Bir işletmede işyeri fiziksel risk etmenlerinin çalışanların sağlığına olan etkisinin saptanması ve değerlendirilmesi
To confirm and to assess the effect of occupational physical risk factors to the health of the workers
- Tez No: 203454
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirme, 5*5 Matris, Fiziksel Risk, Konfeksiyon, Risk assessment, occupational physical risk factors, confection factory, 5x5 matrix
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırma; Edirne'de bulunan bir konfeksiyon işletmesinde İşyeri fiziksel risk etmen-lerini belirlemek, Konfeksiyon işkolunda faaliyet gösteren işletmede risk değerlendirmesi yaparak, çalışma ortamına ilişkin sağlık ve güvenlik riskleri ortaya çıkarmak, İşletmede çalı-şanlara sağlıklı ve güvenli çalışma sağlayabilmek amacı ile yapılmıştır.Bu araştırma, tanımlayıcı-kesitsel tipte bir araştırmadır. İşletme; giriş deposu, kesim-hane, dikim, ütü, leke çıkarma ve depo olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın yapıldığı konfeksiyon işletmesinde fiziksel risk etmenleri değerlendirilmiştir ve işletmenin giriş deposu ve depo bölümleri dışındaki bölümlerde en az bir risk, önemli düzeyde riskli ol-duğu saptanmıştır.İşletmede en önemli sorun tozdur. Dikim bölümünde risk skoru 25 puan olan katlanı-lamaz risk sınıfına giren toz; kesimhane, ütü ve leke çıkarma bölümlerinde, risk skoru 15 ile 20 puan arasında alarak önemli risk düzeyinde olduğu saptanmıştır.İşletmede gürültü, kesimhane, dikim, ütü ve leke çıkarma bölümlerinde, risk skoru 15-20 puan arası alarak önemli düzeyde olduğu görülmektedir.İşletme diğer bir risk aydınlatmadır. Aydınlatma, işletmede, kesimhane, dikim ve leke çıkarma bölümünde risk skoru 15 ile 20 puan arasında alarak önemli risk düzeyinde olduğu saptanmıştır.Sıcaklık ve nem; dikim, ütü ve leke çıkarma bölümlerinde risk skoru 15 ile 20 puan arasında alarak önemli risk düzeyinde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were (1) to confirm the occupational physical risk factors, (2) to determine the health effects of them, (3) to do the risk assessment of the physical risk factors, (4) to make a contribution for constituting healthy and safe work conditions.This is a cross-sectional, descriptive study. The confection factory is constituting of 6 departments; entry depot, cutting department, sewing department, ironing department, stain removing and the last depot. The risk factors in all departments were assessed and at least one risk factor was found significantly important in all departments except entry depot and last depot.The most important problem in the factory is dusty environment. Sewing department is the dustiest department but dust is at risky level in all departments.The risk score of noise is at significantly important level in all cutting, sewing, ironing and stain removing departments. Another risk factor is enlightenment. It is determined an important risk factor in cutting, sewing, stain removing departments. Heat and damp is a risk factor in sewing, ironing and stain removing departments.