Kronik bel ağrısı olan hastalarda EMG biofeedback ile yapılan egzersiz programının gövde kas gücü, ağrı ve fonksiyonel durum üzerine olan etkisi
The effect of the exercise program done with EMG biofeedback on the trunk muscle strength, pain and the funtional situation of the patient that have chronic low back pain
  1. Tez No: 203512
  2. Yazar: SEVİNÇ KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, EMG Biofeedback, Gövde kas gücü, chronic low back pain, EMG biofeedback, trunk muscles strength
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı; kronik bel ağrısı olan hastalarda egzersiz programına eklenen EMG biofeedback uygulamasının, ağrı, gövde kas gücü, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olan kısa ve uzun dönem etkilerini araştırmaktır.Çalışmaya toplam 40 hasta alındı. Hastalar çalışma ve kontrol olacak şekilde iki gruba randomize edildi. (n=20) Çalışma grubundaki hastalar; gövde fleksör ve ekstansör kaslarını güçlendirmek için belirlenen egzersiz programına EMG biofeedback ile 15 seans alındı. Kontrol grubundaki hastalara aynı egzersiz programı EMG biofeedback olmadan uygulandı. Tedavi bitiminde her iki gruptaki hastalara bu egzersizlerden oluşan ev egzersiz programı önerildi. Hastalar başlangıçta, 15 seans tedavi sonunda ve 3.ayda El-Parmak-Zemin mesafesi, Visuel Analog Skala, Modifiye Oswestry Ağrı Sorgulama Anketi, Kısa Form-36, izokinetik ve izometrik gövde kas gücü ölçümü ile değerlendirildi.Sonuçta ağrı şiddeti ve fonksiyonel kapasitede tedavi sonunda ve 3.ayda her iki grupta anlamlı bir düzelme elde edildi. El-Parmak-Zemin mesafesinde tedavi sonunda her iki grupta, 3.ayda ise sadece çalışma grubunda anlamlı bir düzelme gözlendi.60º/sn-120º/sn fleksiyon, 60º/sn-120º/sn ekstansiyon ve İzometrik ekstansiyon torklarında sadece çalışma grubunda; tedavi sonunda ve 3.ayda anlamlı bir artış elde edildi. Kontrol grubunda 60º/sn ekstansiyon torklarında tedavi sonunda ve 3.ayda, 120º/sn fleksiyon torklarında ise 3.ayda olan anlamlı bir artış saptanabildi. Her iki grupta izometrik fleksiyon torklarında anlamlı bir artış elde edilemedi. Kas gücü ölçümlerinde iki grupta da düzelme elde edilen tüm parametrelerde, çalışma grubundaki düzelmeler kontrol grubundan anlamlı olarak daha fazla bulundu.Çalışma grubunda yaşam kalitesinin sekiz alt grubunun yedisinde(fiziksel fonksiyon, fiziksel rol, ağrı, genel sağlık, enerji, sosyal fonksiyon, mental sağlık) ve kontrol grubunda ise sadece ikisinde(fiziksel fonksiyon, ağrı) tedavi sonunda anlamlı bir düzelme saptandı. 3.ayda ise sadece çalışma grubunda yaşam kalitesinin tüm alt gruplarında anlamlı düzelme elde edildi.Sonuç olarak kronik bel ağrısı olan hastalara uygulanan gövde güçlendirme egzersizlerinin EMG biofeedback ile yapılmasının ağrı, gövde kas gücü, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine tedavi sonrasında ve uzun dönemde standart egzersiz tedavisinden daha etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to search the short and long term effects of the EMG Biofeedback application added to the exercise program of the patient have chronic low back pain, to the pain, trunk muscle strength, functional situation and the quality of life.Fourty patients taken to the study. Patients randomized to study and control group of two(n=20). The patients in study group taken fifteen sessions with EMG biofeedback to the exercise program determined to strengthen the trunk flexor extensor muscles. The same exercise program is applied to the patients in control group without EMG biofeedback. At the end of the treatment the home exercise program include these exercise was suggested to the patients of two groups.At the beginning, after fifteen sessions of treatment and at the third month, patients were evaluated with finger-to-floor distance, Visual Analog Scale, Modified Oswestry Questionnare, Short Form-36 and isometric?isokinetic trunk muscle strength measurement.Finally, a significant improvement gained in both groups at the end of the treatment and third month in pain severity and functional capacity. In finger-to-floor distance, a significant improvement sighted in both groups at the end of the treatment and just in study group in third month. In study group a significant improvement confirmed in quality of life at the end of the treatment and third month. A significant improvement couldn't gained in control group.A significant rise gained just in the study group at the end of the treatment in 60º/sec-120º/sec flexion, 60º/sec -120º/sec extension and isometric extension torque. A significant rise could be confirmed 60º/sec extension torques at the end of the treatment and 120º/sec flexion torques in third month in control group. A significant rise couldn't be gained in isometric flexion torques in both groups. In all parameters gained improvement in both groups muscle strength measurement all the time the improvement in study group is found more significant than control group.Finally, it was confirmed that the treatment is more effective to do the body strengthen exercises to the chronic low back pain patients with EMG biofeedback on the pain, trunk muscles strength functional situation and the quality of life at the end of treatment and more effective than the exercise treatment at long term.