Rho kinaz ve siklooksijenaz inhibitörleri ile siklofosfamid kombinasyonlarının çeşitli tümör hücre serilerine etkileri
The effects of rho kinase and cyclooxygenase inhibitors and their combinations with cyclophosphamide in various tumor cell lines
  1. Tez No: 203364
  2. Yazar: EBRU DERİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURCAN ARAS ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser hücre serileri, apoptoz, Y?27632, niflumik asit, siklofosfamid, Cancer cell lines, apoptosis, Y?27632, niflumic acid, cyclophosphamide
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Apoptoz programlanmıs hücre ölüm mekanizmasıdır. Yapım ve yıkım yani apoptoz arasında kontrollü bir denge vardır. ste bu dengenin apoptozun lehine veya aleyhine bozulması birçok önemli hastalıgın patogenezine katkıda bulunur. Apoptozun yavasladıgı durumlarda otoimmün hastalıklar ve kanser ortaya çıkmaktadır. Kanser, hücrelerin proliferasyon ve diferansiyasyon mekanizmalarındaki bozulma ile ortaya çıkmaktadır. Farklı birçok kanser çesidinde siklofosfamid yaygın olarak kullanılan bir alkilleyici ajandır. Rho GTPaz'lar hücre büyümesi, gelismesi, apoptoz, tümörigenezis ve metastaz gibi çesitli hücresel fonksiyonlarda görevli olan proteinlerin bir ailesidir. Siklooksijenazlar (COX), arasidonik asitten prostaglandinlerin ve diger bazı eikozanoidlerin olusmasını katalize ederler. Rho GTPaz'lar, NF?kB bagımlı mekanizma ile epitel hücrelerde COX?2 ekspresyonunu indükler. COX?2 inhibitörleri, hem in vivo hem de in vitro olarak bir antianjiogenik ajan olarak kullanılmakta ve apoptozu indüklemektedir. Bu çalısmada insan nöroblastoma SK?N?MC ve insan kronik miyeloid lösemi K?562 hücre hatlarında Rho kinaz inhibitörü olan Y?27632, spesifik COX?2 inhibitörü olan niflumik asit ve siklofosfamid maddelerinin, apoptoza ve dolayısıyla tümör regresyonuna etkileri arastırılmıstır. Olusturulan deney gruplarında, apoptotik genler olan kaspaz?3 ve kaspaz?8 için gen ve protein ekspresyonu düzeylerindeki degisiklikler, ayrıca akım sitometrik analizler ile canlılık ve apoptoz oranları incelenmistir. K?562 hücre hattında kaspaz?3 geni için negatif kontrole göre N7, C7, C6, Y5, N8Y5 ve C7Y5 gruplarındaki ekspresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıstır. 48. saatte negatif kontrole göre sadece erken apoptotik hücre grubunda N8, N7, C6, Y5, N8Y5, N7Y5, C7Y5 ve C6Y5 gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıstır. Sonuç olarak bu çalısmada elde edilen bulgular, Rho kinaz ve COX inhibitörü ile siklofosfamid kombinasyonlarının, apoptozu kısmen de olsa indükleyebilecegine ve tümör regresyonuna katkıda bulunabilecegine isaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Apoptosis is a process of programmed cell death mechanism. Anabolism and catabolism or apoptosis is balanced. Loss its equilibrium opposed or favor to apoptosis to give help pathogenesis of many disease. Autoimmune disease and cancer appear to regression of apoptosis. Cancer exists of damaged cell proliferation and differentiation mechanism. Cyclophosphamide is an alkylating agent widely used in many cancer types. Rho GTPases are a multimember family of proteins involved in diverse cellular functions that relate to cell growth, development, apoptosis, tumorigenesis, and metastasis. Cyclooxygenase (COX) catalyses the conversion of arachidonic acid to prostaglandins and certain eicosanoids. Rho GTPases induce cyclooxygenase?2 (COX? 2) expression in epithelial cells by a NF?kB?dependent mechanism. COX inhibitors use antiangiogenic agent and induce apoptosis in vivo and in vitro. In this study we investigated the effects of Rho kinase inhibitor Y?27632, specific COX?2 inhibitor niflumic acid and cyclophosphamide on apoptosis and tumor regression in human neuroblastoma SK?N?MC and human chronic myeloid leukemia K?562 cell lines. In experiment groups analyzed gene and protein expression level of caspase?3 and caspase?8 and cell viability and apoptosis by flow cytometrically. We observed the significantly increase in caspase?3 gene expression level compared negative control in N7, C7, C6, Y5, N8Y5 and C7Y5 groups and caspase?8 gene expression levels increase all experiment group compare negative groups in K?562 cell lines. Besides we demonstrated the significantly increase in caspase?3 gene expression level compared negative control in N8, N8Y5 and N7Y5 groups and caspase?8 gene expression levels increase in N8 group compare negative groups in SK? N?MC cell lines. We did not find any difference each cell lines between negative controls, N8Y5 and N7Y5 groups in expression levels in caspase?3 and caspase?8 proteins (p>0.05). Other all groups could not evaluate because of the absence of the western blotting result. We demonstrated that significantly increase in N8Y5 and N7Y5 groups to viable cell portion; in N8Y5 group to primer apoptotic portion; in N8, N8Y5 and C6Y5 groups to secondary apoptotic portion; in N7 group to necrotic portion by flow cytometric analyses. In conclusion our observation indicates that rho kinase and COX inhibitors and cyclophosphamide combination induce apoptosis partly and conduce to tumor regression.