Meme kanseri patogenezinde MHC sınıf-2 moleküllerinin rolü
The role of MHC class-2 molecules in breast cancer pathogenesis
- Tez No: 203361
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRBÜZ POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Genel Cerrahi, Moleküler Tıp, Biochemistry, General Surgery, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, MHC, HLA-DRB, HLA-DQ, HLA Sınıf-2, Breast Cancer, MHC, HLA-DRB, HLA-DQ, HLA class-2
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklasık %30`unu olusturmaktadır. Genetik, hormonal, çevresel, mesleki ve infeksiyöz ajanlar bu hastalıgın etiyolojisine katkıda bulunabilirler. Sınıf?2 Majör Doku Uyusum Kompleksi (MHC; Mojor Histocompatibility Complex) ürünleri tümör antijenlerine karsı olusan immün yanıtta önemli bir rol oynarlar. Bu çalısmanın amacı; meme kanseri patogenezinde rol oynayan MHC sınıf?2 moleküllerini saptamak ve bu moleküllerin hastalıgın gelisimi veya hastalıga karsı olan direnç üzerindeki rollerini belirlemektir. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından takip edilen meme kanseri tanısı almıs 69 birey hasta grubunu olusturmaktadır. Kontrol grubu ise herhangi bir kanser, allerjik hastalık, diabet, romatolojik hastalık veya immünolojik hastalık öyküsü ve bulgusu bulunmayan bireyden olusmaktadır. Hastalardan alınan DNA örnekleri üzerinden sınıf-2 insan Lökosit Antijeni (HLA; Human Leukocytes Antigen) analizi gerçeklestirilmistir. Çalısma sonucunda HLA-DRB1*03 ve HLA-DQB1*02 allelleri ile meme kanseri olusumu arasında (p1=0,019; p2=0,019); HLA-DQB1*02 alleli ile postmenopozal meme kanseri olusumu (p=0,022) ve c-erb-B2 pozitifligi arasında (p=0,038) anlamlı negatif iliskiler saptanmıstır. Ayrıca, HLA-DRB1*13 ve HLA-DQB1*06 allelleri ile meme kanserindeki progesteron reseptörü pozitifligi arasında anlamlı pozitif iliskiler (p1=0,012; p2=0,001); HLA-DQB1*03 alleli ile meme kanserindeki progesteron reseptörü pozitifligi arasında ise anlamlı bir negatif iliski saptanmıstır (p=0,009). HLA-DRB1*04 alleli ile meme kanserindeki c-erb-B2 pozitifligi arasında da anlamlı bir pozitif iliski saptanmıstır (p=0,036). Sonuç olarak HLA-DRB1*03, HLA-DQB1*02, HLA-DRB1*13 ve HLADQB1* 06 allelleri tümöre karsı koruyuculuk veya iyi prognoz ile iliskili bulunurken; HLA-DQB1*03 ve HLA-DRB1*04 allelleri kötü prognoz ile iliskili bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most frequent malign tumour in women population it constitutes %30 of all women cancers. Genetic, hormonal, environmental occupational and infection agents may contribute to this disease?s etiology. Class-2 Mojor Histocompatibility Complex (MHC) products have an important role in immüne response against to tumour antigens. The purposes of this study are; to find the MHC class-2 molecules which a role in breast cancer pathogenesis and to estimate these molecule?s in development of the disease or in resistance to the disease. 69 individuals who were diagnosed as breast cancer by Mersin University Medical Faculty Department of Surgery constituted patient group. The control group was consisted of 45 individuals who had no cancer, allergic disease, diabetes, romatologic and immunologic disease background. The patient?s DNA samples were analysed for class-2 Human Leukocytes Antigens (HLA). Negative relations were observed between breast cancer formation and HLA-DRB1*03 and HLA-DQB1*02 alleles (p1=0,019; p2=0,019). Also negative relations were observed between HLA-DQB1*02 and postmenopausal breast cancer formation (p=0,022) and C-erb-B2 existence (p=0,038). Positive relations were observed between progesterone receptor existence and HLADRB1* 13 and HLA-DQB1*06 alleles (p1=0,012; p2=0,001). A negative relation was observed between progesterone receptor existence and HLA-DQB1*03 (p=0,009). A positive relation was observed between C-erb-B2 existence and HLA-DRB1*04 (p=0,036). In conclusion according to our study; HLA-DRB1*03, HLA-DQB1*02, HLA-DRB1*13 and HLA-DQB1*06 alleles offered a relation with protectiveness against to tumour or good prognosis. HLA-DQB1*03 ve HLADRB1* 04 alleles offered a relation with bad prognosis.