Leyişmanyoz tanısında kullanılan çeşitli besiyerlerinin karşılaştırılması
The comparision of diagnosis leishmaniosis in different media
- Tez No: 710334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. SONER KOLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Leishmania, Promastigot sayısı, Besiyeri, Leishmania, Number of promastigot, Media
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Leyişmanyoz, dünyanın çeşitli yerlerinde görülen bir parazit hastalığıdır. Dört kıtada sekseni aşkın ülkede oniki milyon insanı etkilemektedir. Her yıl elliyedibin ölüm ve iki milyon yeni olgu bildirilmektedir. Leyişmanyoz, insan vücudunda üç farklı klinik şekilde bulunur. Bunlar; iç organlar, kutanöz ve mukokutanöz şekillerdir. Kutanöz leyişmanyoz genellikle deride bir veya birkaç tane kendi kendine iyileşen lezyonlar yaratır, oysa ki, iç organlar leyişmanyozu tedavi edilmezse ölüme neden olan sistemik bir hastalıktır. Hastalığın bulaşmasından sorumlu vektörler tatarcıklar (kum sinekleri, Phlebotomus)'dır. Leishmania parazitleri, kültür ortamında ve tatarcıkta kamçılı promastigot şeklinde çoğalırlar ve omurgalı konağın makrofajlarının fagolizozomlarında amastigot şekle dönüşürler. Leishmania'ların kültürü, gelecekte tedavi edici ve önleyici materyaller geliştirmek üzere büyük bir çaba içinde izole edilmiş parazitlerle biyokimyasal ve immünülojik çalışmaların gelişmesi için gerekli, artarak devam eden büyük bir ilgiye konu olmuştur. Bu parazitleri kültürde üretmek için en yaygın kullanılan besiyeri; klasik agar ve defibrine edilmiş tavşan kanı içeren bifazik (NNN) ve onun modifikasyonları olan besiyeridir15,17. Bu besiyerinin avantajları, monofazik ticari sıvı besiyerinden daha ucuz, kullanımının kolay olması ve kültürün devamlılığının yapılabilmesidir. Çalışmada beş farklı besiyeri kullanılmıştır. Bunlar; NNN, NNN+RPMI 1640 + % 10 FCS, NNN+RPMI 1640 , NNN+M 199 + % 10 FCS, NNN+Schneider'ın besiyeri + % 10 FCS olup üreme yoğunluğunun ve hızının en fazla NNN+RPMI 1640 + % 10 FCS besiyerinde olduğu görüldü..
Özet (Çeviri)
Leishmaniasis is a parasitic disease and seen in various parts of the world. It affects twelve million people over eighty countries at four continents; Africa, Asia, Europe, America. Fiftyseven thousand deaths and two million new cases reported every year. Leishmaniasis are present three different clinical forms its localization within the body ; visceral, cutaneous, mucocutaneous leishmaniasis. Cutaneous leishmaniasis is usually one or a few self limiting lesions in leishmaniasis the skin, whereas visceral leishmaniasis is a systemic diseases with a fatal outcome if not treated. The vectors responsible for the transmission are phlebotomine sandflies. Leishmania parasites which multiples both in culture and in the sandfly vector as a flagellated promastigote and transforms in to the amastigote host in phagolysosome some of macrophages. The cultivation of Leishmania has been a subject of much interest the necessity of performing biochemical and immunological studies with the isolated parasites in an effort to develop future therapeutic and preventive tools. The most commonly used media to cultivate those parasites have been the classic agar based biphasic media (NNN) with defibrine rabbit blood and their modification. The media have several advantages, such as transparency, easy of use it and cheaper than commercial monophasic liquid media. In the study, it was used five different media. As follows; NNN, NNN + RPMI 1640 + 10 % FCS, NNN+RPMI 1640, NNN+M-199 + 10 % FCS, NNN+ Schneider's insect medium+ 10 % FCS respectively. All of five media could be used succefuly at the reproduction of promastigotes of Leishmania species even though NNN + RPMI 1640 + 10 % FCS medium could be preferred to the others due to its possibility to reproduce more promatigotes compered to the other media.