Üst abdominal cerrahi girişim uygulanan hastalarda hemşireler tarafından öğretilen gevşeme tekniklerinin ağrı kontrolü üzerine etkisi
The effect of relaxation techniques that taught by the nurses on pain control in patients with upper abdominal surgery
- Tez No: 203446
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif Ağrı, Gevşeme Egzersizleri, Postoperatif Ağrı Yönetimi, Postoperative Pain, Relaxation Exercises, Postoperative Pain Management
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma üst abdominal cerrahi girişim geçiren hastaların ağrı kontrolünde gevşeme egzersizlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ekim 2006-Haziran 2007 tarihleri arasında üst abdominal cerrahi girişim uygulanmış, postoperatif 1-4. günde bulunan, postoperatif ağrı problemi yaşayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hasta oluşturmuştur.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilmiş hasta bilgi formu ve Burford Ağrı Termometresi kullanılarak toplanmış ve progresif gevşeme egzersizleri hastalara uygulatılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 10.00 programında yüzde, frekans, Friedman Çift Yönlü Varyans Analizi, Wilcoxon T Testi, Spearman's Korelasyon Analizi ve Nominal by İnterval Eta kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu karşılaştırmaların ayrıntılı incelemesinde Bonferroni düzeltmesi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre gevşeme egzersizi öncesi ve sonrasında ölçülen ağrı düzeyleri arasındaki önemli fark bulunmuştur. Bu farkın yönleri incelendiğinde, hem gevşeme egzersizi sonrası, hem de egzersizden 15 dakika sonraki ağrı düzeylerinin gevşeme egzersizi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır.Hastaların postoperatif günleri ilerledikçe deneyimledikleri ağrı düzeyinin azaldığı yönünde istatistiksel bir ilişki saptanmıştır. Ancak bireysel özellikler ve sağlık öyküsü ile ağrı düzeyleri arasında ilişki saptanamamıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre üst abdominal cerrahi girişim geçiren hastalarda gevşeme egzersizleri ağrı kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir. Bu doğrultuda postoperatif dönemde ağrı kontrolünü sağlamak amacıyla hastalara gevşeme tekniklerinin öğretilerek uygulatılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with the aim of evaluating the efficiency of the relaxation exercises for pain control in patients, who had upper abdominal surgery.Sampling of the study is made up of 60 patients, who had upper abdominal surgery at Trakya University, Faculty of Medicine, General Surgical Department between the dates October 2006-June 2007, who were having the 1st and 4th dates of the postoperation period, who were having postoperative pain problem who admitted being included in the study.Data of the research were collected by using the improved medical history form and Burford Pain Scale and progressive relaxation exercises were carried out by the patients. The data were analysed via SPSS 10.00 programme in percent, frequency, Friedman Variance Analysis, Wilcoxon T Test, Spearman?s correlation Analysis and Nominal by Interval Eta. In the detailed investigation of the poly comparion, Bonferroni Correction was used.According to the results of the research an important difference between the levels of pain, taking the pre and post relaxation exercises into consideration, has been found. When the aspects of this difference were investigated it was determined that the levels of pain, 15 minutes after the relaxation exercises, decreased in comparison to the period before the relaxation exercises. But no relation between sociodemographics characteristics, medical history and pain levels has been determined.According to the results of the research it has been determined that, for patients, who have upper abdominal surgery, relaxation exercises have an important effect on pain control. We can suggest that relaxation techniques must be learned and use to the patients in order to get pain control during the postoperative period.