Kronik bel ağrılı hastalarda sadece egzersiztedavisi ile egzersiz tedavisine ek olarak kesikli/sürekli kısa dalga diatermi tedavilerinin karşılaştırılması
The effects of pulsed/continuous short wave diathermy in chronic low back pain when added to back school and home exercise program
  1. Tez No: 203520
  2. Yazar: SEİDE ALEV KARASEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR.SEMA ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, kısa dalga tedavisi, Chronic low back pain, short wave diathermy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, kronik bel ağrısı olan hastalarda bel okulu ve ev egzersiz programına ilave edilen kesikli/sürekli kısa dalga tedavisinin etkinliğini belirlemektir.Materyal Metod:Kronik bel ağrısı olan 90 hasta, randomize çift kör olarak planlanan bu çalışmaya alındı. Tüm hastalara bel okulu eğitimi ve ev egzersiz programı verildikten sonra hastalar 3 gruba randomize edildi. Birinci gruba; plasebo kısa dalga tedavisi, ikinci gruba; sürekli kısa dalga tedavisi ve üçüncü gruba da kesikli kısa dalga tedavisi uygulandı. Hastaların değerlendirmeleri tedavi öncesi, 15 seans tedavi sonrası ve izlemde 3. ayda yapıldı. Ağrı için VAS, Ağrı Özürlülük İndeksi; disabilite için Modifiye Oswestry Sorgulaması; psikolojik durum değerlendirmesi için Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı. İzokinetik sistem kullanılarak, izometrik fleksör ve ekstansör kas güçleri ile 60° ve 120°/sn açısal hızlarda izokinetik fleksör ve ekstansör kas güçleri ölçüldü.Bulgular:Tüm gruplarda, tedavi öncesi değerlendirmeleri ile karşılaştırıldığında, tedavi sonrasında ve bazı parametrelerde izlemde 3.ayda da devam eden istatistiksel anlamlı düzelmeler mevcuttu. Gruplar arası yapılan değerlendirmelerde; kesikli kısa dalga tedavisi alan grup; ağrı değerlendirmelerinde ve izokinetik 60°/sn ekstansör kas gücü değerlendirmelerinde , kesikli/sürekli kısa dalga tedavisi alan gruplar ise izometrik fleksör gücü değerlendirmelerinde tedavi sonrasında plasebo grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklıydı. Değerlendirilen diğer parametrelerde (Ağrı Özürlülük İndeksi, Modifiye Oswestry Sorgulaması, Beck Depresyon Skalası) gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu.Sonuç:Kronik bel ağrısı olan hastalarda, bel okulu eğitimi ve ev egzersiz programına ek olarak kesikli/sürekli kısa dalga tedavisinin uygulanması ile tedavi gruplarında, plasebo grubuna göre ağrı ve kas gücü parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler gözlenmiştir. Değerlendirilen diğer parametrelerde (Ağrı Özürlülük İndeksi, Modifiye Oswestry Sorgulaması, Beck Depresyon Skalası) istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose And Hypothesis:Aim of this study is to search for the effects of pulsed/continuous short wave diathermy in chronic low back pain when added to back school and home exercise program.Material And Metods:90 patients with chronic low back pain are included in this double blinded randomised controlled study. All patients undergo back school education and home exercise program. Then randomised into 3 groups. First group was control group with plasebo short wave diatermy. The patients in second group were given continuous short wave diatermy and pulsed short wave diatermy to third group. Before treatment, after 15 session diatermy application and at the end of third month patients were evaluated. We used VAS for pain, modified oswestry questionarre for disability, beck depression scale for psychological status and isokinetic systems for isometric-isokinetic muscle strength measurements.Findings And Results:There were significiant improvements in all evaluated parameters in all treatment groups. When groups are compared with each other according to initial values, there was significiant reduction in pain and increased isometric flexor strength in third group and also increased 60 °/sn isokinetic extansor muscle strength in second and third group. In other parameters (Pain Disability Index, Beck Depression Scale, Modified Oswestry Questionnare) there was no any significiant difference between groups.Conclusion:Treatment groups; according to pain and muscle strength parameters, with additional pulsed/continuous short wave diatermy therapy to back school and home exercise program were significiant different from plasebo group. There were no difference in Beck Depression Scale, Modified Oswestry Disability Questionnare and Pain Disability Index.