlik görülmektedir. Bu durum Kutanöz Leyişmanyoz olgularından izole edilen L. infatum türlerinin Visseral Leyişmanyoza neden olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmada Kutanöz Leyişmanyoz hikayesi olmayan Visseral Leyişmanyoz olgularında ise L. tropica türü tespit edildi.Çalışmanın sonucunda Visseral Leyişmanyoz etkeni olarak bilinen L. infantum'un Kutanöz Leyişmanyoz'lu olgularda da görülebileceği, Kutanöz Leyişmanyoz etkeni olarak bilinen L. tropica'nın Visseral Leyişmanyoz'lu olgularda da görüldüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
Diagnosis of Leishmania species which has Laishmaniasis effect is very important for determination of clinic features of disease, pursuing the course of disease and apply proper therapy to patients. In the classical information about epidemiology, it is known that Laishmaniasis causes Leishmania tropica (L. tropica) and Leishmania major (L. major) causes Cutaneous Laishmaniasis, Leishmania infantum (L. infantum) and Leishmania donovani (L. donovani) causes Visceral Laishmaniasis.In the recent years, molecular methods based on polymerase chain reaction (PCR) have been developed in the determination of genotypes and pathogenicity of Leishmania species. As a result of these studies L. tropica was isolated in VL cases without KL story, L. infantum species were isolated in KL cases without VL story. This situation reveals the probability that classical information reported in literature may be wrong, L. infantum and L. tropica may cause Laishmaniasis in both forms.In this study, L. tropica (49%), L. infantum (36%), L. major (15%) from Cutaneous Laishmaniasis; L. infantum (56%), L. donovani (31%) and L. tropica (13%) species in Visceral Laishmaniasis were isolated. It was seen that L. infantum and L. major from Cutaneous Leishmaniasis were haplotype, L. tropica from Cutaneous Leishmaniasis was heterotype. It was found that L. infantum, L. donovani and L. tropica from Visseral Leishmaniasis were haplotype. The L. infantum?s nucleotide series has similarity with nucleotide series of L. infantum isolated from cases with Visceral Laishmaniasis. This situation makes us think that L. infantum species isolated from Cutaneous Laishmaniasis cases may cause Visceral Laishmaniasis. In the study L. tropica species were determined in Visceral Laishmaniasis cases which have no Cutaneous Laishmaniasis story.As a result of the study, it was determined that L. infantum which is known as the factor of Visceral Laishmaniasis can be observed in Cutaneous Laishmaniasis and that L. tropica which is known as the factor of Cutaneous Laishmaniasis can be observed in Visceral Laishmaniasis.Kew Words: Leishmania, Leishmaniasis, DNA Sequencing