Atipik antipsikotik ilaçlarla tedavi edilen psikotik hastalarda metabolik sendrom yaygınlığı ve ilişkili değişkenler
The metabolic syndrome widespread and associated variables at the patients using atypical antipsychiotics
  1. Tez No: 203486
  2. Yazar: MEHMET YAVUZ OKYAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Atipik antipsikotik, sizofreni, psikotik bozukluk, metabolik sendrom, atypical antipsychiotics, schizophrenia, psychotic disorders, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Psikotik bozukluklar kavramı, sizofreni hastalıgı da dahil olmak üzere genel anlamda; gerçegi degerlendirme yetisinin bozuldugu hastalıklar grubunu tanımlamaktadır.Tedavide kullanılan atipik antipsikotiklerin olusturdugu metabolik yan etkiler ise ?metabolik sendrom? baslıgı altında yer almaktadır. Biz bu çalısmamızda; düzenli atipik antipsikotik tedavi görmekte olan 60 hastayı ve 60 kisilik kontrol grubunu; atipik antipsikotik tedavisi ile olusabilecek metabolik sendromu saptamak amacıyla degerlendirmeye aldık. Hasta ve kontrol grubundan biyokimyasal inceleme amacıyla kan örnegi alınarak açlık kan sekeri, LDL (düsük dansiteli lipoprotein), HDL (yüksek dansiteli lipoprotein), total kolesterol, trigliserid düzeyleri saptandı. Hasta ve kontrol grubunun boy, kilo, bel çevresi ölçümleri yapıldı. Hasta ve kontrol grubunda sigara, alkol kullanımının, televizyon izleme sıklıgının, gün içinde atıstırma sıklıgının, tatlı yeme sıklıgının ve egzersizin metabolik sendrom ile iliskisi arastırıldı. Bu çalısmada, hasta ve kontrol grubunda yapılan bu ölçümler sonucunda; 24 (%40,0) hastada metabolik sendrom saptanırken, 36 (%60,0) hastada saptanmadı. Kontrol grubunda ise 14 (%23,3) kiside metabolik sendrom saptanırken, 46 (%76,7) metabolik sendrom saptanmadı. Yapılan degerlendirme sonucunda, hasta grubunda kontrol grubuna oranla metabolik sendrom sıklıgının istatistiksel olarak anlamlı derecede artmıs oldugu belirlendi.(p0,050) Hasta ve kontrol grubunda sigara, alkol kullanımının, gün içinde atıstırma sıklıgının, tatlı yeme sıklıgının metabolik sendrom sıklıgı ile istatistiksel olarak anlamlı iliskisi olmadıgı saptandı. Ilginç olarak; televizyon izleme alıskanlıgı olanlarda metabolik sendrom sıklıgı düsük saptandı. Sonuçlarımız, hastalarımızdan atipik antipsikotik tedavi alanlarda metabolik sendrom sıklıgının kontrol grubuna göre yüksek oldugunu göstermektedir. Metabolik sendrom sıklıgının en yüksek oldugu hastaların ise klozapin ve olanzapin kullanmakta oldugu görülmektedir. Metabolik sendrom sıklıgının düsük oldugu hastaların ise risperidon ve ketiapin kullanmakta oldugu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Metabolic Syndrome Widespread and Associated Variables At the Patients Using Atypical Antipsychiotics Psychotic disorders are mental disorders including schizophrenia, that person's contact with reality is impaired. The metabolic side effects of atypical antipsychiotics is defined as, ?metabolic syndrome?. In our study, we evaluate 60 patients who are taking regular atypical antipsychiotics and a control group consists 60 persons to determine the metabolic syndrome can be caused by atypical antipsychiotics. We collected blood samples from both patient and control groups for biochemical evaluation. In both groups; fasting blood sugar, low density lipoprotein (LDL), high density lipoprotein (HDL), total cholesterol, trigliserid levels were determined. We evaluated the weight, height and waist measures of both groups. We investigated the effects of smoking status, alcohol consumption, watching television, food intake behavior and sweet drink consumption on metabolic syndrome. We determined 24 (%40,0) patients had metabolic syndrome, 36(%60,0) patients did not. In control group, 14(%23,3) persons had metabolic syndrome, 46(%76,7) persons did not. In the patient and control group, we didn?t determined any statistically meaningful relationships between; smoking status, alcohol consumption, food intake behavior and sweet drink consumption and metabolic syndrome. Interestingly we found low metabolic syndrome rates at the people who watches television every night. In conclusion we found that; in the patient group, the metabolic syndrome rates were statistically higher than the control group. We determined highest rates of metabolic syndrome at the patients using clozapine and olanzapine treatment and lower rates at the patients using risperidone and quetiapine.