Metabolik sendrom olan koroner arter hastalarında paraoksonaz-1 aktivitesi ve adiponektin düzeyinin incelenmesi
Evaluation of paraoxonase-1 activity and adiponectin levels in coronary artery disease patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 203484
  2. Yazar: ADNAN BURAK AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAMSARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: adiponektin, koroner arter hastalığı, metabolik sendrom, paraoksonaz-1, adiponectin, coronary artery disease, metabolic syndrome, paraoxonase-1
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Mayıs 2006 ve Ocak 2007 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Servisinde yapıldı. Uluslararası Diyabet Federasyonu tanı kriterlerine göre metabolik sendrom olup koroner anjiyografi yapılan koroner arter hastalığı tanısı konan hastalar (stabil angina pektoris n=21, akut koroner sendrom n=26) ile metabolik sendromu olup normal koroner arter saptanan hastalar (n=24) ve kontrol grubu sağlıklı popülasyon (n=28) olarak 4 grup hasta toplandı. Paraoksonaz-1 aktivitesi ve adiponektin düzeyini toplam 99 hasta üzerinde inceleyerek metabolik sendrom olup koroner arter hastalığı olanlarla metabolik sendrom olup normal koroner arter olanlar ve sağlıklı bireylerde bu parametrelerin farklılık düzeyi irdelendi.Tüm gruplarda açlık insülin düzeyi, HgbA1c, homeostaz model insülin rezistans indeksi, lipid profili, C-reaktif protein değerlendirildi. Paraoksonaz-1 aktivitesi ve adiponektin tanı gruplarına göre karşılaştırıldığında paraoksonaz-1 aktivitesi bakımından metabolik sendrom-akut koroner sendrom grubu ve metabolik sendrom-stabil angina pektoris grubu kontrol grubundan istatiksel anlamlı olarak düşük bulundu. Adiponektin bakımından metabolik sendrom-akut koroner sendrom grubu, metabolik sendrom-stabil angina pektoris grubu ve metabolik sendrom-normal koroner grubu kontrol grubundan istatiksel olarak anlamlı düşüktü. Hiç bir grupta paraoksonaz-1 aktivitesi ile yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol arasında korelasyon tespit edilmedi. Ayrıca metabolik sendrom olup koroner arter hastalığı olanlar paraoksonaz-1 aktivitesi ve adiponektin düzeyi bakımından hasta damar sayısına göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel anlamlı bir fark yoktu.Sonuçta adiponektinin metabolik sendrom için, paraoksonazın ise koroner arter hastalığı için daha önemli belirteç olduğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Paraoxonase-1 Activity and Adiponectin Levels in Coronary Artery Disease Patients with Metabolic SyndromeThis study was performed at the department of cardiology, Mersin University School of Medicine between May 2006 and January 2007. Four groups of patients were included in this study as patients with coronary artery disease (CAD) documented by coronary angiography (CAG) accompanied with metabolic syndrome (MS) due to criteria of International Diabetes Federation (stable angina pectoris (SAP) n=21, acute coronary syndrome (ACS) n=26), patients with MS having normal coronary arteries (NCA) detected by CAG (n=24) and healthy population as control group (n=28). We studied paraoxonase-1(PON-1) activity and adiponectin level in 99 patients and evaluated the differences between these parameters through patients those having MS and CAD, having MS and normal coronary arteries and healthy population.Fasting insulin, HgbA1c, homeostase model insulin resistance index, lipid profile, C-reactive protein were evaluated in all groups. When the PON-1 activity and adiponectin levels were compared according to diagnosis groups it was found that PON-1 activity was statistically significant lower in MS-ACS group and MS-SAP groups than the control group. The levels of adiponectin were significantly lower in MS-ACS, MS-SAP, MS-NCA groups than control group. No correlation between PON-1 activity and high density lipoprotein cholesterol was found in any group. When the patients with MS having coronary artery disease were compared according to diseased vessels for PON-1 activity and adiponectin level, no statistically significant difference was found between two groups.In conclusion, we determined that adiponectin is a significant marker of MS whereas PON is a marker for CAD.