Glokom hastalarında sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Health related quality of life in glaucoma patients
- Tez No: 203522
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY ÇINGIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glaucoma, quality of life, utility tests, time trade-off, Esterman binocularvisual field
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Glokom hastalarında görme fonksiyonunun klinik ölçüm ve testleri ile yaşamkalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek.Hastalar ve Yöntem: Doksan ardışık primer açık açılı glokom hastası fayda testlerindenzaman değiş-tokuşu (ZDT) ve yaşam kalitesi enstrümanlarından Modifiye Glau-QOL 17anketi kullanılarak değerlendirildi. Sonuçlar Esterman binoküler görme alanı (BGA) vediğer klinik ölçüm ve test sonuçları ile aralarındaki bağıntının araştırılması içinkarşılaştırıldı.Bulgular: Hastaların ortalama yaşı altmış sekiz ve kötü gözde ortalama standart sapma(MD) -7,4 dB (SD: 8,3) olarak bulundu. Görme keskinliği kötü ve iyi gören gözde sırasıyla0,63 ve 0,87 idi. En yüksek puanın 100 olduğu ölçekte Modifiye Glau-QOL 17 anketiortalama genel puanı 77,6 ± 12,4 (38,7-98,2) ve Esterman BGA ortalama puanı 94,1 ± 6,4(69-100) olarak bulundu. Esterman BGA sonuçları Modifiye Glau-QOL 17 anketi ile iyiderecede bir bağıntı (PCC = 0,41; P = 0.001) sergilerken, ZDT sonuçları ile arasında ortaseviyede bir ilgileşim (PCC = 0,20; P = 0,05) olduğu görüldü. Buna ek olarak kötü gözC/D oranı (PCC = -0,29; P = 0,006), iyi göz GSS 2 evresi (PCC = -0,27; P = 0,01), yılolarak glokom süresi (PCC = 0,23; P = 0,03) ve iyi göz PSD değeri (PCC = -0,22; P =0,03) ile Modifiye Glau-QOL 17 anketi genel puanı arasında orta dereceli bağıntılarbulundu. ZDT sonuçları ve Modifiye Glau-QOL 17 anketi genel puanı arasındaki ilgileşim(PCC = -0,32; P = 0,002) orta seviyedendi.Sonuç: Glokom hastalarında yaşam kalitesinin ölçülmesinde yararlanılan faydatestlerinden ZDT yöntemi, Esterman BGA testi ve diğer görme fonksiyonu test veölçümleri ile bir glokomla ilişkili yaşam kalitesi enstrümanı olan Modifiye Glau-QOL 17anketi ile karşılaştırıldığında iyi bir korelasyon göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the relationship between clinical measures of visual function andquality of life in glaucoma patients.Patients and Methods: Ninety consecutive primary open angle glaucoma patientsevaluated their vision using one utility test, the time trade-off test and one quality of lifeinstrument, Modified Glau-QOL 17 Questionnaire. Their results were compared toEsterman binocular visual field (BVF) and other clinical test of their visual function.Results: The mean age of the patients was sixty-eight and the mean MD in the worse eyewas -7,4 dB (SD: 8,3). Visual acuity was 0,63 and 0,87 in the worse and better eye,respectively. On a scale of zero to one hundred mean score for the Modified Glau-QOL 17Questionnaire was 77,6 ± 12,4 (38,7-98,2) and for the Esterman test was 94,1 ± 6,4 (69-100). The Esterman test correlated well with the overall Modified Glau-QOL 17 score(PCC = 0,41; P = 0.001) but only moderately with the time trade-off test (PCC = 0,20; P =0,05). In addition, C/D ratio in the worse eye (PCC = -0,29; P = 0,006), GSS 2 stage in thebetter eye (PCC = -0,27; P = 0,01), glaucoma duration in years (PCC = 0,23; P = 0,03) andPSD in the better eye (PCC = -0,22; P = 0,03) were correlated moderately with overallModified Glau-QOL 17 score. Correlation between the time trade-off test and the overallModified Glau-QOL 17 score was moderate (PCC = -0,32; P = 0,002).Conclusion: Time trade-off utility test do not correlate well with the Esterman test resultsand other other clinical test of visual function than Modified Glau-QOL 17 questionnaire.