Sıçanlarda etanol ile uyarılan gastritin önlenmesinde kafeik asit fenetil esterin etkinliğinin araştırılması
The efficiency of capheic acid phenethyl ester on prevention of ethanol induced gastritis in rats
- Tez No: 203470
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET İŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Apoptosis, CAPE, ethanol induced gastritis, inflammation, free oxygen radicals
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Etanolle uyarılan gastrit, mide mukozasında erezyon, hemoraji ve mukozal inflamasyon ile karakterize klinikopatolojik durumdur. Etanol gastritinde, serbest radikal olusumu ve sitokin-aracılı apoptozis yoluyla hücre kaybı meydana geldigi bildirilmistir. CAPE, bal arısı propolisinde bulunan flavonoid benzeri yapıda antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri olan bir bilesiktir. Bu çalısmada, etanolle uyarılan deneysel gastrit modelinde CAPE'nin koruyucu etkinligini, antioksidan ve apoptozisi modüle edici özelliklerini degerlendirmeyi amaçladık. Seksen adet erkek Wistar albino sıçan ikiye ayrılarak iki deney deseninde kullanıldı. Birinci deney'de 7 gün günde bir kez, ikinci deney'de 3 gün günde 2 kez 10 ?mol/kg CAPE ile öntedavi yapıldı. Kontrol gruplarına CAPE yerine SF verildi. Öntedavi bitiminin ertesi günü sabah 1 mL etanolün ig verilmesiyle gastrit uyarıldı. Etanol veya kontrol gruplarına SF verilmesinden 1 saat sonra hayvanların yasamına son verilerek mideleri çıkarıldı. Midede gelisen lezyonlar makroskopik ve histolojik olarak degerlendirildi. Mide mukozasında biyokimyasal olarak MDA konsantrasyonu, mide mukoza yüzeyel epitel hücrelerinde TUNEL yöntemi ile apoptotik indeks ve immünohistokimyasal olarak, bax, kaspaz-3, kaspaz-8, bcl-2 ve TNF- ekspresyonları arastırıldı. CAPE öntedavisi, etanolün neden oldugu lezyonları makroskopik ve histolojik olarak anlamlı düzeyde önlemedi; MDA konsantrasyonu artısını azalttı, ancak bu azalma istatistik açıdan anlamlı degildi. CAPE öntedavisi, etanolün uyardıgı apoptozisi potansiyalize etti. Etanol; bax, kaspaz-3 ve 8 ekspresyonunu kontrol gruplarına göre arttırdı.
Özet (Çeviri)
Ethanol induced gastritis is a clinocopathologic state that is characterized by erosion, hemorrhage and inflammation in gastric mucosa. It is reported that, cell loss occurs through cytokine related apoptosis and free radical generation in ethanol gastritis. CAPE, which is a flavanoid like compound and is found in honeybee propolis, shows anti-inflammatory and antioxidant properties. In this study, we want to evaluate the protective efficiency, the antioxidant and apoptotic modulator properties of CAPE on ethanol induced gastric model. Eighty male Wistar Albino rat were divided into two groups in two different experimental designs. Pretreatment with 10 ?mol/kg. of CAPE was done on First Experiment once a daily for 7 days and on Second Experiment twice daily for 3 days. In control groups SF was given instead of CAPE. Gastritis was induced by 1 mlt. ethanol ig. the day after the end of pretreatment. The animals were sacrificed and their stomach removed 1 hour after delivery of SF (control groups) or ethanol. The lesions on stomach were evaluated macroscopically and microscopically. In gastric mucosa, MDA concentration was evaluated by biochemistry, in gastric superficial epithelial cells of mucosa, apoptotic index was evaluated by TUNEL method and bax, caspase-3, caspase-8, bcl-2 and TNF- expressions were evaluated by immunohistochemistry. CAPE pretreatment didn?t significantly prevent the lesions induced by ethanol macroscopical and histological; the increase in MDA concentration was reduced but the decline wasn?t statistically significant. CAPE pretreatment potentiated apoptosis induced by ethanol. Ethanol increased bax, caspase-3 and caspase-8 expression compared to control groups. In Second Experiment design, CAPE pretreatment significantly reduced ethanol induced bax expression. In all experimental groups, seldom and weak bcl-2 expression is shown. In conclusion, the time and dosage of CAPE pretreatment in our experiments didn?t prevent gastric mucosal lesions; we think that it is because CAPE pretreatment potentiated apoptosis or the dosage was insufficient.