Psikiyatri kliniklerinde ve psikiyatri dışı kliniklerde çalışan hemşirelerin ruhsal durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of mental status of nurses working at psychiatric units and other clinics
  1. Tez No: 203365
  2. Yazar: SALİHA BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Psikiyatri, Hospitals, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemsire, Psikiyatri Klinigi, Ruhsal Durum Degerlendirme, Nurse, Psychiatric Unite, Evaluation of Mental Status
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalısma, psikiyatri kliniklerinde ve psikiyatri dısı kliniklerde çalısan hemsirelerin ruhsal durumlarının degerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıstır. Arastırmanın evrenini, Adana il sınırları içinde bulunan Dr. Ekrem Tok Ruh Saglıgı ve Hastalıkları Hastanesinde çalısan 92, Çukurova Devlet Hastanesinde 302, Adana Numune Egitim ve Arastırma Hastanesinde çalısan 330 olmak üzere toplam 724 hemsire olusturmaktadır. Örneklemini Tabakalı Rastgele Örnekleme yöntemi ile belirlenen 350 hemsire olusturmustur. Ancak 290 hemsireden yanıt alınabilmistir (%82.8). Veriler, tanıtıcı bilgi formu ve ?Kısa Semptom Envanteri? kullanılarak toplanmıstır. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 11.5 paket programı kullanılarak degerlendirilmistir. Verilerin analizinde; Kruskall-Wallis ve Mann-Whitney U, Dunn testleri kullanılmıstır. Psikiyatri kliniklerinde çalısan hemsirelerin, diger kliniklerde çalısan hemsirelere göre; yas ortalaması daha yüksek (%36.4'ü 31-35 yas grubunda) ve çogunlugu Saglık Meslek Lisesi mezunu oldugu saptanmıstır (%39.4). Amirlerinden daha az takdir ve cesaretlendirme gördükleri (%33.4), bulundukları kliniklerde kendi istekleri ile çalısmadıkları (%60.6), hastaların saldırgan davranısı ile daha çok karsılastıkları (%94) ve çalıstıkları klinigi ?güvensiz? buldukları belirlenmistir (%68.2). Genel olarak hemsirelerin çogunlugu ?gündüz ve gece? karısık çalısmakta (%85.2), aylık ortalama 6?10 nöbet tutmakta (%76.1) ve hemsirelikten doyum almamaktadırlar (%66.9). Ancak yarısına yakını hemsireligi kendine uygun bulmakta (%47.5) ve mesleginden memnun oldugunu ifade etmektedir (%47.6). Hemsirelerin Kısa Semptom Envanteri'nden aldıkları puan ortalaması saglıklı sınırlar içinde bulunmustur (GSI X ;0.63) ve psikiyatride çalısıyor olmanın hemsirelerde ruhsal belirti veya tükenmeye yol açacak bir farklılık yaratmadıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study is performed as an illustration for the purpose of evaluation of mental status of nurses working at psychiatric units and other clinics. The research population is 724 nurses who work within Adana; 92 at Dr. Ekrem Tok Menthal Health And Illness Hospital, 302 at Çukurova State Hospital, 330 at Adana Numune Education and Research Hospital. Sample is formed by 350 nurses determined by Stratified Random Sampling, although 290 nurses (82.8%) responded. Data are collected by Information Form and ?Brief Symptom Inventory?, and evaluated by SPSS for Windows 11.5. In data analysis Kruskall-Wallis and Mann-Whitney U, Dunn tests are used. Nurses who are working at psychiatric units, in comparison to ones working at other clinics, are older (of 36.4% is in 31-35 age group) and of majority (39.4%) is graduated from Health High School. They are less appreciated and encouraged by their supervisors (33.4%), not voluntarily working at such clinics (60.6%), are more exposed to aggressive behaviour by the patients (94%) and define the unite they work as ?insecure? (68.2%). Generally, majority of the nurses (85.2%) work mixed as day and night shift, stand for 6- 10 guards in monthly average (76.1%) and dissatisfied by their job (66.9%). However, half of them find nursing appropriate for themselves (47.5%) and expressed their satisfaction by their job (47.6%). The average values of nurses obtained from Brief Symptom Inventory are within healthy limits (GSI X ;0.63) and working at psychiatric units is concluded not to cause a difference which give rise to mental symptom or burnout.