Çocukluk çağı periferik lenfadenopatili olguların retrospektif değerlendirilmesi
Analysis of children with peripheral lymphadenopathy.
  1. Tez No: 203569
  2. Yazar: RUMEYSAYASEMİN ÇİÇEK ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, periferik lenfadenopati, etiyoloji, Children, peripheral lymphadenopathy, etiology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediatri Polikliniği, Pediatrik Onkoloji, Pediatrik Hematoloji, Pediatrik Cerrahi, Kulak Burun Boğaz polikliniklerine periferik lenfadenopati ile başvuran hastaların; epidemiyolojik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları, etiyolojik dağılımını ortaya çıkartılmasıdır.Yöntem: Ocak 2002- 31 Aralık 2007 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Genel Pediatri, Pediatrik Onkoloji, Pediatrik Hematoloji, Pediatrik Cerrahi, Kulak Burun Boğaz polikliniklerine periferik lenfadenopati nedeni ile başvuran olgular incelendi. Olguların epidemiyolojik özellikleri klinik ve laboratuvar bulguları dosyalarından retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Toplam 203 olgunun epidemiyolojik ve klinik verileri gözden geçirildi. Onbir olguda (%5,42) yapılan incelemeler sonucunda lenfadenopati benzeri kitle olduğu saptandı ve değerlendirme dışında tutuldu. Geri kalan 192 olgunun verileri analiz edildi.Olguların 124'ü (%64,5) erkek, 68'i (%35,5) kızdı. Olguların ortalama yaşı 7,45±4,78 yıl (ortanca 7,45 yıl, en küçük: 3 ay, en büyük:17,3 yıl) idi. Olgular etiyolojik nedenlerine göre maliyn, beniyn olarak tanımlandı. Buna göre lenfadenopati nedeni ile başvuran 192 olgudan 139'unda (%72,4) beniyn nedenler, 53'ünde (%27,6) maliyn nedenler saptanmıştı. Maliyn hastalık tanısı alan olgularda yaş ortalaması 9,36 ± 4, 50 yıl (ortanca 9, 8 yıl) ve ortalama lenfadenopati çapı 3, 3 ± 1, 9 cm idi. Beniyn hastalık tanısı alan olgularda yaş ortalaması 6,79 ± 4,6 yıl (ortanca 5,5 yıl) ve ortalama lenfadenopati çapı 2, 1 ± 1, 5 cm olarak saptandı.Beniyn grupta en sık neden reaktif lenf nodu hiperplazisi (% 42,1), maliyn grupta en sık neden lenfoma (%19,3) idi. Olguların 81'ine (%42,2) tanı amacıyla biyopsi yapılmıştır. Bunların 50'sinde (%61,7) maliyn, 31'inde (%38,2) beniyn nedenler saptandı. Lenfadenopatinin yaygınlığı açısından değerlendirildiğinde olguların 110'nunda (%57,3) lokal, 82'ünde (%42,7) yaygın lenfadenopati vardı.Maliynite tanısı alan olgularda bir ayı aşkın süreyle devam eden lenfadenopati olma olasılığı beniyn lenfadenopati tanısı alan olgulara göre daha yüksekti. Ayrıca maliyn olgularda lenfadenopati çapının daha büyük olduğu saptandı.Sonuç: Çocukluk çağında periferik lenfadenopati sık karşılaşılan fizik inceleme bulgusudur. Fizik incelemede lenf nodunun ele gelmesi çocuğu izleyen hekim ve ailesi için sıkıntılı bir durum yaratır. Lenfadenopatilerin çoğunda neden tekrarlayan infeksiyonlara sekonder gelişen beniyn reaktif lenf nodu hiperplazisi olmakla birlikte çeşitli kanserlerin seyrinde ilk bulgu olarak ta karşımıza çıkabileceği de akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the epidemiologic properties, clinical and laboratory findings and etiologic distribution of patients with peripheral lymphadenopathy who applied to the departments of general pediatric, pediatric oncology, pediatric hematology, pediatric surgery, otorhinlaryngology of medical Faculty of Ondokuz Mayıs University.Method: The cases that applied to the departments of general pediatric, pediatric oncology, pediatric hematology, pediatric surgery, otorhinolaryngology of Medical Faculty of Ondokuz Mayıs University between 1 January 2002 and 31 December 2007 were evaluated. The epidemiologic properties, clinical and laboratory findings of the cases were assesed retrospectively by scanning their records.Findings: Epidemiologic and clinical data of a total of 203 cases were evaluated. A lymphadenopathy like mass was detected in 11 cases after the examination, and they were excluded from the study. The data of the remaining 192 cases were analysed. One hundred and twenty four (64.5%) of the cases were males and 68 (35.5%) of them were females. The mean age of the cases was 7.45 ± 4.78 years (median: 7.45, min: 3 months, maximum: 17.3 years). The cases were defined as either malignant or benign in accordance to the etiology. Of 192 cases, benign causes were detected in 139 cases and malignant causes were detected in 53 cases.The average age of the causes that were diagnosed with malignant disease was 9.36±4.5 years and the mean lymphadenopathy diameter was 3.3 ± 1.9 cm. The average age of the cases diagnosed with benign disease was 6.79 ± 4.6 years and the mean of lymphadenopathy diameter was 2.1 ± 1.5 cm. The diameter of lymphadenopathy in malignant cases was larger than that of in benign causes.The most frequent cause in the benign groups was reactive lymphoid hyperplasia 42%. The most frequent cause in the malignant group was lymphoma 19.3%. Biopsy was made from 81 of the cases for diagnosis. Malignant causes were detected in 50 of them and benign causes were detected in the remaining 31. Local lymphadenopathy was present in 110 cases and generalized lymphadenopathy was present 82 cases when evaluated in terms of the extansion of the lymphadenopathy. The long-lasting lymphadenopathy over a month was higher in the cases diagnosed with malignancy in comparison with the cases diagnosed with benign lymphadenopathy.Conclusion: Peripheral lymphadenopathy is a frequently encountered physical finding in childhood. A palpable lymph node on physical examination poses a distressing situation for both the parents and the physician who is following the child. Benign reactive lymphoid hyperplasia, which occurs secondary to the reccurent infections is the most encountered cause of the lymphadenopathy cases, however that it can appear as the primary finding in the prognosis of various cancer should be taken into consideration.