Edirne büyük erkekler hentbol ligine katılan takımların müsabaka öncesi ve sonrası laktik asit düzeylerinin belirlenmesi ve masaj uygulamasının olası etkilerinin araştırılması
Determination of lactic acid levels and investigation of potantial effects of massage, in edirne greaterman handball league teams before and after competitions
- Tez No: 203453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Masaj, laktik asit, hentbol, Massage, lactic acid, handball
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmanın amacı; müsabaka sonrası pasif dinlenme ile müsabaka sonrası masaj uygulamasının ardından elde edilen laktik asit değerlerini karşılaştırarak, masajın müsabaka sonu toparlanmaya etkisi olup olmadığının tespit edilmesidir.Araştırmaya 2005?2006 sezonu Edirne İli Büyük Erkekler Hentbol Ligine katılan takımlardan gönüllü olarak belirlenmiş 28 sağlıklı erkek sporcu (Kontrol Grubu: 16 Deney Grubu: 12) katılmıştır. Deneklerin biyolojik yaşları ortalaması kontrol grubu 18,87 ± 4,03 yıl, deney grubu 25,50 ± 6,18 yıl, vücut ağırlığı ortalaması kontrol grubu 79,06 ± 19,95 kg, deney grubu 83,25 ± 14,87 kg, boy ortalamaları ise kontrol grubu 178,18 ± 7,81 cm, deney grubu 178,75 ± 4,00 cm olarak belirlenmiştir.Deneklerin müsabaka öncesi, müsabaka sonrası, müsabaka sonrası 30 dakikalık pasif dinlenme ve müsabaka sonrası masaj uygulamasının ardından oluşan kan laktik asit düzeyleri tespit edilmiştir.Kontrol grubundaki deneklere müsabaka öncesi, müsabaka sonrası, müsabaka sonrası 30 dakikalık pasif dinlenme uygulanarak kan laktik asit değerleri belirlenmiştir.Deney grubundaki deneklere ise müsabaka öncesi, müsabaka sonrası ve müsabaka sonrası masaj uygulaması uygulanarak kan laktik asit değerleri belirlenmiştir.Bu uygulamalar müsabakaların bitişinden sonra gönüllü olarak belirlenmiş sporculara uygulanmıştır.Bu çalışma sonucunda;?Müsabaka sonu laktik asit düzeyi ile 30 dakikalık pasif dinlenme karşılaştırıldığında anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir (p0.05).?Sonuç olarak 30 dakikalık pasif dinlenme ile masaj uygulaması arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir (p>0.05). Fakat pasif dinlenmede 30 dakikalık bir zamana ihtiyaç duyulurken masaj uygulamasında laktik asit düzeyinin düşüşü ise 7?8 dakikalık uygulama sonunda gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is; to fix the affect of massage by comparing the lactic acid levels after a massage application and an inactive rest, after the competition.In 2005?2006 season 28 healthy sportsmen (control group:16, experiment group:12) joined to this search. The average of experimental age; control group 18,87 ± 4,03 years, experiment group 25,50 ± 6,18 years, body weight average; control group 79,06 ± 19,95 kg, experiment group 83,25 ± 14,87 kg, length average; control group 178,18 ± 7,81 cm, experiment group 178,75 ± 4,00 cm.The blood lactic acid levels of the sportsmen are determined before the competition, after the competition, 30 minutes inactive rest after competition and a massage application after competition.In the control group, before the competition, after the competition and 30 minutes inactive rest after competition is applied for determining the lactic acid levels.In the experimental group, the massage is applied before the competition, after the competition for determining the lactic acid level.The practises are examined for the volunteer sportsmen at the and of the competition.As a result of the search;* A meaningful decrease determined after the comparison between the level of lactic acid after the competition and 30 minutes inactive rest (p0.05).* As a result; in the 30 minutes inactive rest and massage application comparison, no meaningful difference is determined (p>0.05). While the inactive rest 30 minutes needed to decrease the lactic acid level, the massage application decraeses the level of lactic acid immediately.