Koroner arter hastalığında plazminojen aktivatör inhibitör 1,miyeloperoksidaz,fibronektin ve albümin'in rolü
Sunction of plasminogen activator inhibitor-1,myeloperoxidase,fibronectin and abumin at coronary artery disease
- Tez No: 203369
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET NECDET AKKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Albumin, fibronektin, koroner arter hastalıgı miyeloperoksidaz, plazminojen aktivatör inhibitör 1, Albumin, coronary heart disease, fibronectin, myeloperoxidase, plasminogen activator inhibitor type-1
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısma Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kardiyoloji servisinde koroner anjiografi yapılan 120 hasta üzerinde yapıldı. Koroner arter hastası olan 60 hasta ile koroner arterinde herhangi bir lezyon bulunmayan 60 hasta olmak üzere iki gruba ayrıldı. Koroner arter hastası olan grubun %34 stabil angina pektoris, %11'i anstabil angina pektoris, %5'i non ST elevasyonlu miyokard infarktüsü, %10'da ST elevasyonlu miyokard infarktüsü klinigine sahipti. Çalısmamızda koroner arter hastası olan grup ile normal koroneri olan grup arasında MPO, fibronektin, PA-1 ve albumin düzeyinin karsılastırılarak bu parametrelerin koroner arter hastalarına olan etkilerini tespit etmeyi planladık. Hastalardan alınan örnekler fibronektin, PA-1, MPO ve albumin düzeyleri tespit edilmek üzere içeriksiz cam tüplere ve EDTA'lı cam tüplere alınarak biyokimya labaratuarına incelenmek üzere gönderildi. Bütün hastalarda PA-1, MPO, fibronektin ve albumin düzeyleri bakıldı. PA-1,MPO, fibronektin düzeyleri koroner arter hastası olan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Ancak albumin düzeyi koroner arter hastası olan grupta daha düsük tespit edildi. Albumin düzeyindeki düsüklük istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulasamadı. Çalısmamızın sonucunda elde ettigimiz verilerden ve mevcut çalısmalardan PA-1, MPO ve fibronektinin yüksek düzeylerinin koroner arter hastalıgında rol alabilecegini tespit ettik. Bu konularda yapılacak olan yeni çalısmalar elde ettigimiz sonuçların bilimsel niteligini daha da güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
This study was done with 120 patients who had been performed coronary angiography at Mersin University Faculty of Medicine Department of Cardiology. All patients in study were divided into the two equal groups(60 ? 60) consisted of patients who had coronary artery disease and did not have any lesion in coronary arteries(Control groups). % 34 of the group which had coronary artery disease was stable angina pectoris, % 11 was unstable angina pectoris, %5 was myocardial infarction with non ST elevation and %10 was myocardial infarction with ST elevation. The aim of our study was comparing the levels of MPO, fibronektin, PA? 1 and albumin between the groups in order to detect the effects of these parameters on patients who have coronary artery disease. The samples taken from patients were put into the test tubes and sent to the biochemistry laboratory to detect levels of PA?1, fibronektin, MPO and albumin. Levels PA? 1, fibronektin, MPO and albumin were tested for all patients. Statistically significant high levels of PA?1, MPO and fibronectin were detected in favour of group which have coronary artery disease. On the other hand even it did not reach a significant degree level of albumin was detected lower in this group. At result of our study we found out high levels of PA?1, MPO and fibronectin are effective on coronary artery disease. Further studies on this subject will raise scientific quality of our results which we obtained on this study.