Histerektomi ve myomektominin kadın cinsel fonksiyonu ve genel yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin incelenmesi
The impact of hysterectomy and myomectomy on female sexual function and health related quality of life
- Tez No: 203370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM ERTUNÇ TOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: general life quality, hysterectomy, myomectomy, sexual dysfunction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Histerektominin Hipokrat dönemine uzanan tarihi ve en sık uygulanan majör jinekolojik operasyon olması bu operasyonun sonuçları ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmasına sebep olmuştur. Kadınların yaklaşık üçte ikisinin cinsellik ile ilgili kaygılarının olduğu gözönünde bulundurulursa histerektominin cinsel fonksiyon üzerine olan etkilerinin neden bu kadar merak edildiği anlaşılabilir. Kadınlar eskiden beri histerektominin cinsel fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğunu düşünmüş olsa da bu konu hala tartışılmaktadır.Bu çalışma histerektomi veya myomektomi uygulanmış, cinsel olarak aktif toplam 100 hastayı kapsayan prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Yaşları 27 ile 52 arasında değişen hastaların 50`sine myomektomi, 50`sine histerektomi uygulanmıştır. Histerektomi ve myomektominin sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesi ve kadın cinsel fonksiyonu üzerine olan etkilerinin incelendiği bu çalışmada hastalardan operasyondan kısa bir süre önce ve altı ay sonra cinsel fonksiyonları ve genel yaşam kalitelerini değerlendiren anket formlarını doldurmaları istenmiştir. Kadın cinsel disfonksiyonunu değerlendirmek üzere FSFI (Female Sexual Function Index) ve genel yaşam kalitesini değerlendirmek üzere ise Kısa Form-36 (KF-36) kullanılmıştır.Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, histerektomi ve myomektomi yapılan hastaların ameliyat sonrası cinsel fonksiyonlarının her iki grupta da ameliyat öncesinden daha iyi olduğu, myomektominin sağladığı iyileşmenin histerektominin sağladığı iyileşmeden daha fazla olduğu görülmüştür. Histerektomi ve myomektomi yapılan hastaların ameliyat sonrası sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitelerinin de her iki grupta ameliyat öncesinden daha iyi olduğu, histerektominin genel yaşam kalitesinde sağladığı iyileşmenin myomektominin sağladığı iyileşmeden fazla olduğu görülmüştür.Özetle; histerektomi ile myomektominin kadın cinsel fonksiyonu ve genel yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin incelendiği bu çalışmada histerektomi ve myomektominin kadın cinsel fonksiyonu ve sağlıkla ilişkili genel yaşam kalitesini genel olarak iyileştirdiği tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler; cinsel disfonksiyon, genel yaşam kalitesi, histerektomi, myomektomi.
Özet (Çeviri)
Hysterectomy, the most frequently applied major gynecological operation, has a long history beginning in the time of Hippocrates, and has been the subject of numerous studies. However, considering that now approximately two thirds of women have concerns about sex, it is not surprising that the effects of hysterectomy on sexual function is a common question.We performed an observational prospective study on 100 sexually active patients, fifty of whom had been operated on for a hysterectomy, and fifty others for a myomectomy. The patient's ages ranged from 27 to 52 years. Patients were asked to fill out a sexual function survey and a general life quality survey, each of them a short time before the operation, and each again six months after the operation. FSFI (Female Sexual Function Index) is used to evaluate sexual dysfunction, and Short Form?36 is used to evaluate general life quality.Our results indicate that both operations improved the sexual function of patients, although the improvement is more significant for myomectomy. Similarly, general life quality was improved after both operations, but here the improvement is more significant for hysterectomy.