Helicobacter pylori eradikasyon kontrolünde idrar helicobacter pylori antikorunun etkinliği
Urine-based ELISA testing for the diagnosis and confirmation of eradication of helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 203505
  2. Yazar: DEVRİM DÖLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJDE SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, eradikasyon kontrolü, URINELISA, Helicobacter pylori, eradication control, URINELISA
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaçİdrar Helicobacter pylori (Hp) antikor testinin, tedavi öncesi ve sonrasındaki tanısal etkinliğini değerlendirmektir.Gereç ve YöntemDispeptik yakınmaları nedeniyle endoskopi yapılan 117 hastadan Hp pozitif saptanan 54 hasta (36 K, 18 E, ortalama yaş: 45.8±10.4) çalışmaya alındı. Tedavi öncesinde ve tedaviden sonraki 6. hafta ile 6. ayda serum ve idrar örnekleri alındı. 13C ÜNT, tedavi öncesinde ve sonrası 6. haftada yapıldı. Her 3 testin de (Hızlı üreaz testi, histoloji ve ÜNT) pozitif bulunduğu hastalar Hp pozitif kabul edildi. Hastalara 14 gün süreyle amoksisilin 1 gr 2x1, klaritromisin 500 mg 2x1 ve lansoprazol 30 mg tb 2x1 verildi. İdrar örnekleri IgG ELISA (URINELISA) ve serumlar serum ELISA (EUROIMMUN) kitleri ile çalışıldı.SonuçlarHp eradikasyon oranı ITT analizine göre %67, PP analizine göre %68 idi. Serum ELISA ve URINELISA'nın Hp tanısındaki duyarlılıkları sırayla %100 ve %69 idi. URINELISA, Hp eradikasyonu başarılı olan 23 hastanın 8 tanesinde 6. haftada negatifti (%35). Tedavi sonrası 6. ayda URINELISA değerlendirmesi yapılabilen 22 hastanın 18'inde URINELISA negatif bulundu (%82).TartışmaKlasik üçlü Hp eradikasyon tedavisinin başarı oranı kabul edilemez düzeylere düşmüştür. Ülkemizde Hp eradikasyonunda ilk basamakta uygulanacak daha etkin tedavi protokollerine gereksinim vardır. Hp'ye yönelik idrar serolojisi testinin tedavi öncesi duyarlılığı çok düşüktür ve eradikasyon kontrolünde kullanımı en azından şimdilik mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aimThe aim of this study was to evaluate the sensitivity of urine-based ELISA test both in the initial diagnosis of Hp infection and in the confirmation of the eradication after treatment.Material and MethodsFifty-four Hp?infected patients (36 F, 18 M, mean age: 45.8±10.4) out of 117 patients who underwent endoscopy for dyspepsia enrolled in the study. Serum and urine samples were collected from the patients and 13C urea breath test (UBT) applied before and 6 weeks after the treatment. Patients were considered to be Hp positive if 3 tests (rapid urease test, UBT and histology) were positive. Patients received triple therapy consisting of claritromicine, amoxicillin and lansoprazole for 14 days. Urine samples were analyzed using an IgG ELISA (URINELISA) and serum ELISA (EUROIMMUN) at the initial, 6th week and 6th month visits.ResultsThe eradication rates of Hp infection were 67% according to ITT and 68 % according to PP analysis. The sensitivity of serum ELISA and URINELISA were 100% and 69% at the initial diagnosis, respectively. URINELISA test became negative in 8 out of 23 patients (35%) at 6th week and 18 out of 22 patients (82%) who were successfully eradicated at 6th month.ConclusionAlthough the sensitivity of urine based ELISA test is over 80% at 6th month?s after the therapy, it?s not useful for the confirmation of Hp eradication because of the low sensitivity at the initial diagnose.