Diz osteoartritli hastalarda TENS tedavisinin ağrı fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The impact of TENS on pain disability functional perfermance and quality of life in the patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 203568
  2. Yazar: FIRAT ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK DURMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, TENS, ağrı, disabilite, yaşam kalitesi, depresyon, Knee osteoarthritis, pain, disability, quality of life, depression
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu randomize kontrollü çalışmanın amacı, diz osteoartrit (OA) tedavisinde transkutanöz elektriksel sinir stimulasyon (TENS) uygulamasının ağrı, disabilite, fonksiyon, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisini değerlendirmektir.MetodAmerikan Romatoloji Derneği kriterlerine göre primer diz OA tanısı alan 40 hasta randomize edilerek iki tedavi grubuna ayrıldı. Grup 1; TENS (sıcak torba, egzersiz tedavisi ve TENS), Grup 2; Kontrol (sıcak torba, egzersiz tedavisi ve plasebo TENS) tedavisine alındılar. Ağrı (vizüel analog skala, VAS) ve (Western Ontario McMaster osteoartrit indeksi, WOMAC ağrı), disabilite ve eklem sertliği (WOMAC fiziksel fonksiyon ve eklem sertliği), fonksiyonel performans (10 basamaklı merdiveni çıkıp inme zamanı, 10basMÇİZ) ve (Altı dakika yürüme testi, 6DYT), yaşam kalitesi (kısa form 36, SF 36) ve depresyon (Beck depresyon indeksi, BDİ) ile değerlendirildi. Tüm tedavi gruplarında fizik tedavi modaliteleri ve egzersiz haftada 5 gün 3 hafta süreyle uygulandı.Bulgularİki tedavi grubunda da; ağrı, disabilite, eklem sertliği, fonksiyonel performans, SF 36 alt grup skorlarının çoğunda ve depresyonda tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. VAS ağrı, WOMAC ağrı, WOMAC disabilite ve SF 36 alt grup skorlarının bir kısmında grup 1'de grup 2'ye göre istatistiksel olarak daha anlamlı gelişme tespit edildi.SonuçBu çalışmada, Diz OA'lı hastalarda TENS'in ağrı, disabilite ve yaşam kalitesinin bazı parametrelerine etkili olduğunu tespit ettik. TENS tedavisinin ağrı ve disabiliteyi azaltma ve yaşam kalitesine olumlu katkı yapma yönüyle egzersiz tedavisiyle birlikte kullanılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The aim of this randomized controlled trial was to evaluate the impact of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) on pain, disability, functional performance, quality of life (QOL) and depression in the patients with knee osteoarthritis (OA).MethodsForty patients with primary knee OA diagnosis according to American College Rheumatology criteria were sequentially divided into 2 random groups. The patients in group 1 received TENS (with exercise and hot pack), group 2 accepted as controls ( placebo TENS, exercise and hot pack). Patients were assessed according to pain (visual analog scala, VAS) and (Western Ontario McMaster osteoarthritis index, WOMAC pain score), disability and stiffness (WOMAC physical function and stiffness score), functional performance (6-minute walk distance test, 6MWD) and (10 steps stairs climbing up-down time), QOL (Short Form 36, SF 36) and depression (Beck Depression Invantory, BDI). All of the programs (TENS, plasebo TENS and exercise) were performed 5 days a week, for a duration of 3 weeks.ResultsBoth groups showed stastically significant improvements in pain, disability, stiffness, functional performance, most of the sub-scores of SF 36 and depression after the therapy. The improvements for VAS pain, WOMAC pain, disability and some of the sub-scores of SF 36 were better in the group 1 than in the group 2.ConclusionIn this study, we determined that TENS treatment was effective on pain, disability and on some parameters of QOL in the patients with knee OA. We decided that TENS treatment can be used with exercise therapy because it increases pain and disability and makes positive effect on QOL.