Deneysel migren modeli oluşturulan adolesan ratlarda nitrik oksit sentetaz enzimlerinin immunreaktivitesi, sumatriptan ve topiramatın bu enzimler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the immunoreactivities of nitric oxide synthase enzymes and the effect of sumatriptan and topiramate in adolescent rats using an experimental model of migraine
- Tez No: 203521
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: migren, ergenlik, carrageenan, nitrik oksit, nitrik oksit sentetaz, sumatriptan, topiramat, migraine, adolescence, carrageenan, nitric oxide, nitric oxide synthetase, sumatriptan, topiramate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Deneysel bir migren modeli oluşturarak adolesan ratların beyninde nitrik oksit sentetaz enzimlerinin immunreaktivitelerinin incelenmesi ve sumatriptan ve topiramat tedavilerinin bu enzimlerin immunreaktivitelerine olan etkilerinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Wistar cinsi erkek adolesan sıçanlar (66-115g) kullanılmıştır. Trigeminovasküler sistemin uyarılması amacıyla anestezi altındaki sıçanlara sisterna magnaya proinflamatuvar bir madde olan carrageenan uygulanmıştır. Sumatriptan ve topiramat gruplarında sıçanlar 3'er alt gruba ayrılmıştır: Grup 1 sıçanlar intrasisternal carrageenan ve ilaç tedavisi almamışlardır. Grup 2 sıçanlara intrasisternal carrageenan uygulanmış, ancak ilaç tedavisi verilmemiştir. Grup 3 sıçanlara sumatriptan grubunda intrasisternal carrageenan uygulanmadan iki saat önce sumatriptan, topiramat grubunda ise intrasisternal carrageenan uygulanmasından önce dört hafta boyunca topiramat tedavisi uygulanmıştır. Sıçanlar intrasisternal carrageenan uygulanmasından bir saat sonra feda edilmiştir. Beyin dokuları alınarak eNOS, nNOS ve iNOS için immunuhistokimyasal inceleme yapılmış, sumatriptan ve topiramat gruplarındaki her 3 alt grup kendi içinde birbiri ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Sumatriptan ve topiramat gruplarında sıçanların beyin sapı ve frontal kortekslerinde ortalama eNOS, nNOS ve iNOS immunreaktivite yoğunluklarının grup 2'de grup 1'e göre anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Sumatriptan grubunda beyin sapında ortalama eNOS, nNOS ve iNOS, frontal kortekste nNOS immunoreaktivite yoğunluklarının grup 3'te grup 2'ye göre anlamlı olarak azaldığı gözlenmiştir. Topiramat grubunda ise beyin sapında nNOS ve iNOS, frontal kortekste eNOS ve nNOS ortalama immunoreaktivite yoğunluklarının grup 3'te grup 2'ye göre anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır.Sonuç: Bulgular adolesan sıçanlarda intrasisternal carrageenan uygulanmasının NOS izoenzimlerinin immunreaktivitelerinde anlamlı artışa neden olduğunu ve bu artışın sumatriptan ve topiramat tedavileri ile önlenebildiğini göstermiştir. Bu bulgular çalışmamızın gelecekte NOS inhibitörlerini içeren yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the immunoreactivities for nitric oxide synthase enzymes in the brains of the adolescent rats using an experimental model of migraine and the effect of sumatriptan and topiramate pre-treatments on the immunoreactivities of the nitric oxide synthase enzymes.Material and Methods: Male adolescent Wistar rats (66-115g) were used. The stimulation of the trigeminovascular system was induced by injecting a pro-inflammatory molecule, carrageenan, into the cisterna magna of the anaesthetized rats. In the sumatriptan and topiramate groups, the rats were divided into 3 subgroups: Group 1 rats did not taken intracisternal carrageenan injection nor antimigraine pretreatment. Group 2 rats were taken intracisternal carrageenan injection, but did not taken antimigraine pretreatment. Group 3 rats were treated with sumatriptan succinate 2 hours before intracisternal carrageenan injection in sumatriptan group and with topiramate throughout four weeks before intracisternal carrageenan injection in topiramate group. Rats were sacrificed at one hour after intracisternal carrageenan injection. Brain tissues were removed and eNOS, nNOS and iNOS immunohistochemistry was performed. The mean values of the three subgroups were compared to each other both in sumatriptan and topiramate groups.Results: In sumatriptan and topiramate groups, the mean values of immunolabeling intensities for eNOS, nNOS and iNOS in brain stem and frontal cortex of the rats were significantly increased in group 2 compared to group 1. In sumatriptan group, the mean values of immunolabeling intensities for eNOS, nNOS and iNOS in brain stem and nNOS in frontal cortex of the rats were significantly decreased in group 3 compared to group 2. In topiramate group, the mean values of immunolabeling intensities for nNOS and iNOS in brain stem and eNOS and nNOS in frontal cortex of the rats were significantly decreased in group 3 compared to group 2Conclusion: These findings suggest that, intracisternal injection of carrageenan caused a significant increase in the immunoreactivities of NOS enzymes in brains of adolescent rats. The increased NOS immunoreactivities could be antagonized by pre-treatment with sumatriptan and topiramate. These data may allow in the future to try new therapeutic strategies for NOS inhibitors in order to alleviate migraine headache.