Puberte öncesi yoğun egzersizin dişi ve erkek sıçanlarda puberte ve erişkin dönem kemik yoğunluğuna etkisinin araştırılması
The evaluation of high intensity training effect on bone mineral density in male and female rats during the prepubertal period
- Tez No: 203432
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT YAPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kemik, egzersiz, puberte, kemik mineral içeriği, kemik mineral yoğunluğu, DEXA, Bone, exercise, puberty, DEXA, bone mineral content, bone mineral dansity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada puberte öncesi dönemde yoğun egzersizin dişi ve erkek sıçanlarda puberte başlangıcı ve kemik yoğunluğuna etkisi araştırıldı. Dört haftalık 29 erkek ve 28 dişi Suprague-Dawley sıçan rastlantısal olarak egzersiz (n=30; 16 erkek/14 dişi) ve sedanter kontrol (n=27; 13 erkek/14 dişi) gruplarına ayrıldı. Egzersiz grubunda yer alan sıçanlar 8 haftalık koşu programının ardından 4 haftalık sedanter sürece alındılar. 8 haftalık egzersiz programı sırasında denekler haftada 5 gün olacak şekilde artan bant hızı (4-8 m/dak) ve artan palet açısı (0-6°) ile koşu programına alındılar. Puberte başlangıcı erkeklerde bulbo-puerperal deri ayrılması, dişilerde vajinal açılma ile belirlendi. Çalışma süresi puberte öncesi, puberte sonrası ve genç erişkinlik olmak üzere dörder haftalık 3 döneme ayrıldı. Her dönemin sonunda Hologic QDR1000 DEXA sistemi kullanılarak tüm vücut kemik mineral içeriği, yoğunluğu ve yumuşak doku analizleri yapıldı. Egzersiz grubunda hem erkek hem de dişilerde sedanterlerden daha erken puberte başlangıcı saptandı (p=0.001). 8 haftalık egzersizi takiben, dişilerde kemik mineral içeriği değerlerinde azalma saptandı ancak erkeklerde kemik mineral içeriğinde değişiklik olmadı. Çalışmanın sonunda erkeklerde artmış lomber vertebra kemik mineral yoğunluğu ve dişilerde azalmış torakal kemik mineral yoğunluğu saptandı. Her bir çalışma döneminde kemik mineral içeriği ile tüm vücut kütlesi arasında iyi bir korelasyon saptandı, ancak puberte başlangıcı ile kemik mineral içeriği arasında ters bir ilişki vardı.Sonuç olarak, puberte öncesi dönemde yapılan yoğun egzersiz erkeklerde lomber vertebra kemik mineral yoğunluğu üzerine olumlu bir etki gösterirken, dişilerde tüm vücut kemik mineral içeriği ve torakal kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examined to the effect of high intensity training on bone mineral density and timing of pubert onset in male and female rats during the prepubertal period. Four-week-old 29 male and 28 female SD rats were randomly assigned into the treadmill running exercise (n=30; 16 M/14 F) and control (n=27; 13 M/ 14 F). In RUN group, 8 weeks exercise was followed by 4 weeks sedentary. During an 8-wk training session (5 days/wk), the exercise groups were trained at progressively increasing running speeds (4-8 m/min) and slope (0-6°). Timing of puberty onset was obtained to occurance of preputial separation in male, and vaginal opening in female rats. Duration of study was divided 3 periods, each period include 4 weeks, pre-pubert, post-puberty and young adult. After each period of study, the bone mineral content, dansity and soft tissue of the whole body was measured by DEXA, using a Hologic QDR1000 instrument. Early onset of puberty was obtained in male and female rats in exercise groups (0.0001). As a result, 8 weeks of exercise decreased the whole body bone mineral content in female, but did not alter in male. End of the study, increased lumbar bone mineral dansity was obtained in male, and decreased torachal bone mineral dansity in female exercise group. Whole body bone mineral content values was well correlated with body mass, and negatively corelated with timing of puberty onset in each study period. In conclusion, the present study demonstrates that high intensity treaning during the prepubertal period has a beneficial effect on the vertebral bone mineral dansity in male rats, however, it has an adverse effect on whole body bone mineral content and torachal bone mineral dansity in female rats.