Kronik bel ağrısı olan hastalarda farklı frekanslardaki repetetif transkraniyal manyetik stimülasyonun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of repetetive transcranial magnetic stimulation at different frequencies in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 991398
  2. Yazar: HAYRİYE FULYA ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA URAN ŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Lomber Spinal Stenoz, Repetetif Transkraniyal Manyetik Stimülasyon, rTMS, Chronic Low Back Pain, Lumbar Spinal Stenosis, Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, rTMS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik Bel Ağrısı Olan Hastalarda Farklı Frekanslardaki Repetetif Transkraniyal Manyetik Stimülasyonun Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: Lomber spinal stenoza bağlı kronik bel ağrısı olan hastalarda, farklı frekanslardaki repetetif transkraniyal manyetik stimülasyon (rTMS) uygulamalarının ağrı, ağrı eşiği, fonksiyonellik, duygu durum ve uyku kalitesi üzerine etkinliği ile yüksek ve düşük frekans rTMS'nin birbirine ve sham rTMS'ye üstünlüğünü araştırmaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmamız prospektif, plasebo kontrollü gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. Üç aydan uzun süredir medikal tedaviye dirençli kronik bel ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvuran ve değerlendirmede lomber santral spinal stenoz saptanan 30-60 yaş aralığındaki 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar sırasıyla aktif-yüksek frekans rTMS, aktif-düşük frekans rTMS ve plasebo-sham rTMS grubuna dahil edildi. Tüm gruplara 15 seans fizik tedavi programına ek olarak günde 1, haftada 5 seans olmak üzere 2 haftada toplam 10 seans olacak şekilde tedavi planlandı ve primer motor korteks bölgesi hedeflenerek yüksek frekans (20 Hz), düşük frekans (1 Hz) ve sham rTMS uygulamaları yapıldı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi (3.hafta), tedavi bitimi sonrası 1. ay ve tedavi bitimi sonrası 3. ay olmak üzere 4 kez değerlendirildi. Araştırmamızda sonuç ölçütü olarak Vizüel Analog Skala (VAS), EMG ile ağrı eşiği ölçümü, Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Skoru (ODI), Quebec Bel Ağrısı Engellilik Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Her üç grupta, VAS ve Oswestry bel ağrısı engellilik skoru ile değerlendirilen fonksiyonellikte istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı (p<0.05). Quebec bel ağrısı engellilik ölçeği ile değerlendirilen fonksiyonellikte düşük frekans ve sham rTMS gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düzelme gözlendi (p<0.05). Ağrı eşiği ölçümlerinde tedavi öncesine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Pittsburgh uyku kalite indeksi değerlerinde üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmezken, Beck depresyon ölçeği değerlerinde sham rTMS grubunda istatistiksel açıdan anlamlı düzelme saptandı. Tüm sonuç ölçütleri değerlendirildiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen verilerde, fizik tedavi uygulamaları ile kombine edilmiş hem aktif hem de sham rTMS uygulamalarının lomber spinal stenoz tanılı hastalarda ağrı seviyesinde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde iyileşme sağladığı gözlenmiş olmakla birlikte fonksiyonel düzeydeki iyileşmenin düşük frekanslı aktif rTMS uygulaması yapılan grupta istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha uzun sürdüğü gözlenmiştir. Bu kapsamda rTMS uygulamasına ilişkin daha kapsamlı ve ileri düzey çalışmaların yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the Efficacy of Repetetive Transcranial Magnetic Stimulation at Different Frequencies in Patients with Chronic Low Back Pain Objective: The objective of this study is to investigate the efficacy of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) at different frequencies on pain, pain threshold, functional status, mood, and sleep quality in patients with chronic low back pain secondary to lumbar spinal stenosis, and to evaluate the superiority of high- and low-frequency rTMS over each other and sham rTMS. Materials and Methods: The study was designed as a prospective, placebo-controlled observational study. Thirty patients aged 30-60 years, who presented to the hospital with chronic low back pain resistant to medical treatment for more than three months and were diagnosed with central lumbar spinal stenosis, were included. The patients were assigned to active high-frequency rTMS, active low-frequency rTMS, and placebo-sham rTMS. In addition to a 15-session physical therapy program administered to all groups, rTMS treatment was planned as a total of 10 sessions over two weeks (one session daily, five sessions per week). High-frequency (20 Hz), low-frequency (1 Hz) and sham rTMS were performed targeting the primary motor cortex. Patients were evaluated at four time points: pre-treatment, post-treatment (week 3), one month after treatment, and three months after treatment. The Visual Analog Scale (VAS), pain threshold measurement via EMG, Oswestry Disability Index (ODI), Quebec Back Pain Disability Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Beck Depression Inventory (BDI) were used as outcome measures. Results: In all three groups, statistically significant improvements were observed in VAS scores and in functionality as evaluated by the Oswestry Disability Index (ODI) (p<0.05). Regarding functionality assessed by the Quebec Back Pain Disability Scale, a statistically significant improvement was observed in the low-frequency and sham rTMS groups (p<0.05). No statistically significant difference was detected in pain threshold measurements compared to baseline. While no statistically significant difference was observed in Pittsburgh Sleep Quality Index scores in any of the groups, a statistically significant improvement was found in the Beck Depression Inventory scores in the sham rTMS group. When all outcome measures were evaluated, no statistically significant difference was found between the groups. Conclusion: Although both active and sham rTMS applications combined with physical therapy were observed to provide statistically significant improvements in pain levels in patients with lumbar spinal stenosis, the improvement in functional scales was observed to last longer in the low-frequency active rTMS group. In this context, further comprehensive and advanced studies regarding rTMS applications are considered beneficial.