Sıçanlarda oluşturulan laminektomi modelinde epidural fibrozisin önlenmesi: İnsan amnion sıvısı ve amniotik membranın etkinliği
Prevention of postlaminectomy epidural fibrosis in rats: The effects of human amniotic fluid and amniotic membrane
  1. Tez No: 203398
  2. Yazar: DENİZ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDRET TÜREYEN, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR İSMAİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural fibrozis, laminektomi, amniotik membran, amnion sıvısı, Epidural fibrosis, laminectomy, amniotic membrane, amniotic fluid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
AmaçÇalışmamızda post operatif spinal epidural fibrozisin önlenmesinde, insan amnion sıvısı ve amniotik membranının sıçanlardaki deneysel laminektomi modelinde etkinliğinin araştırılmasını amaçladık.Materyal ve metodBu çalışmada ortalama 200 gram ağırlıkta, 27 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar üç gruba ayrılarak her sıçana, arada sağlam mesafe kalmak üzere iki seviyeden laminektomi yapıldı (L1 ve L4 seviyeleri). Laminektomi yapılan seviyeler kontrol grubunu oluşturdu. Laminektomi sonrası insan amnion mayisi ve amniotik membranı kullanılan seviyeler, tedavi grubunu oluşturdu. Postoperatif dönemde nörolojik bozukluğu olan, takibinde yara yerinde enfeksiyon gelişen 6 denek çalışmadan çıkarıldı. 1. grupta toplam 5 adet sıçanın L1 ve L4 seviyelerine laminektomi yapıldı. 2. grupta toplam 9 adet sıçanın L1 ve L4 seviyelerine laminektomi yapılarak, L4 seviyesine amniotik membran serildi. 3. grupta toplam 7 adet sıçanın L1 ve L4 seviyelerine laminektomi yapılarak, L4 seviyesine topikal amnion sıvısı uygulandı. L1 seviyesi grup içi kontrol seviyesi olarakta kullanıldı. Tüm sıçanlar 6. haftanın sonunda dekapite edilip ilgili vertebral kolonlar blok olarak çıkarıldı. Gruplar literatürdeki histolojik kriterlere uygun olarak değerlendirildi ve sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı.BulgularGruplar epidural skar dokusu ve ortalama fibroblast sayısı açısından değerlendirildiklerinde aralarında anlamlı bir farklılık olmamakla birlikte amniotik membran kullanılan grubda yoğun skar dokusu izlendi. Diğer gruplarla kıyaslandığında ortalama fibroblast düzeyinin daha az olduğu ancak anlamlı ölçüde inflamatuar hücrelerin olduğu görüldü.SonuçÇalışmamız göstermiştir ki, insan amnion sıvısı ve amniotik membranın epidural skar dokusu üzerine önleyici bir etkisi bulunmamaktadır. Amniotik membran grubunda fibroblast düzeyinin daha az olmasına rağmen epidural skar dokusunun izlenmesi amniotik membrana karşı yoğun bir inflamatuar reaksiyonun skar dokusuna sebep olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
ObjectiveIn our study we aimed to investigate the effectiveness of human amniotic fluid and amniotic membrane on experimental rat laminectomy model in preventing the post operative spinal epidural fibrosis.Material and Methods27 Sprague-Dawley male rats, that each weight was average of 200 grams were used in this study. Rats divided into three groups and each underwent laminectomy at two levels (L1 and L4 levels) with giving undamaged area between them. Levels which made laminectomy, formed the control group. Levels that human amniotic fluid and amniotic membrane used after laminectomy formed the treatment group. Six test subjects were excluded from the study in post operative period because of neurological defects and infected wound area during their followings. In first group total of 5 rats were underwent laminectomy at L1 and L4 levels. In second group total of 9 rats were underwent laminectomy at L1 and L4 and amniotic membrane were wrapped over L4 level. In third group total of 7 rats were underwent laminectomy and amniotic fluid were administrated topically on L4 level. L1-level also used as control level in same groups. All rats decapitated after six weeks and related vertebral colon was removed en bloc. Groups were evaluated according to the histological criterion as in the literatures and results were compared with statistically.ResultsWhen the groups evaluated with epidural scar formation and mean fibroblast count there were no meaningful difference between them nevertheless excessive scar tissue were seen in amniotic membrane group. When compared with other groups mean fibroblast level was less however significantly much inflammatory cells were seen in this group.ConclusionOur study suggests that the human amniotic fluid and amniotic membrane has no preventing effect on epidural scar tissue formation. Although fibroblast levels were less in amniotic membrane group, the existence of epidural scar tissue thought to be the result of scar formation by intensive inflammatory reaction against amniotic membrane.